Átadták a 2008-as Hazám-díjakat
2008. november 15. 18:19
Bacsó Péter filmrendező, Benkő Samu művészettörténész, Csengery Adrienne operaénekes, Féner Tamás fotóművész, Hankiss Elemér író, szociológus, Molnár Piroska színművész és Vajda György akadémikus vehette át idén a Hazám-díjat. A XXI. Század Társaság elismeréseit a Magyar Tudományos Akadémia székházában adták át szombaton. A társaság kuratóriuma a kitüntetést minden évben azoknak a művészeknek és tudósoknak adományozza, akik a magyar közgondolkodásban, az ország tudományos, illetve kulturális és művészeti életében kiemelkedő tevékenységet folytattak, életművükkel Magyarországot szolgálták. A 2001-ben alapított díj József Attila Hazám című verséről kapta nevét. Kocsis András Sándor, a társaság elnöke elmondta, a díjat nyolcadik alkalommal adták át, s az eddigi hagyományt követve az idei díjazottakról is interjúkötetet jelentet meg az általa vezetett Kossuth Könyvkiadó. A társaság elnöke tolmácsolta a külföldön tartózkodó Hiller István oktatási és kulturális miniszter személyes üdvözletét, valamint felidézte a tavaly elhunyt Ördögh Szilveszter író, a díj ötletgazdájának emlékét.
 
 
Az elismeréseket Kocsis András Sándor és Csányi Vilmos akadémikus, a héttagú kuratórium elnöke nyújtotta át a díjazottaknak.
 
Az ünnepségen jelen volt Lendvai Ildikó, az MSZP frakcióvezetője, Mandúr László, az Országgyűlés alelnöke, Zsigmond Attila, az MDF országgyűlési képviselője, valamint Harsányi László, a Nemzeti Kulturális Alap elnöke is.
 
A XXI. Század Társaság tagjai a díjkiosztó ünnepség előtt koszorút helyeztek el József Attila és Fejtő Ferenc sírján, a Fiumei úti temetőben.
MTI
Címkék:
  • „Tudományos” látásmód
    Ilyen körülmények között lefordíthatjuk-e Lenint magyar pénzből angolra?
  • Eltüsszentett forradalom
    Tényleg feltámadt a baloldali ellenzék, legalábbis sok éves tespedését felszámolva mintegy varázsütésre in concreto a tettek mezejére lépett.
MTI Hírfelhasználó