Franciaország kitüntette Virág Ibolyát
2003. március 13. 10:22
A Művészetek és Irodalom érdemrend tiszti fokozatával tüntette ki a francia kulturális miniszter Virág Ibolya Párizsban élő könyvkiadó-műfordítót és kultúraszervezőt.
A Jean-Jacques Aillagon által adományozott Művészetek és Irodalom rend a Francia Köztársaság négy miniszteri kitüntetésének egyike. Olyan személyiségek kaphatják, akik a művészet területén kivételes alkotótevékenységet végeznek, és hatékonyan járulnak hozzá a kultúra franciaországi és külföldi terjesztéséhez.
Virág Ibolya 1983-től foglalkozik a magyar és közép-európai irodalom franciaországi megismertetésével. Több párizsi könyvkiadónál dolgozott szerkesztőként, majd 1996-ban Éditions Ibolya Virág néven saját kiadót hozott létre. A 2001-es MAGYart, franciaországi magyar kulturális évad során a francia külügyminisztérium őt bízta meg az irodalmi programok szervezésével.
A Művészetek és Irodalom érdemrend első, lovagi fokozatát 1993-ban kapta.
MTI nyomán
Címkék:
  • Az amerikai recept nem másolható
    Szakítanunk kell azzal széles körben elterjedt nézettel, amely szerint az alapító atyák, az unió létrehozói alulról építkező, a nemzetek szuverenitására épülő, konföderatív európai közösség létrehozásában gondolkodtak. Ez az állítás nem állja meg a helyét, sőt inkább az ellenkezője az igaz.
  • Salvini: a Conte-kormány elárulta Olaszországot
    Giuseppe Conte miniszterelnök "eladta" Olaszország szuverenitását és gazdasági érdekeit, és ezért "Macron és Merkel vállveregetését" érdemelte ki. Conte azért nyitotta meg a kikötőket, mert "ezt ígérte az EU-nak, és ezért cserébe ismét kormányon maradhatott" - hangoztatta Salvini. Megjegyezte, hogy a Conte-kormány ezzel nem "Salvini, hanem 60 millió olasz ellen" cselekszik.
  • A szélsőség "úgynevezett magyar értékekről" nyerített
    Nincsenek magyar értékek, a magyar etnikum semmivel sem járult hozzá a kontinens gazdagításához az elmúlt ezeregyszáz évben.
MTI Hírfelhasználó