EU-forrásokat igényel több közlekedési fejlesztéshez Budapest
2008. május 20. 19:20
A Szabadság híd és a Margit híd felújításához, valamint a csepeli gerincút és a rákoskeresztúri buszfolyosó kialakításához igényelt EU-támogatási pályázatok benyújtásával is egyetértett kedden a Főpolgármesteri Kabinet - nyilatkozta Czuk Dóra, a Városháza sajtófőnöke az MTI-nek. A Hagyó Miklós (MSZP) főpolgármester-helyettes által jegyzett javaslat szerint a Szabadság hídi rekonstrukcióhoz csak fele részben, 2,5 milliárd forint értékben szerezhető EU-forrás. Emiatt 350 millió forinttal csökkentik a projekt összköltségét. Az EU nem ad ugyanis pénzt a díszkivilágításra és a Fővám téri munkák egy részére. A Margit híd 12 milliárd forintos rekonstrukcióját is fele részben EU-forrásokkal végeznék el. A munkálatok ez év október végétől 2010 május végéig tartanak. A rekonstrukcióra a főváros hétmilliárd forint önrészt különített el 2010-ig. Ez tartalmazza a pályázatban nem elszámolható díszvilágítás és az ideiglenes vágányépítés költségét is.
 
Czuk Dóra tájékoztatása szerint a csepeli gerincút építéséhez 1,6 milliárd forintos önrészt biztosít a főváros, miközben csaknem 3,9 milliárd forintos EU-támogatást remélnek a 2,4 kilométeres kétszer kétsávos úthoz. Területszerzésre és előkészítésre múlt év végégig már 2,7 milliárd forintot költöttek.
 
A rákoskeresztúri városközpont és az Őrs vezér tér közti jobb közlekedést segítő buszfolyosó szakaszosan valósul meg ez év szeptemberétől 2010 júniusáig. Az összességében 1,1 milliárd forintos beruházási költségből 867 millió forintot EU-forrásból kívánnak megszerezni - jegyezte meg a sajtófőnök.
 
MTI
Címkék:
MTI Hírfelhasználó