Olmert szerint törékeny a tűzszünet
2009. január 18. 10:15
Törékenynek nevezte a vasárnap helyi idő szerint hajnali 2 órától a Gázai övezetben Izrael által egyoldalúan meghirdetett tűzszünetet Ehud Olmert izraeli miniszterelnök. Olmert a vasárnapi kormányülés elején kijelentette: "A Hamász ma reggel ismét bebizonyította, hogy a tűzszünet törékeny és percről percre újra kell értékelni". Az iráni külügyminiszter Izrael vereségeként értékelte a zsidó állam részéről egyoldalúan kihirdetett gázai övezeti tűzszünetet. Manusehr Mottaki vasárnap ugyanakkor azt is kijelentette, hogy a tűzszünet nem elegendő, a harcok leállításához szükség van az izraeli csapatok kivonulására. Hozzátette, hogy csak a határátlépők újbóli megnyitásával lehet megteremteni a nyugalmat. Irán a Gázai övezetet ellenőrzés alatt tartó Hamász palesztin radikális szervezet egyik szövetségese és Izrael esküdt ellensége. Teherán azt állítja, hogy nem szállít fegyvereket a Hamásznak, csupán erkölcsi és pénzügyi támogatásban részesíti.
 
Összesen 40 holttestet találtak vasárnap a Gázai övezet északi részének két településén a romok alatt - közölte a palesztin mentőszolgálat vezetője. A holttesteket a vasárnap hajnali 2 órától Izrael által egyoldalúan meghirdetett tűzszünet után ásták ki Beit Lahíjában és Dzsabalíjában, abban a két városban, ahol a leghevesebb harcok dúltak az izraeli offenzíva 22 napja alatt. Az áldozatok között gyermekek is vannak.
 
MTI
Címkék:
  • Szombaton nyithatnak a teraszok
    Megvan a 3,5 millió beoltott, így a teraszok szombat reggeltől kinyithatnak - jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában pénteken.
  • A Föld napja
    Az emberiség egész létmódjának kell megváltoznia, ha el akarjuk kerülni a katasztrófát.
  • A teraszok nyitása nem a járvány végét jelenti
    A teraszok nyitása nem a járvány végét jelenti, továbbra is fontos a védelmi és járványügyi intézkedések, valamint a higiénés rendszabályok betartása, a pincéreknek a teraszokon is kötelező lesz a maszkviselet, a vendégeknek csak akkor, ha belépnek a vendégtérbe - közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ járványügyi osztályvezetője a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs nevében a csütörtöki online sajtótájékoztatón.
MTI Hírfelhasználó