Az IMF 520 millió dollárt bocsát Szerbia rendelkezésére
2008. november 15. 00:26
A Nemzetközi Valutaalap (IMF) 520 millió dollárt bocsát Szerbia rendelkezésére, jelentették be pénteken Belgrádban. Az erről szóló egyezmény csütörtökön született, az IMF és Szerbia képviselőinek október 28-án kezdett tárgyalássorozata végén. A készenléti keret - ha az IMF igazgatótanácsa és a szerb kormány is jóváhagyja a megállapodást - 15 hónapig, 2010. márciusig áll Belgrád rendelkezésére. Diana Dragutinovic pénzügyminiszter sajtóértekezleten kijelentette, csak annyit hívnak le belőle, amennyi feltétlenül szükséges. Albert Jäger, az IMF belgrádi képviseletének a vezetője rámutatott arra, hogy Szerbia - bár még képes kezelni a globális pénzügyi válság rá háruló következményeit - olyan gondokkal küzd, amelyek a térség más országaiénál sérülékenyebbé teszik gazdaságát. Ezek közé sorolta a magas államháztartási hiányt, és a túlméretezett állami szektor miatti strukturális problémákat.
 
A hitelkeret rendelkezésre bocsátásának egyik feltétele az volt, hogy Szerbia a költségvetés GDP-hez mért hiányát a jelenlegi 2,7 százalékról 1,5 százalékra csökkentse. Ezen túlmenően szakértők szerint további takarékossági intézkedések is várhatók. Például az erre az évre beígért 10 százalékos nyugdíjemelés meglesz ugyan, ám utána a nyugdíjakat befagyasztják, s ettől kérdésessé válik, mikor teljesül az a kormányzati ígéret, hogy az átlagnyugdíjat felviszik az átlagbér 70 százalékára.
 
A közszférában dolgozók a jövő évben kétszer számíthatnak 8-8 százalékos béremelésre. Ugyanakkor a mezőgazdaságnak, az idegenforgalomnak, az állami vállalatoknak nyújtott támogatásokat, valamint a szociális juttatásokat mintegy 25 százalékkal tervezi mérsékelni a kormány. Az intézkedésektől a költségvetési bevételek 10 százalékos növekedését várják, ami ugyancsak feltétele volt az IMF-nek.
 
MTI
Címkék:
MTI Hírfelhasználó