Elkezdődik a Wass Emlékév
2007. november 17. 02:07

Wass Albert születésének 100. évfordulója alkalmából a Kráter Műhely Egyesület Wass Albert Emlékévet szervezett, melynek budai megnyitó ünnepségét 2007. november 15-én a Magyar Kultúra Alapítvány Székházában tartotta meg.

A magyar nemzet történelmi sorskérdései és az ezekre adott válaszok adják Wass novelláinak és regényeinek fő témáit az utóbbi évtizedek társadalmi kérdéseinek tükrében. Ünnepelni nem elég, mert Wass Albert életműve azt sugallja, hogy álmaival, céljaival kötelességünk eggyé válni - csak akkor vagyunk folytatói ennek az örökségnek. Akik Wass Albertet holtában is rágalmazzák, azok a nemzet kulturális öneszmélését akadályozzák - hangsúlyozta Turcsány Péter, a Kráter Műhely Egyesület elnöke. Az írók szakszervezete nem fogadta el belépési kérelmét1947 tavaszán és Erdélyben is jelentős íróbarátok tagadták meg nyilvánosan is, lehetetlenné téve írásainak erdélyi megjelentetését. Emiatt az erdélyi és a magyar írótársadalom is adósa Wass írásművészetének komoly elismerésével - mondta Turcsány Péter. Ugyanakkor reméli, hogy a jubileumi évben ez is megtörténik.

Császár Angéla Jászai Mari-díjas művész előadásában elhangzott Gyurkovics Tibor Wass Albert ideje című írása, amely 2003. márciusában született, amikor Wass az alternatív Kossuth-díjban részesült. Gyurkovicsot idézve azt az írót ünnepeljük, "aki erkölccsé keményítette a szavait, aki mindent alárendelt annak, hogy egyenesen tudjon állni, mint fenyő az úton, mint ember az országúton, mint magyar a magyarban." Juhász Ákos László író nagy sikerű részletet olvasott fel A funtineli boszorkány című drámájából.

Az Üzenet haza - Wass Albert hangja  CD melléklettel ellátott kötetet, amely az író regényrészleteiből történő felolvasásait és az amerikai előadókörútjain elhangzott beszédeit, interjúit tartalmazza, Kovács Attila Zoltán, a kötet szerkesztője és a Kráter Műhely Egyesület kiadói főszerkesztője mutatta be.
Elmondta: rendkívül fontos kiadványról van szó, hiszen első alkalommal jelent meg Wass könyv hangzóanyag kíséretében. Az összeállítás Wass 1964 és 1975 között elhangzott beszédeinek, megnyitó előadásainak anyagából válogat, s mint ilyen, abszolút nóvum. A felvételekből Wass Albert irodalompolitikai tevékenysége hallható ki elsősorban, hiszen ezek az előadások Amerika-szerte ugyanazt hirdették: nemcsak az emigráció közönyét próbálta megszüntetni, hanem felhívni az amerikai szervezetek (politikai és civil egyaránt) és a szenátus figyelmét mindarra, ami Erdélyben történt Trianon óta.

A főszerkesztő kiemelte: a kiadvány remélhetőleg hozzájárulhat ahhoz, hogy minél előbb létrejöjjön Wass Albert irodalmi kanonizációja, melynek szerves része az író irodalomszervező és -pártoló közéleti tevékenysége is.

Bemutatták a Wass Albert meseköteteit képekben bemutató Barangolás Wass Albert mesebirodalmában című vándorkiállítást, mely 1 hónapon keresztül megtekinthető a Kráter Könyvesház Wass Albert termében (1072 Budapest, Rákóczi út 8/a). A kiállítás előzetes bejelentkezés és igénylés során az ország bármely részében bemutatható. A képeken az Andersen-díjas Rényi Krisztina mellett Borsódy Eszter, Dózsa Tamás, Gábor Emese, Makhult Gabriella és Sárkány Roland illusztrációi láthatók.

Az ünnepség zárásaként levetítették Csontos János Wass Albert földjén - Mezőségi kilátások című dokumentumfilmjét, melynek szerkesztő-riportere Turcsány Péter. A filmes utazáson ellátogathatunk Ördöngősfüzesre, Szék városába, Szépkenyerűszentmártonba, Buzába, Vicére, Cegére és Feketelakra, bemutatva a Wass család egykori birtokait és a mezőségi falvak mai életét, örömeiket és nehézségeiket egyaránt.

A Wass Albert Védnöki Karhoz csatlakozott még Bethlen Farkas Verőce polgármestere, dr. Lovas István fizikus, dr. Papp Vilmos nyugdíjas lelkész.

gondola
Címkék:
  • Obama szerint "Húsvét-hívők" voltak a Srí Lanka-i áldozatok
    Az amerikai baloldal meghatározó arcai, a volt elnök és a volt külügyminiszter inkább csak azt írták, hogy "Húsvét-hívők" az áldozatok.
  • Akármilyen kompromisszumba nem megy bele a kormány
    Hazánkban az egy főre jutó uniós pénz mértéke most nagyjából 320 euró évente, amely az EB javaslata alapján a következő időszakban 260 euróra apadna. Jelenleg az összes operatív program körülbelül 9184 mil­liárd forintból gazdálkodik.
  • Miasszonyunk
    Ahogy várható volt, valamilyen technikai problémát neveztek meg máris, de úgysem hisz már senki sem a „hivatalos magyarázatokban” egy ilyen, a hazugság és képmutatás örvénylő káoszában elsüllyedő világban.
MTI Hírfelhasználó