Gázai offenzíva: rakéták Szderót városára
2009. január 18. 09:14
Öt rakétát lőttek ki vasárnap reggel a Gázai övezetből a dél-izraeli Szderót városára - közölte egy izraeli katonai szóvivő. Károkról, sérülésekről eddig nem érkezett jelentés. Nem sokkal később az Iszlám Dzsihád szélsőséges palesztin fegyveres csoport vállalta a rakétatámadásokat. A helyi idő szerint Izrael által egyoldalúan meghirdetett tűzszünet ellenére összecsapás volt a Gázai övezet északi részén is, ahol Beit Lahíja körzetében palesztin fegyveresek tüzet nyitottak egy izraeli járőrre, az izraeliek harckocsik és helikopterek támogatásával verték vissza a támadást - tette hozzá a szóvivő. Korábban a közrádió már beszámolt arról, hogy helikopterekről géppuskával lőtték a körzetet. Benjámin Ben Eliezer izraeli infrastruktúra-miniszter, a biztonsági kabinet tagja a katonai rádióban úgy nyilatkozott, hogy minden bizonnyal lesznek "elszigetelt incidensek". "Legalább 2-3 napra van szükség, hogy a harcok teljesen megszűnjenek és a Hamász megértse, hogy átléptünk egy új forgatókönyvbe" - mondta a miniszter.
 
Ugyanakkor Szilvan Salom, a jobboldali ellenzéki Likud egyik vezetője szintén a katonai rádióban elítélte az egyoldalú tűzszünetet, mondván, hogy ezzel Izrael semmit nem ért el abból, ami a december 27-én megindított offenzíva célkitűzése volt.
 
"Nem múlt el a rakétatámadások fenyegetése, a Hamász továbbra is hozzájut a csempészett fegyverekhez, mert csak Egyiptom ellenőrzi azt, ami a Gázai övezettel való határán történik és láttuk már, hogy milyen az, amikor csak az egyiptomiak munkálkodnak" - mondta Salom, aki egyben azt is szemére vetette az Olmert-kormánynak, hogy továbbra sem szabadították ki a 2006 óta a Gázai övezetben a Hamász által fogva tartott Gilád Salit tizedest.
 
A gázai offenzíva kezdete óta a jobboldali ellenzék általában tartózkodott a kormány bírálatától "a nemzeti konszenzus nevében".
 
MTI
Címkék:
  • Szombaton nyithatnak a teraszok
    Megvan a 3,5 millió beoltott, így a teraszok szombat reggeltől kinyithatnak - jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában pénteken.
  • A Föld napja
    Az emberiség egész létmódjának kell megváltoznia, ha el akarjuk kerülni a katasztrófát.
  • A teraszok nyitása nem a járvány végét jelenti
    A teraszok nyitása nem a járvány végét jelenti, továbbra is fontos a védelmi és járványügyi intézkedések, valamint a higiénés rendszabályok betartása, a pincéreknek a teraszokon is kötelező lesz a maszkviselet, a vendégeknek csak akkor, ha belépnek a vendégtérbe - közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ járványügyi osztályvezetője a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs nevében a csütörtöki online sajtótájékoztatón.
MTI Hírfelhasználó