Új autóbusz-gyártó üzem a Kravtex beruházásában Mosonmagyaróváron
2008. január 19. 18:25
A kormány törekvése olyan helyzetbe hozni a közszolgáltatókat, hogy azok alkalmasak legyenek erős megrendelőként fellépni a piacon - mondta Kiss Péter, a Miniszterelnöki Hivatalt vezető miniszter a Kravtex  cégcsoport új autóbuszgyártó üzemének átadásán pénteken Mosonmagyaróváron. A több mint 1,5 milliárd forintos beruházással a cégcsoport Magyarország legkorszerűbb és legnagyobb autóbuszgyártó kapacitását hozta létre, amely akár évi 500 jármű gyártására is alkalmas - közölte az eseményen Varga János vezérigazgató. A közel 12 ezer négyzetméteres üzemcsarnokot a cégcsoporthoz tartozó Kühne Zrt. területén emelték. Az építésre 700 millió forintot költöttek, nagyobb részt saját forrásból, 250 millió forintot pedig a Sikeres Magyarországért Vállalkozásfejlesztési hitelprogram keretében vettek fel hitelként. A festőüzemi és a gyártáshoz szükséges egyéb gyártóberendezésekre további 500 millió forintot invesztáltak.
 
Sikerrel pályáztak az Új Magyarország Fejlesztési Terv gazdaságfejlesztési operatív program keretében meghirdetett "komplex vállalati technológiafejlesztés" című kiírásra. A pályázati projekt teljes összege 260 millió forint, ebből a vissza nem térítendő támogatás 74 millió forintot tesz ki.
 
Az új üzemcsarnokban a technológiai folyamatokat egymást követő sorrendben, teljesen daruzott területen tudják elhelyezni. Integrálták a rendszerbe a festőüzemet is, míg mostantól az üzemcsarnok első ajtaján beszállítják az alapanyagot, az utolsón pedig kijön a festett buszváz. A főszerelést és a kikészítést a Kravtex Kft. győri gyárában végzik.
 
Az üzemavatót az 500. Credo autóbusz átadásával kötötték össze. A Bn18 típusú csuklós városi autóbuszt a Kisalföld Volán Zrt. vásárolta meg.
 
Pócza Mihály, a Kisalföld Volán vezérigazgatója az átadáson elmondta: a cég a különböző típusú Credo autóbuszok legnagyobb üzemeltetője, 103 Credo buszt működtet, amelyek összesen több mint 25 millió kilométert futottak. A társaság filozófiája, hogy lehetőség szerint a hazai ipar termékeit használják - hangoztatta  vezérigazgató.
 
Krankovics István, a Kravtex Kft. ügyvezető igazgatója  emlékeztetett: 1999-ben kezdték el a buszokat gyártani, vállalkozásukhoz "sokan ellenségesen viszonyultak". Időközben több multicég jelent meg buszaival Magyarországon, és újabb hírek szerint kínai gyártmányú buszok magyarországi vásárlására is sor kerül.  A nehézségek ellenére az ügyvezető igazgató bízik benne, hogy a hazai cégek előnyére fog változni a gondolkodásmód az országban.
 
Kiss Péter kancelláriaminiszter köszöntőjében hangsúlyozta: fontos, hogy a magyar ipar termékei számára találjon hazai felvevőpiacot. A politikus megítélése szerint a Kravtex cégcsoportnál a siker kulcsa több tényező együttállásából ered. Közülük kiemelte a Kühne 150 éves múltra visszatekintő ipari kultúráját, Mosonmagyaróvár kedvező földrajzi fekvését, az épített és a szellemi infrastruktúrát, valamint azt a  képességet,  amellyel meg tudták ragadni a lehetőséget a fejlesztésre.
MTI
Címkék:
  • Vakulástól látásig
    Mondom, 1998-ban a világ még boldog (?) volt. De eltelt harminc év és most nem vagyunk annyira boldogok. És talán azért nem, mert felébredtünk. Azt nem mondanám, hogy buták voltunk, de mégsem láttunk semmit.
  • Rágalmazás mint politikai művelet
    Egy jelöltet undorító rágalmakkal illetni – ez a „demokrácia” része.
MTI Hírfelhasználó