Sejthalált fokozó fehérjét találtak
2009. január 15. 15:22
A rákos sejtek elpusztításának új módszere alapulhat azon a kis méretű fehérjén, amelyet az amerikai Yeshiva Egyetem kutatói azonosítottak. A Journal of Biological Chemistry című szakfolyóirat pénteki számában jelenik meg a tanulmány, amelyben a kutatók elsőként írják le a p115 jelű fehérjének azt a legkisebb szakaszát, amely nélkülözhetetlen a programozott sejthalál végrehajtásához. A Golgi-készülék a sejtben termelődött fehérjéket és más molekulákat válogatja, csomagolja és szállítja felhasználási helyükre. Szerkezetének fenntartását segíti a p115 jelű fehérje, amelynek 26 aminosavból álló rövid szakaszát most azonosították a Yeshiva Egyetem kutatói. Ez a peptid a sejt magjába hatol be, ott vesz részt a programozott sejthalál folyamatában - számol be róla az EurekAlert című amerikai tudományos portál. A kutatók reményei szerint felfedezésükön rákellenes hatóanyag kifejlesztése alapulhat.
 

 
 
 
MTI
Címkék:
  • Gyurcsányi fordulat: igazat mondott
    A gyurcsányi cél ez volt: „visszaadni a baloldalnak a hitét, hogy megcsinálhatja, hogy nyerhet. Hogy nem kell lehajtani a fejét ebben a kurva országban. Hogy nem kell beszarni Orbán Viktortól…” Mi fűtötte? Az, hogy „ történelmet csinálok. Nem a történelemkönyveknek, arra szarok.”
  • Pluralizmus Ismét Működésben – PIM
    Ez itt a kérdés – Otthonosabbá tenni a magyar világot. Ezzel a címmel készített negyvenperces beszélgetést az M5-ös művelődési köztelevízió a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatójával, Demeter Szilárd székelyföldi íróval, költővel, filozófussal.
MTI Hírfelhasználó