Az NSZJ választ vár az rendőrségtől a tömegoszlatás ügyében
2008. szeptember 25. 18:04
A Nemzeti Jogvédő Szolgálat (NJSZ) szerint kétségbe vonható a szeptember 20-án Budapesten, a Szabadság téren történt tömegoszlatás jogszerűsége. Erről Gaudi-Nagy Tamás, az NJSZ ügyvezető elnöke beszélt a szervezet csütörtöki sajtótájékoztatóján, Budapesten. Gaudi-Nagy bejelentette: a jogvédő szolgálat írásban kért tájékoztatást Bencze József országos rendőrfőkapitánytól a tömegoszlatással kapcsolatban. A szervezet többek között arra vár választ: a rendőrség használta-e a CR-gázt, amely ismereteik szerint "hatszor-tízszer erősebb, mint az eddig használt CS-gáz". Gaudi-Nagy hozzátette: vannak arra utaló jelek, hogy a CS-gáznál erősebb vegyi anyagot vetettek be, ami akár lehetett CR-gáz is. Az ügyvezető elnök szerint minderről az anyagkiadási naplók a hiteles források. A jogvédő szolgálat azt várja, hogy ezt a rendőrség nyilvánosságra hozza.
 
A jogvédő szolgálat ügyvezetője beszámolt arról is: megítélésük szerint több ponton kétségbe vonható a tömegoszlatás jogszerűsége. Nem észlelték, hogy felszólították volna a tüntetőket a helyszín elhagyására, nem tartották be a fokozatosság elvét a tömegoszlatásánál, és nem biztosítottak elvonulási utat.
 
"Észlelésünk szerint a rendőrség azonnal könnygázt vetett be" - fogalmazott. Megjegyezte: nem indokolta semmi, hogy a tüntetés békés résztvevőivel szemben is tömegoszlatást alkalmazzanak. Elfogadhatatlan továbbá, hogy ugyancsak békés embereket szorítottak be a Hazatérés templomába, őket és az istentiszteleten résztvevőket a helyszín elhagyására szólították fel, az épület lépcsőjén zsúfolódókat pedig paprika spray-vel fújták le - hangsúlyozta Gaudi-Nagy Tamás.
 
Közölte: a szervezet a lelkiismereti és vallásszabadság, a gyülekezési szabadság megsértése miatt szeptember 21-én, hivatali visszaélés miatt pedig csütörtökön tett feljelentést a BRFK-nál. Ezen túlmenően a jogvédő szolgálat közigazgatási pert helyezett kilátásba annak megállapítására: a tüntetést jogellenesen oszlatták-e fel.
 
MTI
Címkék:
  • Gulyás: indul a vakcina-előjegyzési kampány
    A koronavírus elleni vakcina előjegyzésére vonatkozó kampány elindulását jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki online sajtótájékoztatóján, amelyen arról is beszélt, hogy a miniszterelnök konzultációi után születik döntés a december 11. utáni intézkedésekről.
  • Tisztifőorvos: decemberre várható a második hullám tetőzése
    Szakemberek szerint decemberre várható a koronavírus-járvány második hullámának tetőzése - mondta az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs csütörtöki online sajtótájékoztatóján.
  • Baráti tűz Brüsszelből
    Hiába vadásszák le egyesével a Fidesz EP-képviselőit, az idő nem az örökjáradék-vadászoknak dolgozik.
MTI Hírfelhasználó