Muzulmánok tízezrei tüntettek világszerte az izraeli offenzíva ellen
2009. január 2. 18:06
Isztambultól Jakartáig muzulmánok tízezrei tüntettek pénteken a hetedik napja tartó gázai övezeti izraeli offenzíva ellen, Irán pedig óva intette Izraelt a szárazföldi hadművelet megindításától. A tüntetések a Gázai övezetet uraló Hamász palesztin iszlamista szervezet felhívására a pénteki ima után kezdődtek Teheránban, Kairóban, Ammánban, Damaszkuszban, Kartúmban, a palesztin területeken, Kabulban és Jakartában. Teherán központjában mintegy hatezren vettek részt a tiltakozó megmozduláson. Manusehr Mottaki iráni külügyminiszter előzőleg, az ima során elhangzott beszédében figyelmeztette Izraelt: "a cionista rezsim legnagyobb tévedése lesz" és biztos vereségre számíthat, ha szárazföldi csapatokat küld Gázába. Ali Ahbar Hasemi Rafszandzsani ajatolláh, az iszlám köztársaság egyik legbefolyásosabb politikus-papja több ezer hívő előtt tartott beszédében - részletek említése nélkül - arról beszélt, hogy a Hamásznak új harckocsi-elhárító fegyvere van, amelyet még nem vetett be, de izraeli szárazföldi támadás esetén használni fogja.
 
A szíriai fővárosban, Damaszkuszban legalább kétezren, Szudán fővárosában, Kartúmban több százan, az afgán fővárosban, Kabulban mintegy háromezren, Isztambulban legalább ötezren tüntettek. A tiltakozó megmozdulásokon szent háborúra szólították fel a muzulmánokat, Izrael és Egyesült Államok-ellenes jelszavakat kiabáltak, izraeli és amerikai zászlókat égettek.
 
Ciszjordániában palesztinok tízezrei tüntettek a Hamász által meghirdetett "harag napján". Rámalláhban mintegy 3000 Hamász-szimpatizáns tüntető egységre szólította fel a palesztinokat és azzal vádolták az arab országok vezetőit, hogy némán tűrik az izraeli légicsapásokat. Kelet-Jeruzsálemben, ahol az izraeli rendőrség szigorú biztonsági intézkedésekkel készült a tüntetésekre, csak kisebb megmozdulások voltak. Az egyik arab negyedben lovas rendőrök oszlattak fel egy fiatalokból álló, köveket dobáló, törő-zúzó tüntető csoportot.
 
MTI
Címkék:
MTI Hírfelhasználó