Átdolgozták a főváros jövő évi költségvetési koncepcióját
2007. november 27. 20:20
Második olvasatban tárgyalja szerdán a Főpolgármesteri Kabinet a fővárosi önkormányzat jövő évi költségvetési koncepcióját, amelynek keretében a szocialisták néhány nagyobb kérdést rendeznének, hogy ne kelljen ezekkel várni a költségvetés év eleji vitájáig - nyilatkozta Steiner Pál. Az MSZP frakcióvezetője az MTI-nek kedden elmondta, hogy az újabb előterjesztést nem a főjegyző, hanem Ikvai-Szabó Imre (SZDSZ) főpolgármester-helyettes jegyzi. Hozzátette, hogy a főjegyző anyaga "számszakilag rendben volt". Átdolgozását azért szorgalmazta az MSZP, mivel hiányoztak abból a koncepcionális szinten eldöntésre váró nagyobb ügyek. Emellett a szocialista főpolgármester-helyettes véleménye sem épült be az első változatba - jegyezte meg. A költségvetési koncepció tervezete rögzíti, hogy a mintegy 443 milliárd forintos bevételi-kiadási tervben a bevételek gyakorlatilag nominálisan változatlanok, ami legalább 4,5 százalékos reálérték-csökkentést jelent. Az önkormányzat hétéves fejlesztési tervében elhatározott kötelezettségek nettó forrásigénye 192 milliárd forint. A költségvetés egyensúlya azonban csak 146 milliárd forintos fejlesztésnél áll fenn.
 
Ikvai-Szabó Imrének a kabinet elé terjesztett javaslatai között szerepel, hogy a fővárosi vagyon jelentősebb értékesítése nélkül nem tervezhető az önkormányzat jövő évi költségvetése. A büdzsé egyensúlyának megteremtéséhez indítványozza a Főgáz Zrt. részvények eladásának felgyorsítását. Az MTI kormánypárti politikusoktól megtudta, hogy a Főgáz-részvényekért 100 milliárd forint körüli összeget remél a főváros.
 
A tavaly májusban aláírt szerződés alapján a 2-es metróra 22 darab ötkocsis, a 4-es metróra 15 darab négykocsis szerelvényt gyártana az Alstom cég mintegy 264 millió euróért. Az előzetes típusengedélyek csúszása miatt mintegy féléves késéssel, 2008 novemberétől 2009 szeptemberéig érkeznének a 2-es metró új járművei. A 4-es metró szerelvényeit pedig 2009 tavasza helyett csak azután szállítanák, ha már megérkeztek a 2-es metró járművei.
 
MTI
Címkék:
  • Vakulástól látásig
    Mondom, 1998-ban a világ még boldog (?) volt. De eltelt harminc év és most nem vagyunk annyira boldogok. És talán azért nem, mert felébredtünk. Azt nem mondanám, hogy buták voltunk, de mégsem láttunk semmit.
  • Rágalmazás mint politikai művelet
    Egy jelöltet undorító rágalmakkal illetni – ez a „demokrácia” része.
MTI Hírfelhasználó