Gázai kulcspozíciókból vonult ki az izraeli hadsereg
2009. január 18. 18:23
Gáza városán belüli és akörüli kulcspozíciókból vonultak ki vasárnap az izraeli erők, a Gázai övezet és Izrael határtérségébe húzódva vissza a tűzszünet életbe lépése nyomán - közölték szemtanúk, majd a hadsereg bejelentette, hogy fokozatos visszavonulás kezdődött. A szemtanúk a Gázától délre fekvő Necarím volt zsidó telepről láttak távozni harckocsikat, miáltal újra megnyílt a január 3-án lezárt út az övezet északi és déli része között. Ugyancsak elhagyták az izraeli katonák a Gázától északra fekvő Atatra körzetét is. Szemtanúk szerint a harckocsik az övezet északi és keleti határán, még palesztin területen foglaltak el új állásokat. Az izraeli hadsereg nem közölte, hány katonáját vonja ki a Gázai övezetből. A Tízes Csatorna izraeli tévéállomás a határ felé tartó harckocsikat és mosolygó katonákat mutatott. Fotósok a győzelem V betűjét felmutató katonák csoportjait látták.
 
Izrael tábori klinikát nyitott vasárnap a gázai övezeti határ mentén az ostromlott övezet betegeinek és sebesültjeinek kezelésére. Jichák Hercog népjóléti és szociálisügyi miniszter közölte, hogy a klinika - amelyben laboratórium és röntgengép is van - "a lehető legtöbb rászorulót fogja kezelni Gáza lakóinak jóléte érdekében".
 
Palesztin orvosok szerint mintegy 1200 gázai vesztette életét és több mint 5000 sebesült meg az izraeli haderők és az iszlamista Hamász fegyveresei közötti harcokban. Emberjogi szervezetek amiatt bírálják Izraelt, hogy nem tett eleget a gázai polgári lakosság védelméért.
 
MTI
Címkék:
  • A Föld napja
    Az emberiség egész létmódjának kell megváltoznia, ha el akarjuk kerülni a katasztrófát.
  • A teraszok nyitása nem a járvány végét jelenti
    A teraszok nyitása nem a járvány végét jelenti, továbbra is fontos a védelmi és járványügyi intézkedések, valamint a higiénés rendszabályok betartása, a pincéreknek a teraszokon is kötelező lesz a maszkviselet, a vendégeknek csak akkor, ha belépnek a vendégtérbe - közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ járványügyi osztályvezetője a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs nevében a csütörtöki online sajtótájékoztatón.
  • Az ország szabadságát jelképezi a megújuló Citadella
    Elkezdődött a Citadella megújítása Budapesten. A hosszú évek óta elzárt és mára lepusztult erőd felújítása 2023-ig tart - közölte a Várkapitányság az MTI-vel csütörtökön.
MTI Hírfelhasználó