200 milliárd forintból újulhatna meg Budapest belvárosa
2007. április 23. 13:47
Az Európa Belvárosa Budapest a VI., VII., és a VIII. kerület közös programja, amely keretei között a tervek szerint 2007 és 2013 között mintegy 200 milliárd forintból újítanák fel és szélesítenék ki a belvárost; erről és a terv megvalósíthatóságáról hétfőn tartottak sajtótájékoztatót Budapesten. Józsefváros polgármestere, Csécsei Béla elmondta, hogy a VIII. kerületben található a legtöbb egyetem és palota, tehát a városfejlesztési program legfőbb célja itt egy európai szintű diákközpont létrehozása a megfelelő szórakoztató és vendéglátóhelyek kialakításával, valamint a paloták felújításával. Józsefváros képviselő-testülete szerdán hoz döntést a programról - tette hozzá Csécsei Béla. Verók István, VI. kerületi polgármester hangsúlyozta, hogy Budapest bár nagyon gazdag kulturális és történelmi értékekben, de az idegenforgalmi mutatók ezt mégsem igazolják. Terézváros a Pesti Broadway továbbfejlesztésével, kiterjesztésével kíván a programban részt venni, tovább mélyítve a terület szórakoztató negyed jellegét.
Hunvald György, a VII. kerület polgármestere közölte: a képviselő-testület már megszavazta a társulást a programban, ami az Erzsébetvárosban azt jelenti, hogy újraélesztenék a zsidónegyedet a régi épületek felújításával, valamint fejlesztenék a hagyományosan erre a térségre jellemző kávéházak, régiségboltok, antikváriumok hálózatát.
Az Európa Belvárosa Budapest program fő kezdeményezője a Fővárosi Közmunkák Tanácsa Alapítvány, amelynek elnöke elmondta, hogy az első város rehabilitációs ütem 15 milliárd forintba kerül, ehhez akkor tudnak hozzákezdeni, ha mindhárom kerület megszavazza azt. Petykó Zoltán hozzátette, hogy a teljes program megvalósításához szükséges 200 milliárd forintot uniós pályázatok, az önkormányzatok, az állam, valamint jelentős magántőke bevonásával képzelik előteremteni.


MTI
Címkék:
  • Vakulástól látásig
    Mondom, 1998-ban a világ még boldog (?) volt. De eltelt harminc év és most nem vagyunk annyira boldogok. És talán azért nem, mert felébredtünk. Azt nem mondanám, hogy buták voltunk, de mégsem láttunk semmit.
  • Rágalmazás mint politikai művelet
    Egy jelöltet undorító rágalmakkal illetni – ez a „demokrácia” része.
MTI Hírfelhasználó