Akár 3-4 perccel is megnő a villamosok menetideje a rossz pálya miatt
2008. június 29. 10:20
Egyes vonalakon akár 3-4 perccel is megnő a villamosok menetideje a vasúti pálya rossz állapota és az emiatt bevezetett sebességkorlátozások miatt - tudta meg az MTI a Budapesti Közlekedési Zrt-től. A BKV a villamospótló járatokat beleszámolva 27 vonalon közlekedtet síndöcögényeket. Összesen 307 szerelvényből áll a járműpark. Ebből egy átlagos napon 263 szerelvény szállít utasokat. A cég szerint a dél-pesti vonalak, a 28-as és a 37-es vannak a legrosszabb állapotban. A pályaszakaszok felújítása mintegy 10 milliárd forintot igényelne, de erre nincs elég pénze a vállalatnak. A pályarekonstrukciók nagyobb részének fedezetét a Fővárosi Önkormányzat tőkepótló támogatásából tudják biztosítani. Évente saját forrásból 250-300 millió forint áll a BKV rendelkezésére a villamospályák fenntartására, ebből jelentős felújításra nem jut, a tőkepótló támogatásból 1,5 milliárd forintot tudnak felújításra fordítani.
 
A közlekedési vállalat szerint jelentős költséggel jár a közúti forgalom által is használt pályák fenntartása, ahol elsősorban az útátjárók burkolata van nagyobb igénybe vételnek kitéve. Ilyen például az 1-es vonalán a Kőbányai úti és Gyáli úti kereszteződés.
 
A villamos járműpark állapotáról a BKV azt közölte, hogy az elmúlt évek fejlesztéseinek köszönhetően "elenyésző" a vonali meghibásodások száma. Példaként említik a Nagykörúton közlekedő villamosokat, ahol a Combinóra való váltással az addigi 3,73 százalékról 0,17 százalékra csökkent a műszaki hibák aránya. A BKV jelenleg nem tervezi új villamosok beszerzését.
 
A Fővárosi Önkormányzat csütörtöki közgyűlésén nagy többséggel fogadta el annak az uniós pályázatnak a beadását, melynek keretében teljesen felújítják és összesen egy kilométerrel meghosszabbítják a Bécsi út és a Lágymányosi híd között közlekedő 1-es, illetve a Mexikói út és Határ út között közlekedő 3-as villamos vonalát. A projekt teljes bekerülési költsége 44 milliárd forint, az unió, amennyiben nyer a főváros pályázata 33 milliárdot állna. 
 

 
MTI
Címkék:
  • Magyarország erősíteni akarja kapcsolatait a keleti országokkal
    Megváltozott Kelet és Nyugat egyensúlyának helyzete, de Magyarország ebben az új helyzetben nem veszélyt lát, hanem lehetőségeket, amelyeket a keleti országokhoz fűződő egyre erősebb kapcsolatok építésével akar kihasználni - mondta Orbán Viktor miniszterelnök szerdán Kazahsztánban.
  • Egymillió felett van a támogatók száma
    A Fidesz—KDNP európai parlamenti kampánya során eddig 1,150 mil­lióan írták alá Orbán Viktor miniszterelnök hétpontos bevándorlásellenes programját. Lapunk értesülése szerint április 29-től hivatalosan is megkezdődik a kormánypárti politikusok országjárása.
  • Konzervatív demokráciát teremtünk
    Konzervatívként azonban a konzervativizmus győzelméért kell dolgoznunk. Nem a dogma, hanem a nemzet és annak tagjai érdekében. A normalitás, a teremtett világ védelmében.
MTI Hírfelhasználó