Átadták a 2008-as Hazám-díjakat
2008. november 15. 18:19
Bacsó Péter filmrendező, Benkő Samu művészettörténész, Csengery Adrienne operaénekes, Féner Tamás fotóművész, Hankiss Elemér író, szociológus, Molnár Piroska színművész és Vajda György akadémikus vehette át idén a Hazám-díjat. A XXI. Század Társaság elismeréseit a Magyar Tudományos Akadémia székházában adták át szombaton. A társaság kuratóriuma a kitüntetést minden évben azoknak a művészeknek és tudósoknak adományozza, akik a magyar közgondolkodásban, az ország tudományos, illetve kulturális és művészeti életében kiemelkedő tevékenységet folytattak, életművükkel Magyarországot szolgálták. A 2001-ben alapított díj József Attila Hazám című verséről kapta nevét. Kocsis András Sándor, a társaság elnöke elmondta, a díjat nyolcadik alkalommal adták át, s az eddigi hagyományt követve az idei díjazottakról is interjúkötetet jelentet meg az általa vezetett Kossuth Könyvkiadó. A társaság elnöke tolmácsolta a külföldön tartózkodó Hiller István oktatási és kulturális miniszter személyes üdvözletét, valamint felidézte a tavaly elhunyt Ördögh Szilveszter író, a díj ötletgazdájának emlékét.
 
 
Az elismeréseket Kocsis András Sándor és Csányi Vilmos akadémikus, a héttagú kuratórium elnöke nyújtotta át a díjazottaknak.
 
Az ünnepségen jelen volt Lendvai Ildikó, az MSZP frakcióvezetője, Mandúr László, az Országgyűlés alelnöke, Zsigmond Attila, az MDF országgyűlési képviselője, valamint Harsányi László, a Nemzeti Kulturális Alap elnöke is.
 
A XXI. Század Társaság tagjai a díjkiosztó ünnepség előtt koszorút helyeztek el József Attila és Fejtő Ferenc sírján, a Fiumei úti temetőben.
MTI
Címkék:
  • Az amerikai recept nem másolható
    Szakítanunk kell azzal széles körben elterjedt nézettel, amely szerint az alapító atyák, az unió létrehozói alulról építkező, a nemzetek szuverenitására épülő, konföderatív európai közösség létrehozásában gondolkodtak. Ez az állítás nem állja meg a helyét, sőt inkább az ellenkezője az igaz.
  • Salvini: a Conte-kormány elárulta Olaszországot
    Giuseppe Conte miniszterelnök "eladta" Olaszország szuverenitását és gazdasági érdekeit, és ezért "Macron és Merkel vállveregetését" érdemelte ki. Conte azért nyitotta meg a kikötőket, mert "ezt ígérte az EU-nak, és ezért cserébe ismét kormányon maradhatott" - hangoztatta Salvini. Megjegyezte, hogy a Conte-kormány ezzel nem "Salvini, hanem 60 millió olasz ellen" cselekszik.
  • A szélsőség "úgynevezett magyar értékekről" nyerített
    Nincsenek magyar értékek, a magyar etnikum semmivel sem járult hozzá a kontinens gazdagításához az elmúlt ezeregyszáz évben.
MTI Hírfelhasználó