Gázai offenzíva: életbe lépett az egyoldalú tűzszünet
2009. január 18. 08:18
Egyoldalú tűzszünetet hirdetett ki és léptetett életbe Izrael vasárnapra virradóra a Gázai övezetben, a palesztin területet uraló Hamász szervezettel huszonkét napon át folytatott, több mint ezerkétszáz palesztin halálos áldozatot követelő háborúja után. A radikális iszlamista Hamász válaszul közölte, hogy nem tartja elégségesnek a tűzszünetet és folytatja a harcot Izrael ellen. A fegyvernyugvást Ehud Olmert izraeli miniszterelnök hirdette ki szombat este az izraeli biztonsági kabinet ülése után. A testület úgy határozott, hogy a zsidó állam helyi idő szerint vasárnap hajnali két órakor - közép-európai idő szerint egy órakor - leállítja a Gázai övezet ellen december 27-én indított offenzívát.
Az izraeli csapatokat még nem vonják ki az övezetből, Olmert pedig nem zárta ki az offenzíva folytatásának lehetőségét, mondván: ha Izraelt "ellenségei" megtámadják, a zsidó állam felhatalmazva érzi magát arra, hogy válaszcsapást mérjen rájuk. A fegyvernyugvás életbe lépése után az izraeli hadsereg megerősítette, hogy leállította hadműveleteit.
 
Olmert azzal indokolta az egyoldalú tűzszünetet, hogy a december 27-én megindított offenzíva elérte minden célját, sőt szavai szerint valamivel még többet is. Hangsúlyozta, hogy komoly csapást mértek a Hamászra, jelentősen csökkent az iszlamista szervezet lehetősége arra, hogy rakétatámadásokat mérjen Izraelre. Azokat a helyeket, ahonnan a palesztin rakéták többségét kilőtték, most izraeli katonák ellenőrzik. Ezenkívül a Hamász fegyverutánpótlását biztosító több tucat csempészalagutat bombáztak le.
 
Az offenzíva huszonkét napja alatt legalább 1200 palesztin vesztette életét és több mint 5300 sebesült meg a sűrűn lakott övezetben vívott harcokban. A hadműveletekben tíz izraeli katona halt meg, a palesztin rakétacsapások három izraeli civil életét oltották ki.
 
Ali Barakeh Hamász-tisztségviselő a szíriai fővárosban közölte: a Hamász fenntartja magának a jogot arra, hogy továbbra is "minden eszközzel" szembeszegüljön Izraellel, ha a zsidó állam a tűzszünet után nem vonja ki csapatait a Gázai övezetből, nem szünteti meg annak zárlatát és nem nyitja meg a határátkelőket.
 

 
MTI
Címkék:
  • "...a gyanúsítottat agyonlőtték"
    Jött arra valaki, gyanúsnak találták, és lelőtték. Lehet, hogy háromgyerekes, a családjáról példamutatóan gondoskodó, kollégáival kedves agysebész volt az illető, de rosszkor jött rossz helyre: a rendőrök „gyanúsítottnak” minősítették, és ártalmatlanították.
  • Politikai stabilitás mint érték
    Az SZDSZ is megtorpedózta az 1996-os világkiállítást. A szélsőséges párt akkor bebizonyítatta, hogy komoly tényező az országban, nagy kárt tud okozni neki.
MTI Hírfelhasználó