Eloltották a tüzet a Baku-Tbiliszi-Ceyhan olajvezetéken
2008. augusztus 11. 17:04
Eloltották a tüzet a Baku-Tbiliszi-Ceyhan olajvezetéken - jelentette be hétfőn a British Petroleum egyik illetékese, de hozzátette, hogy a helyreállítás hetekbe is telhet. A vezetéken azeri olaj érkezik Ceyhan földközi-tengeri török kikötőbe, de kurd gerillák a múlt héten felrobbantották egy szakaszát. Jelenleg azért sem nem folyik benne olaj, mert a dél-oszétiai fegyveres konfliktus miatt Azerbajdzsán a grúz kikötőkbe leágazó oldalvezetékekbe sem enged szállítmányokat. A tűz kialvása után meg kell várni, hogy a vezeték lehűljön, utána fel kell mérni a kárt, és csak ezt követően kezdődhet meg az újjáépítés. A vezeték elméleti kapacitása napi egymillió hordó olaj, vagyis a világexport több mint egy százaléka szállítására képes. Kiiktatása növelte a kőolaj világpiaci árát.
 
MTI
Címkék:
  • Tusványos örvényei
    Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
  • A szerencsétlen lord major
    A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
MTI Hírfelhasználó