Új autóbusz-gyártó üzem a Kravtex beruházásában Mosonmagyaróváron
2008. január 19. 18:25
A kormány törekvése olyan helyzetbe hozni a közszolgáltatókat, hogy azok alkalmasak legyenek erős megrendelőként fellépni a piacon - mondta Kiss Péter, a Miniszterelnöki Hivatalt vezető miniszter a Kravtex  cégcsoport új autóbuszgyártó üzemének átadásán pénteken Mosonmagyaróváron. A több mint 1,5 milliárd forintos beruházással a cégcsoport Magyarország legkorszerűbb és legnagyobb autóbuszgyártó kapacitását hozta létre, amely akár évi 500 jármű gyártására is alkalmas - közölte az eseményen Varga János vezérigazgató. A közel 12 ezer négyzetméteres üzemcsarnokot a cégcsoporthoz tartozó Kühne Zrt. területén emelték. Az építésre 700 millió forintot költöttek, nagyobb részt saját forrásból, 250 millió forintot pedig a Sikeres Magyarországért Vállalkozásfejlesztési hitelprogram keretében vettek fel hitelként. A festőüzemi és a gyártáshoz szükséges egyéb gyártóberendezésekre további 500 millió forintot invesztáltak.
 
Sikerrel pályáztak az Új Magyarország Fejlesztési Terv gazdaságfejlesztési operatív program keretében meghirdetett "komplex vállalati technológiafejlesztés" című kiírásra. A pályázati projekt teljes összege 260 millió forint, ebből a vissza nem térítendő támogatás 74 millió forintot tesz ki.
 
Az új üzemcsarnokban a technológiai folyamatokat egymást követő sorrendben, teljesen daruzott területen tudják elhelyezni. Integrálták a rendszerbe a festőüzemet is, míg mostantól az üzemcsarnok első ajtaján beszállítják az alapanyagot, az utolsón pedig kijön a festett buszváz. A főszerelést és a kikészítést a Kravtex Kft. győri gyárában végzik.
 
Az üzemavatót az 500. Credo autóbusz átadásával kötötték össze. A Bn18 típusú csuklós városi autóbuszt a Kisalföld Volán Zrt. vásárolta meg.
 
Pócza Mihály, a Kisalföld Volán vezérigazgatója az átadáson elmondta: a cég a különböző típusú Credo autóbuszok legnagyobb üzemeltetője, 103 Credo buszt működtet, amelyek összesen több mint 25 millió kilométert futottak. A társaság filozófiája, hogy lehetőség szerint a hazai ipar termékeit használják - hangoztatta  vezérigazgató.
 
Krankovics István, a Kravtex Kft. ügyvezető igazgatója  emlékeztetett: 1999-ben kezdték el a buszokat gyártani, vállalkozásukhoz "sokan ellenségesen viszonyultak". Időközben több multicég jelent meg buszaival Magyarországon, és újabb hírek szerint kínai gyártmányú buszok magyarországi vásárlására is sor kerül.  A nehézségek ellenére az ügyvezető igazgató bízik benne, hogy a hazai cégek előnyére fog változni a gondolkodásmód az országban.
 
Kiss Péter kancelláriaminiszter köszöntőjében hangsúlyozta: fontos, hogy a magyar ipar termékei számára találjon hazai felvevőpiacot. A politikus megítélése szerint a Kravtex cégcsoportnál a siker kulcsa több tényező együttállásából ered. Közülük kiemelte a Kühne 150 éves múltra visszatekintő ipari kultúráját, Mosonmagyaróvár kedvező földrajzi fekvését, az épített és a szellemi infrastruktúrát, valamint azt a  képességet,  amellyel meg tudták ragadni a lehetőséget a fejlesztésre.
MTI
Címkék:
megmondó
Ezek a hétpróbás világharcosok hisztérikusan reagálnak mindenre, ami kritikus, ami állítólag az érdekeiket sérti.
hírfolyam
 • Hírstart
 • Hírkereső
 • Hírlista
 • News Agent
 • Alternatív Hírportál
 • Startlap
 • A hírek
 • Hírfal
 • Hírmutató
 • Polgári Szemle
 • Időjárás
 • Bálványosimádó
 • MTI