Megállapodás-tervezetet adott a sztrájkbizottság a BKV-nak
2008. május 16. 00:42
Megállapodás-tervezetet nyújtott át a sztrájkbizottság a BKV vezetőségének a csütörtöki tárgyaláson - közölte a sztrájkbizottság szóvivője az egyeztetés után. A május 27-étől kilátásba helyezett többnapos munkabeszüntetés elkerülése érdekében a munkáltatónak vállalnia kellene, hogy eláll a tervezett létszámleépítéstől, a szakszervezetekkel közösen feltárja a cég működési problémáinak valós okait. Kidolgozza a vállalat rövid, közép és hosszú távú programját az érdekképviseletek bevonásával. Emellett 2012-ig nem ad el telephelyeket és nem ad bérbe buszvonalakat, a cég az üzleti tervét a szakszervezetek bevonásával készíti elő és ajánlja jóváhagyásra a Főváros Közgyűlésnek. Valamint a BKV Zrt. vezetősége a kollektív szerződés érvényességét 2012. június 30-ig meghosszabbítja - részletezte Nemes Gábor.
 
Nemes Gábor elmondta: a szakszervezetek megállapodás-tervezete csak az előző, a kormány és Fővárosi Önkormányzat számára nemrégiben átnyújtott javaslatcsomaggal együtt érvényes, így, ha az egyik fél nem teljesíti a követeléseket, akkor megtartják a munkabeszüntetést.
 
A szakszervezetek április végén juttattak el egy dokumentumot a döntéshozókhoz, amelyben többek között rögzítették: elvárják, hogy a kormány és az önkormányzat olyan finanszírozási rendszert dolgozzon ki, amely megállítja a BKV Zrt.-nél az adósságspirál-növekedést, s garantálja 2008 és 2012 között az adózás előtti nullszaldós működést.
 
A mostani megállapodás-tervezet egyértelműen a cég vezetőségének szól, de a kilátásba helyezett május végi sztrájk elkerülését csak mindkettő teljesítésével érhetik el a döntéshozók - hangsúlyozta Nemes Gábor.
 
A követelésekről szóló tárgyalás jövő kedden folytatódik.
 
A BKV vezetősége jövő hét keddre ígért választ a szakszervezetek megállapodástervezetére - olvasható a cég csütörtöki közleményében.

 
 
MTI
Címkék:
MTI Hírfelhasználó