Frunda, Wass Albert ügyvédje
2003. április 2. 18:05
Frunda György az RMDSZ szenátora megtette az első lépéseket Wass Albert romániai rehabilitálása érdekében. Frunda az erdélyi gróf ügyvédjeként hétfőn beadott egy keresetett a Román Bírósághoz, melyben azt kéri, hogy érvénytelenítsék az 1946-ban a Kolozsvári Népbíróság által hozott ítéletet, melyben Wass Albertet halálra ítélték (távollétében - a szerk.) háborús bűntettekért.

A Frunda György által megtett lépéseket az RMDSZ is támogatja főleg azért mert Wass az egyik reprezentatív írója a magyarságnak. a Markó Béla által vezetett párt véleménye, hogy Wass Alber egy koncepciós per során lett elitélve. A "Wass Albert" féle botrány akkor kezdődött amikor a holtmarósi és a szászrégeni romai katolikus templomok udvarában elhelyezték az író mellszobrát, úgy, hogy az erre szóló engedélyt nem kapták meg. Utána a Marosvásárhelyi Prefektus kérte a 2002 augusztusában hozott törvény betartását, amely tiltja, hogy háborús bűnökért elítélteknek emlékművet állítsanak, vagy róluk utcát, teret nevezzenek el. Az idő tájt mikor Romániában a botrány a tetőfokára hágót, Magyarországon kitüntették Wass Albertet a legmagasabb elismertséget jelentő Kossuth díjjal.

gondola
Címkék:
 • Vakulástól látásig
  Mondom, 1998-ban a világ még boldog (?) volt. De eltelt harminc év és most nem vagyunk annyira boldogok. És talán azért nem, mert felébredtünk. Azt nem mondanám, hogy buták voltunk, de mégsem láttunk semmit.
 • Rágalmazás mint politikai művelet
  Egy jelöltet undorító rágalmakkal illetni – ez a „demokrácia” része.
 • Tőkés: Gyulafehérvárra ésTrianonra az egyetlen és helyes válasz az autonómia
  Az utóbbi száz év jogküzdelmeit felidéző centenáriumi nagygyűlést, a Székelyföldnek területi autonómiát követelő tüntetést tartottak vasárnap Sepsiszentgyörgy főterén.
 • Morzsabál
  Ez most ugye egy félreértés?- kérdezte Mesterházy Attila, az MSZP egykori elnöke (és jelenleg is erős embere) Karácsony Gergelytől, akinek pártja, a Párbeszéd, a legfrissebb adatokat nézve, ott lohol a Kétfarkú Kutya egyszerre mindkét farka nyomában.
 • Ki lövi magát lábon?
  Hónapok óta nemzetközi és hazai háború dúl a budapesti Soros-egyetem körül. Sok az indulat, kevés a tény. Mi a cél? Magyarország rossz hírének keltése vagy az egyetem megmentése? A nagy CEU-rejtély nyomába eredtünk.
MTI Hírfelhasználó