Jogerős a Vajnai Attila és társa elleni ítélet a vörös csillag viselése miatt
2008. június 10. 15:23
Jogerőre emelkedett a tiltott önkényuralmi jelkép folytatólagos használatának vétségéért első fokon kiszabott büntetés Vajnai Attila és Horváth Sándor ellen a Fővárosi Bíróság másodfokon hozott keddi döntése szerint. Vajnai Attilát, a Magyarországi Munkáspárt 2006 alelnökét 120 ezer forint pénzbírsággal sújtották, míg Horváth Sándort egy évi próbára bocsátották önkényuralmi jelkép, nevezetesen vörös csillag többszöri nyilvános használata miatt. Vajnai a tárgyalást követően az MTI-nek úgy nyilatkozott, hogy nem fizeti ki a büntetést. Ha pedig a büntetést kétszáz nap elzárásra változtatják, és elrendelik az elzárás végrehajtását, menedékjogot fog kérni valamelyik országban, ahol nem büntetik a vörös csillag viselését - tette hozzá. A két vádlott védője azt kérte a másodfokú bíróságtól, hogy várja meg a strasbourgi emberjogi bíróság egy hónapon belül várható döntését, mivel az ügy ott is folyamatban van, a bíróság azonban ezt a kérést elutasította. Mint Székely Ákos bíró kifejtette, a vonatkozó jogszabály az önkényuralmi jelképek használatáról már 1993 óta hatályban van, s ez alapot ad a döntésre.
 
A bíró hangsúlyozta, hogy a vádlottak tudatosan és szándékosan használták több alkalommal is a vörös csillagot, ami egy önkényuralmi rendszerre történő asszociációra ad lehetőséget. Rámutatott, hogy a törvény világos különbséget tesz a között, amikor az önkényuralmi jelképet oktatási, tudományos jelleggel, illetve demonstratívan használják. Székely Ákos bíró kiemelte azt is, hogy a vádlottak a bíróságon is többször önkényuralmi jelképet viselve jelentek meg.
 
Az a fajta célzatos magatartás, ahogy Vajnai Attila és Horváth Sándor a jelképeket viselik és használják, kizár minden tévedést, tehát azt is, hogy a vörös csillagot ismeretterjesztő céllal hordják. A tárgyaláson Vajnai Attila egy zöld alapon piros és fehér színű egy galambot is jelképező, vörös csillagot ábrázoló kitűzővel jelent meg, míg Horváth Sándor a "Kiváló dolgozó" kitüntetését viselte, ami szintén vörös csillagot tartalmaz.
 
MTI
Címkék:
 • Soros legyőzte Budapestet
  Lehet persze hőbörögni, lehet hisztériázni meg reggelig antiszemitázni, mondom, hogy lehet, de ettől még a Hálózat kiválóan teljesített.
 • Budapest felett az ég
  Visszajöttek, akik annyira hiányoztak, visszajöttek, akikért megint rajongunk. Gyurcsány és az SZDSZ.
 • Átrendeződés kezdődhet az ellenzéki oldalon
  Hétfőn kezdődik a parlament őszi ülésszaka. A szakértő szerint vannak pártok, amelyek megerősödtek az elmúlt időszakban, de érdekes helyzetet teremt majd az új főpolgármester csapata is, amelyek kapcsán eddig olyan nevek merültek fel, akik 2010 előtt voltak meghatározó személyek.
 • Tovább vizsgálja a Kúria az ’56-os megtorló ítéleteket
  Több mint harminc egykori eljárás 142 elítéltje esetében állapította meg mostanáig a Kúria, hogy elmarasztalásuk semmis. Az esetek vádlottjai jórészt olyan munkások, diákok, tisztviselők voltak, akik az 1956-os forradalom idején részt vettek az ellenállásban. Holnap újabb három meghurcolt személy ügyében tehet igazságot a bíróság.
 • Juliette Binoche gálavetítés az idei Titanicon
  Október 24-én a budapesti Uránia Nemzeti Filmszínházban a Szerelemre kattintva (16) című francia romantikus dráma premier előtti gálavetítése is színesíti az idei Titanic Filmfesztivál programját.
MTI Hírfelhasználó