Gázai offenzíva: tömegtüntetések Európa-szerte
2009. január 17. 19:15
A Gázai övezet elleni izraeli offenzíva leállítását követelő tömegtüntetések voltak szombaton Európa számos nagyvárosában, köztük Londonban, Berlinben, Párizsban, Rómában és Athénban. Londonban több ezer ember gyűlt össze a Trafalgar téren. A szónokok felszólították a brit kormányt, hogy hívja vissza nagykövetét Izraelből. Mintegy 200 tüntető, köztük sok gyerek, játék babát tartott a karjaiban, hogy a háborús területen élő gyerekek szenvedéseire emlékeztessen. Birminghamben a több mint ötezres tömegben "Szabadságot Palesztinának", "Állítsátok meg a népirtást" és "Szüntessétek meg a blokádot" feliratú táblákat lehetett látni. A tiltakozók - akárcsak a korábbi megmozdulásokon - izraeli zászlókat is égettek. Német földön Berlinben, Kasselben, Duisburgban, Münchenben, Hamburgban és Kielben voltak több száz embert mozgósító, nagyobb tüntetések. A tiltakozó megmozdulások általában békésen értek véget, csak Kasselből és Duisburgból jelentettek összetűzéseket. Kasselben a tüntetők közül többen megtámadták az Izraellel rokonszenvezők információs standját, megpróbálták letépni a zászlókat és a plakátokat, de a rendőrség végül helyreállította a nyugalmat. Duisburgban szidalmazták és petárdákkal dobálták meg az Izrael-barát tüntetőket. A rendőrség nagy erőkkel választotta szét a két tábort, szemtanúk szerint senki sem sérült meg. A legnagyobb - mintegy 6000 fős - tüntetés Berlinben volt, ahol a tiltakozók megvádolták Angela Merkel kancellárt, hogy bűnrészes a közel-keleti konfliktusban.
 
Párizsban a rendőrség szerint 2600-an, a szervezők szerint "több tízezren" vonultak az utcára. A biztonsági erők könnygázt vetettek be, amikor a tüntetők egy csoportja megpróbált áttörni az operaház előtti rácsos kerítésen. Szemtanúk szerint betörték az útjába eső McDonald's gyorsétterem kirakatát is. A tiltakozók "a francia-izraeli kollaboráció" beszüntetését, valamint "a gázai mészárlás azonnali leállítását" követelték.
 
Marseille-ben a rendőrség szerint 2500-an, a szervezők szerint tízszer annyian tüntettek többek között "Izrael háborús bűnös, az ENSZ cinkos" és "Izrael háborús bűnös, Európa bűntárs" feliratok alatt. A tömegben több tucat palesztin, francia, algériai, marokkói zászlót lengettek. Franciaországban délelőtt ismét Molotov-koktélt dobtak egy zsinagógára, ezúttal a német-francia határtól alig 50 kilométerre fekvő Hayange településen. A lángokat gyorsan eloltották, senki sem sérült meg. A zsinagóga közelében egy fel nem használt gyújtóelegyet is talált a rendőrség - jelentette az Europe 1 rádió.
 
Rómában egy hatalmas "Életet, földet és szabadságot a palesztin népnek" feliratú transzparens mögött haladt a több ezer tiltakozó. Néhányan náci horogkeresztre rakott Dávid-csillagot ábrázoló táblákat vittek, mások a harcokban meggyilkolt palesztin gyerekek kinagyított képeit emelték a magasba. Athénban mintegy 4000 tüntető - köztük sok arab származású - vonult az izraeli és az amerikai nagykövetség elé, ahol izraeli és amerikai zászlókat égettek, Izrael-ellenes jelszavakat skandáltak és petárdákat dobáltak. A követségi épületeket a rendőrség nagy erőkkel biztosította.
 
MTI
Címkék:
  • A Föld napja
    Az emberiség egész létmódjának kell megváltoznia, ha el akarjuk kerülni a katasztrófát.
  • A teraszok nyitása nem a járvány végét jelenti
    A teraszok nyitása nem a járvány végét jelenti, továbbra is fontos a védelmi és járványügyi intézkedések, valamint a higiénés rendszabályok betartása, a pincéreknek a teraszokon is kötelező lesz a maszkviselet, a vendégeknek csak akkor, ha belépnek a vendégtérbe - közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ járványügyi osztályvezetője a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs nevében a csütörtöki online sajtótájékoztatón.
  • Az ország szabadságát jelképezi a megújuló Citadella
    Elkezdődött a Citadella megújítása Budapesten. A hosszú évek óta elzárt és mára lepusztult erőd felújítása 2023-ig tart - közölte a Várkapitányság az MTI-vel csütörtökön.
MTI Hírfelhasználó