A Scotland Yard nyomozói segítik a Benazir Bhutto elleni merénylet felderítését
2008. január 4. 09:49
Pakisztánba érkezett pénteken a brit Scotland Yard terrorelhárító osztályának nyomozócsoportja, hogy segédkezzen a helyi hatóságoknak a Benazir Bhutto ellenzéki vezető ellen december végén elkövetett merénylet hátterének felderítésében. Az iszlámábádi repülőtérre érkezett az öt brit rendőr, és egyelőre egyikük sem nyilatkozott a sajtónak. Pervez Musarraf pakisztáni államfő szerdán jelentette be, hogy segítséget kért a brit rendőrségtől a Bhutto meggyilkolása ügyében folyó nyomozáshoz. Az elnök azt mondta csütörtöki sajtótájékoztatóján, hogy nem teljesen elégedett az eddigi vizsgálattal. Tagadta ugyanakkor, hogy a hadseregnek vagy a pakisztáni titkosszolgálatnak köze lenne Benazir Bhutto halálához, vagy akár csak rejtegetnivalója lenne azzal kapcsolatban. Kijelentette: azért kérte a brit rendőrség segítségét a nyomozáshoz, hogy eloszlasson minden gyanút, illetve, hogy tapasztaltabb szakértőket és fejlettebb technológiát vonjon be a vizsgálatba.
 
Musarraf elismerte, hogy hiba volt egy nappal a merénylet után, hatósági boncolás nélkül kijelentést tenni a volt kormányfő halálának okáról. Az államfő azt is belátta, hogy helytelen volt feltakarítani a robbanás helyszínét néhány órával a támadás után, mert ez lehetetlenné tette a részletes vizsgálatok lefolytatását. Hangsúlyozta azonban, hogy ez nem a bizonyítékok elfedésének szándékával történt, hanem egyszerűen csak szakszerűtlenséggel magyarázható.
 
MTI
Címkék:
  • Magyarország erősíteni akarja kapcsolatait a keleti országokkal
    Megváltozott Kelet és Nyugat egyensúlyának helyzete, de Magyarország ebben az új helyzetben nem veszélyt lát, hanem lehetőségeket, amelyeket a keleti országokhoz fűződő egyre erősebb kapcsolatok építésével akar kihasználni - mondta Orbán Viktor miniszterelnök szerdán Kazahsztánban.
  • Egymillió felett van a támogatók száma
    A Fidesz—KDNP európai parlamenti kampánya során eddig 1,150 mil­lióan írták alá Orbán Viktor miniszterelnök hétpontos bevándorlásellenes programját. Lapunk értesülése szerint április 29-től hivatalosan is megkezdődik a kormánypárti politikusok országjárása.
  • Konzervatív demokráciát teremtünk
    Konzervatívként azonban a konzervativizmus győzelméért kell dolgoznunk. Nem a dogma, hanem a nemzet és annak tagjai érdekében. A normalitás, a teremtett világ védelmében.
MTI Hírfelhasználó