A kormány hat környezetvédelmi nagyprojekt támogatásáról döntött
2008. augusztus 13. 15:59
A kormány döntése értelmében az Új Magyarország Fejlesztési Terv Környezetvédelem és Energia Operatív Programja keretében hat, összesen közel 100 milliárd forint értékű környezetvédelmi nagyprojekt kap támogatást - mondta Oláh Lajos, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium (KVM) államtitkára a kormányszóvivői tájékoztatón. A két árvízi tározó, két hulladékgazdálkodási rendszer és két szennyvíztisztítási projekt több mint 500 település, 1,4 millió lakosának környezetét érinti. Oláh Lajos kifejtette: a 2011-re elkészülő 38 milliárd forint összköltségű hanyi-tiszasülyi, illetve nagykunsági árvízszint-csökkentő tározó 29,3 milliárd forint európai uniós, és 5,2 milliárd forint költségvetési támogatásból valósul meg.
 
Mivel még az idén elkészül a cigánd-tiszakarádi és a tiszaroffi tározó, a Közép-Tiszán épülő három tározó - a hanyi-tiszasülyi, a tiszaroffi és a nagykunsági - Kisköre és Csongrád között 55-65 centiméterrel csökkenti a vízszintet, még Szegednél is 30 centiméterrel lesz alacsonyabb a vízszint ennek köszönhetően - hangsúlyozta az államtitkár.
 
A Mecsek-Dráva hulladékgazdálkodási projekt 313 településen 426 ezer lakos évi mintegy 200 ezer tonna hulladékának feldolgozását oldja meg, a Győr Nagytérségi települési szilárdhulladék-gazdálkodási rendszer 112 település 260 ezer lakosának hulladékkezelését biztosítja.
 
A Makó és térsége szennyvízelvezetését és szennyvíztisztítását szolgáló projekt keretében hat településen vezetékes szennyvízelvezetési és -tisztítási rendszer épül ki, ez 41 ezer lakost érint. A fejlesztés eredményeképp a csatornázott háztartások száma a jelenlegi 2.342-ről 14 ezerre nő, így a jelenlegi 23 százalékos csatornázottság közel 100 százalékra emelkedik.
 
Békéscsaba szennyvíztisztítása és csatornázása fejlesztésének eredményeképp a 66 ezres városban további 21 ezer lakos kapcsolódhat rá a csatornahálózatra.
 
MTI
Címkék:
 • Egyértelművé vált a hazaárulás
  Már nincs józan vezető egyéniség az adott ellenzék személyi állományában. Senki nem szólt nekik, hogy gyerekek, ezt nem kellene, mert lebukunk. Mindenki megtudja, hogy hazaárulók vagyunk.
 • Mérgezett díszek a fenyőfán
  A Karácsony mély szakralitása mellett a béke, a meghitt nyugalom ünnepe is (lenne), de a fel nagyörömre dallamai és a pásztorok kedvessége mellett disszonáns díszeket is látok az idei fenyőfán.
 • Megpróbálnak elaltatni bennünket
  Az ENSZ és az EU tisztviselői megpróbálnak elaltatni bennünket, de a migrációs nyomás nem csökkent, hanem éppen ellenkezőleg, nőtt az elmúlt időszakban, ezért továbbra is kőkemény fellépésre van szükség a nyugat-balkáni migrációs útvonal zárva tartása érdekében - nyomatékosította az MTI-nek telefonon Szófiából adott nyilatkozatában Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.
 • Stabil a kormánypártok támogatottsága
  A Fidesz-KDNP előnye továbbra is stabil az ellenzéki pártok előtt, az elmúlt időszak tüntetései nem eredményeztek lényegi átrendeződést az erőviszonyokban – derül ki a Századvég friss pártpreferencia-vizsgálatából.
 • Róma és Varsó között húzódik Európa új tengelye
  Manapság már szinte nincs olyan állam Európában, ahol ne lenne téma az illegális bevándorlás. A közelgő EP-választások miatt egyre több politikus keresi szövetségeseit, Róma és Varsó között egyre szorosabb a viszony.
MTI Hírfelhasználó