A vonat-metró kombináció a leggyorsabb Budapesten
2008. szeptember 16. 11:33
Alig több mint egy óra alatt elértek a belvárosi Deák térre a rákosligeti vasúti megállótól az Európai Mobilitási Hét alkalmából kedden Budapesten rendezett Eljutási Verseny vonattal és metróval közlekedő résztvevői, maguk mögé utasítva a busz-metró kombinációt, illetve az autót választó versenyzőket. Az autós résztvevő - Bényi Ildikó televíziós műsorvezető - másfél óra alatt tette meg a távot és az utolsó helyen végzett. A 68 perc alatt másodikként beérkező buszos-metrós csapat - többek között Kocsis István, a BKV Zrt. vezérigazgatója - öt perccel maradt le a vonatot metróval kombináló első helyezett formációtól, amelyet Hagyó Miklós főpolgármester-helyettes vezetett. Kerékpáros versenyző ugyan nem volt, de a vasút ingyen szállítja a kerékpárokat az egész országban a Közösségi Közlekedés Napjával kedden kezdődött Európai Mobilitási Héten, szeptember 22-én, az Autómentes Napon pedig a forgalmit felmutató autósok is ingyen utazhatnak, és a budapesti Andrássy úton lefektetett ideiglenes hajtánypályára költözik a Szabadság-hegyi Gyermekvasút - hangzott el a budapesti Eljutási Verseny tájékoztatóján.
 
A fővárosba munkanapokon átlagosan 282 ezer autó igyekszik az agglomerációból és évente 80 ezer új kocsit adnak el a városban. Ennyivel több követel magának utat és parkolóhelyet - mondta Hagyó Miklós, aki szerint a közlekedési helyzeten csak akkor lehet javítani, ha Budapestet és vonzáskörzetét - amelynek határa egészen Szolnokig, Tatabányáig és Vácig húzódik - egy rendszerként fejlesztik tovább. A leginkább célszerű a tömegközlekedés igénybevételét differenciált módon lehetővé tevő eszközváltási zónák és intermodális csomópontok kialakítása, vagyis olyan helyek megteremtése, ahol probléma nélkül át lehet szállni például autóról BKV- vagy Volán-buszra, vagy kerékpárról metróra.
 
Ilyen fejlesztés egyebek között a verseny startpontja, a XVII. kerületi Rákosliget vonatállomás, ahol P+R autóparkoló épült, a Kelenföldi pályaudvar, ahol a tervek szerint vasút, helyi és helyközi busz, villamos, metró és kerékpárút találkozik majd, vagy a már bevezetett Budapesti Egyesített Bérlet, amely a főváros közigazgatási határán belül a MÁV, a BKV és a Volánbusz járatain egyaránt jogosít utazásra.
 

 
MTI
Címkék:
  • Vakulástól látásig
    Mondom, 1998-ban a világ még boldog (?) volt. De eltelt harminc év és most nem vagyunk annyira boldogok. És talán azért nem, mert felébredtünk. Azt nem mondanám, hogy buták voltunk, de mégsem láttunk semmit.
  • Rágalmazás mint politikai művelet
    Egy jelöltet undorító rágalmakkal illetni – ez a „demokrácia” része.
MTI Hírfelhasználó