Akár 3-4 perccel is megnő a villamosok menetideje a rossz pálya miatt
2008. június 29. 10:20
Egyes vonalakon akár 3-4 perccel is megnő a villamosok menetideje a vasúti pálya rossz állapota és az emiatt bevezetett sebességkorlátozások miatt - tudta meg az MTI a Budapesti Közlekedési Zrt-től. A BKV a villamospótló járatokat beleszámolva 27 vonalon közlekedtet síndöcögényeket. Összesen 307 szerelvényből áll a járműpark. Ebből egy átlagos napon 263 szerelvény szállít utasokat. A cég szerint a dél-pesti vonalak, a 28-as és a 37-es vannak a legrosszabb állapotban. A pályaszakaszok felújítása mintegy 10 milliárd forintot igényelne, de erre nincs elég pénze a vállalatnak. A pályarekonstrukciók nagyobb részének fedezetét a Fővárosi Önkormányzat tőkepótló támogatásából tudják biztosítani. Évente saját forrásból 250-300 millió forint áll a BKV rendelkezésére a villamospályák fenntartására, ebből jelentős felújításra nem jut, a tőkepótló támogatásból 1,5 milliárd forintot tudnak felújításra fordítani.
 
A közlekedési vállalat szerint jelentős költséggel jár a közúti forgalom által is használt pályák fenntartása, ahol elsősorban az útátjárók burkolata van nagyobb igénybe vételnek kitéve. Ilyen például az 1-es vonalán a Kőbányai úti és Gyáli úti kereszteződés.
 
A villamos járműpark állapotáról a BKV azt közölte, hogy az elmúlt évek fejlesztéseinek köszönhetően "elenyésző" a vonali meghibásodások száma. Példaként említik a Nagykörúton közlekedő villamosokat, ahol a Combinóra való váltással az addigi 3,73 százalékról 0,17 százalékra csökkent a műszaki hibák aránya. A BKV jelenleg nem tervezi új villamosok beszerzését.
 
A Fővárosi Önkormányzat csütörtöki közgyűlésén nagy többséggel fogadta el annak az uniós pályázatnak a beadását, melynek keretében teljesen felújítják és összesen egy kilométerrel meghosszabbítják a Bécsi út és a Lágymányosi híd között közlekedő 1-es, illetve a Mexikói út és Határ út között közlekedő 3-as villamos vonalát. A projekt teljes bekerülési költsége 44 milliárd forint, az unió, amennyiben nyer a főváros pályázata 33 milliárdot állna. 
 

 
MTI
Címkék:
  • Vakulástól látásig
    Mondom, 1998-ban a világ még boldog (?) volt. De eltelt harminc év és most nem vagyunk annyira boldogok. És talán azért nem, mert felébredtünk. Azt nem mondanám, hogy buták voltunk, de mégsem láttunk semmit.
  • Rágalmazás mint politikai művelet
    Egy jelöltet undorító rágalmakkal illetni – ez a „demokrácia” része.
MTI Hírfelhasználó