Megállapodás-tervezetet adott a sztrájkbizottság a BKV-nak
2008. május 16. 00:42
Megállapodás-tervezetet nyújtott át a sztrájkbizottság a BKV vezetőségének a csütörtöki tárgyaláson - közölte a sztrájkbizottság szóvivője az egyeztetés után. A május 27-étől kilátásba helyezett többnapos munkabeszüntetés elkerülése érdekében a munkáltatónak vállalnia kellene, hogy eláll a tervezett létszámleépítéstől, a szakszervezetekkel közösen feltárja a cég működési problémáinak valós okait. Kidolgozza a vállalat rövid, közép és hosszú távú programját az érdekképviseletek bevonásával. Emellett 2012-ig nem ad el telephelyeket és nem ad bérbe buszvonalakat, a cég az üzleti tervét a szakszervezetek bevonásával készíti elő és ajánlja jóváhagyásra a Főváros Közgyűlésnek. Valamint a BKV Zrt. vezetősége a kollektív szerződés érvényességét 2012. június 30-ig meghosszabbítja - részletezte Nemes Gábor.
 
Nemes Gábor elmondta: a szakszervezetek megállapodás-tervezete csak az előző, a kormány és Fővárosi Önkormányzat számára nemrégiben átnyújtott javaslatcsomaggal együtt érvényes, így, ha az egyik fél nem teljesíti a követeléseket, akkor megtartják a munkabeszüntetést.
 
A szakszervezetek április végén juttattak el egy dokumentumot a döntéshozókhoz, amelyben többek között rögzítették: elvárják, hogy a kormány és az önkormányzat olyan finanszírozási rendszert dolgozzon ki, amely megállítja a BKV Zrt.-nél az adósságspirál-növekedést, s garantálja 2008 és 2012 között az adózás előtti nullszaldós működést.
 
A mostani megállapodás-tervezet egyértelműen a cég vezetőségének szól, de a kilátásba helyezett május végi sztrájk elkerülését csak mindkettő teljesítésével érhetik el a döntéshozók - hangsúlyozta Nemes Gábor.
 
A követelésekről szóló tárgyalás jövő kedden folytatódik.
 
A BKV vezetősége jövő hét keddre ígért választ a szakszervezetek megállapodástervezetére - olvasható a cég csütörtöki közleményében.

 
 
MTI
Címkék:
  • Vakulástól látásig
    Mondom, 1998-ban a világ még boldog (?) volt. De eltelt harminc év és most nem vagyunk annyira boldogok. És talán azért nem, mert felébredtünk. Azt nem mondanám, hogy buták voltunk, de mégsem láttunk semmit.
  • Rágalmazás mint politikai művelet
    Egy jelöltet undorító rágalmakkal illetni – ez a „demokrácia” része.
MTI Hírfelhasználó