Letették az M43-as autópálya alapkövét
2008. július 18. 17:45
Ünnepélyes keretek között letette az M43-as autópálya alapkövét Szeged határában a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF) képviselője, valamint Szeged és Makó polgármestere pénteken. A 61 milliárd forintos beruházás kivitelezési szerződésének aláírását követően a munkaterület átadása július 16-án kezdődött meg, a pénteki alapkőletétellel pedig megindult az építkezés. Az M43-as Szeged és Makó között autópályaként épül, kétszer két forgalmi sávval és leállósávval. A két várost összekötő 31,6 kilométeres autópálya és 7 kilométeres főút építése Szeged harmadik Tisza-hídjával épül meg hamarosan. A beruházás költségének 67 százalékát az Európai Unió, 33 százalékát a magyar állam finanszírozza. Botka László (MSZP) Szeged polgármestere az MTI-nek elmondta: 2010. augusztus 31-ig megépül az autópálya Makó és Szeged között. Ezzel hat év alatt elkészül a második sztráda, azaz az M5-öst követően az M43-as. Szeged életében utóbbinak lesz nagyobb hatása, miután tehermenetesíti majd a várost a tranzitforgalom alól, ami Románia és Bulgária csatlakozása óta jelentősen megnőtt. Bár az építkezés nagy teherrel is jár a Tisza-parti város lakói számára, ugyanis több mint 100 ezer teherautónyi homok szállítására van szükség az út megépítéséhez, bízik abban, hogy két év múlva már a beruházás előnyeit is élvezik az emberek - mondta a polgármester.
 
Buzás Péter (MSZP) Makó polgármestere az eseményen elmondta: a 43-as főút megnövekedett forgalma szinte kettészeli Makót és a környező településeket. Erre lehet megoldás az új autópálya, amelytől a nyugalmat, biztonságosabb közlekedést, illetve az ipar és a turizmus fellendülését várják.
 
Galuska János, a NIF gyorsforgalmi igazgatója az MTI kérdésére a munkálatokról elmondta: már megtörtént a 47-es főút melletti rész kitűzése, és hamarosan elvégzik a Tisza-híd próba cölöpözését is, hogy felmérjék, a talaj mekkora terhelést bír el. Miután a beruházás igen sok homokot igényel, a beruházó már megkezdte a tárgyalásokat a beszállítókkal.
 
MTI
Címkék:
  • „Tudományos” látásmód
    Ilyen körülmények között lefordíthatjuk-e Lenint magyar pénzből angolra?
  • Eltüsszentett forradalom
    Tényleg feltámadt a baloldali ellenzék, legalábbis sok éves tespedését felszámolva mintegy varázsütésre in concreto a tettek mezejére lépett.
MTI Hírfelhasználó