VEKE: A BKV nagy erőkkel dolgozik az utasok elriasztásán
2008. január 3. 15:44

Nemhogy a sorban állás nem maradt el, de soha nem látott sorok alakultak ki a BKV pénztárai előtt. Ez nem csoda, hiszen december utolsó napján sem lehetett kapni a január elsejétől érvényes bérleteket a pénztárakban. Az új szelvények mindegyikét kézzel kell kitölteni, ez plusz idő.

A havibérletet indokolatlanul szüntették meg – a BKV hazugsága, hogy ezt az utasok kérték. Jellemző a BKV még hivatalban lévő vezetőinek hozzáértésére, hogy szerintük az utasok csak a havibérlet léte miatt váltják meg a bérletüket hó elején, és ha majd nem lesz ilyen bérlet, automatikusan megszűnnek a sorok. Ehhez képest 30 napos bérletet eddig is lehetett kapni, tehát aki akarta, eddig is megvehette máskor. A többség azonban csak fizetésnapkor tudja megvenni a bérletét, jól jelzi ezt az éves bérletek iránti csekély érdeklődés.

A BKV letette a nagyesküt, hogy január elején az összes pénztárat nyitva tartják, hosszított nyitva tartással. Ehhez képest a pénztárak kapacitását összességében kb. az egyharmadával csökkentették. A forgalmasabb metrómegállóknál akár 40-50 percet is várakozni kell, hogy bérletet lehessen venni. Az Akácfa utcai főpénztár előtt az utcán kígyózik a sor. Mivel sokan nem tudják kivárni a sort, mert munkába vagy gyerekért kell menni, és ekkora várakozásra nem készülhettek fel, bliccelésre kényszerülnek – a BKV miatt.

A BKV és Hagyó Miklós főpolgármester-helyettes által keresztülerőszakolt egész tarifaváltoztatási csomag alapjaiban elhibázott, előkészítetlen és elkapkodott, amennyiben szakmai oldalról nézzük a hatásait. Ugyanakkor kifejezetten jól beleillik abba a tömegközlekedés szétverését célzó intézkedéssorozatba, amelyet Hagyó Miklós hirdetett meg. A drasztikus díjemelés, az emelés ellenére bérletet vásárlók szándékos bosszantása, az éjszakai jegy bevezetése mind az utasok elriasztását célozzák. Mindezt azért, hogy a kilátásba helyezett otromba járatritkításokat és járatmegszüntetéseket az így okozott utasvesztésre hivatkozva lehessen meglépni, majd a járatmegszüntetéseket durva leépítések, tömeges járműselejtezések és telephelyeladások követhessék.

A Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület felszólítja Antal Attila vezérigazgatót, hogy hosszabbítsa meg a tavaly decemberi és éves bérletek érvényességét január 8-a éjfélig, nyittassa ki az összes pénztárablakot, hogy a becsületes fizető utasok megválthassák bérletüket – a BKV szlogenje szerint úgyis csak a fizető utas számít. Hát akkor számítson is! Ne csak szavakban, de tettekben is legyen utasbarát a BKV!

gondola
Címkék:
  • Vakulástól látásig
    Mondom, 1998-ban a világ még boldog (?) volt. De eltelt harminc év és most nem vagyunk annyira boldogok. És talán azért nem, mert felébredtünk. Azt nem mondanám, hogy buták voltunk, de mégsem láttunk semmit.
  • Rágalmazás mint politikai művelet
    Egy jelöltet undorító rágalmakkal illetni – ez a „demokrácia” része.
MTI Hírfelhasználó