Gázai kulcspozíciókból vonult ki az izraeli hadsereg
2009. január 18. 18:23
Gáza városán belüli és akörüli kulcspozíciókból vonultak ki vasárnap az izraeli erők, a Gázai övezet és Izrael határtérségébe húzódva vissza a tűzszünet életbe lépése nyomán - közölték szemtanúk, majd a hadsereg bejelentette, hogy fokozatos visszavonulás kezdődött. A szemtanúk a Gázától délre fekvő Necarím volt zsidó telepről láttak távozni harckocsikat, miáltal újra megnyílt a január 3-án lezárt út az övezet északi és déli része között. Ugyancsak elhagyták az izraeli katonák a Gázától északra fekvő Atatra körzetét is. Szemtanúk szerint a harckocsik az övezet északi és keleti határán, még palesztin területen foglaltak el új állásokat. Az izraeli hadsereg nem közölte, hány katonáját vonja ki a Gázai övezetből. A Tízes Csatorna izraeli tévéállomás a határ felé tartó harckocsikat és mosolygó katonákat mutatott. Fotósok a győzelem V betűjét felmutató katonák csoportjait látták.
 
Izrael tábori klinikát nyitott vasárnap a gázai övezeti határ mentén az ostromlott övezet betegeinek és sebesültjeinek kezelésére. Jichák Hercog népjóléti és szociálisügyi miniszter közölte, hogy a klinika - amelyben laboratórium és röntgengép is van - "a lehető legtöbb rászorulót fogja kezelni Gáza lakóinak jóléte érdekében".
 
Palesztin orvosok szerint mintegy 1200 gázai vesztette életét és több mint 5000 sebesült meg az izraeli haderők és az iszlamista Hamász fegyveresei közötti harcokban. Emberjogi szervezetek amiatt bírálják Izraelt, hogy nem tett eleget a gázai polgári lakosság védelméért.
 
MTI
Címkék:
 • "...a gyanúsítottat agyonlőtték"
  Jött arra valaki, gyanúsnak találták, és lelőtték. Lehet, hogy háromgyerekes, a családjáról példamutatóan gondoskodó, kollégáival kedves agysebész volt az illető, de rosszkor jött rossz helyre: a rendőrök „gyanúsítottnak” minősítették, és ártalmatlanították.
 • Politikai stabilitás mint érték
  Az SZDSZ is megtorpedózta az 1996-os világkiállítást. A szélsőséges párt akkor bebizonyítatta, hogy komoly tényező az országban, nagy kárt tud okozni neki.
 • A magyar családok védelmét erősítette meg a parlament
  A kormány javaslatára a magyar gazdaság és a magyar családok védelmét, illetve Magyarország biztonságát szolgáló törvényjavaslatokat fogadott el a parlament - mondta Hollik István kormányszóvivő keddi sajtótájékoztatóján.
 • Brüsszeli meghallgatás - irányított kérdésekből álló eljárás
  Az európai uniós Általános Ügyek Tanácsában - képünkönt a testület székháza, a Justus Lipsius Brüsszelben - Magyarországgal szemben indított, 7-es cikk szerinti eljárásról folytatott keddi, második meghallgatás egy könyörtelen jogi eljárásnak leplezett ideológiai kampány - állapította meg a Miniszterelnöki Kabinetiroda nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkára az About Hungary honlapján megjelent írásában.
 • Sorszámozott birodalmak
  Angela Merkel nem más, mint a negyedik német birodalom „szoft” végfelszámoló biztosa...
MTI Hírfelhasználó