A Scotland Yard nyomozói segítik a Benazir Bhutto elleni merénylet felderítését
2008. január 4. 09:49
Pakisztánba érkezett pénteken a brit Scotland Yard terrorelhárító osztályának nyomozócsoportja, hogy segédkezzen a helyi hatóságoknak a Benazir Bhutto ellenzéki vezető ellen december végén elkövetett merénylet hátterének felderítésében. Az iszlámábádi repülőtérre érkezett az öt brit rendőr, és egyelőre egyikük sem nyilatkozott a sajtónak. Pervez Musarraf pakisztáni államfő szerdán jelentette be, hogy segítséget kért a brit rendőrségtől a Bhutto meggyilkolása ügyében folyó nyomozáshoz. Az elnök azt mondta csütörtöki sajtótájékoztatóján, hogy nem teljesen elégedett az eddigi vizsgálattal. Tagadta ugyanakkor, hogy a hadseregnek vagy a pakisztáni titkosszolgálatnak köze lenne Benazir Bhutto halálához, vagy akár csak rejtegetnivalója lenne azzal kapcsolatban. Kijelentette: azért kérte a brit rendőrség segítségét a nyomozáshoz, hogy eloszlasson minden gyanút, illetve, hogy tapasztaltabb szakértőket és fejlettebb technológiát vonjon be a vizsgálatba.
 
Musarraf elismerte, hogy hiba volt egy nappal a merénylet után, hatósági boncolás nélkül kijelentést tenni a volt kormányfő halálának okáról. Az államfő azt is belátta, hogy helytelen volt feltakarítani a robbanás helyszínét néhány órával a támadás után, mert ez lehetetlenné tette a részletes vizsgálatok lefolytatását. Hangsúlyozta azonban, hogy ez nem a bizonyítékok elfedésének szándékával történt, hanem egyszerűen csak szakszerűtlenséggel magyarázható.
 
MTI
Címkék:
  • Vakulástól látásig
    Mondom, 1998-ban a világ még boldog (?) volt. De eltelt harminc év és most nem vagyunk annyira boldogok. És talán azért nem, mert felébredtünk. Azt nem mondanám, hogy buták voltunk, de mégsem láttunk semmit.
  • Rágalmazás mint politikai művelet
    Egy jelöltet undorító rágalmakkal illetni – ez a „demokrácia” része.
MTI Hírfelhasználó