A világ számos pontján tüntettek Izrael gázai offenzívája miatt
2009. január 18. 19:39
A világ számos pontján tüntettek vasárnap is Izrael gázai offenzívája miatt: többnyire a palesztinok oldalán, de egyes helyeken, például Madridban, Izrael mellett. Mintegy ötszázan gyűltek össze Izrael madridi nagykövetsége előtt, hogy elítéljék "a Hamász iszlám terrorizmusát", és támogassák az izraeli hadsereg gázai övezeti hadjáratát. A Spanyol-Izraeli Szolidaritási Szövetség szervezte gyűlés szónokai azt hangsúlyozták, hogy Izraelnek joga van az önvédelemre a palesztin szervezet rakétatámadásaival szemben. A marokkói Casablancában több tízezren vonultak fel, tiltakozva a gázai offenzíva ellen, és támogatva az övezet palesztin lakosságát. A tüntetők mintegy harmada iszlamista nő volt. A demonstrálók bírálták az arab kormányzatok tétlenségét is "a gázai holokauszttal" szemben, "az arab büszkeség jelképének" nevezve Gázát. Az összegyűltek jelszavaikban egyenlőségjelet tettek Izrael, a terrorizmus és a nácik közé.
 
A török főváros, Ankara központjában rendőrségi becslések szerint 20-30 ezren tüntettek az izraeli offenzíva ellen muzulmán szakszervezetek és mozgalmak felhívására. "Izrael gyilkos", "Mi mind Hamász-katonák vagyunk", "Mi mind palesztinok vagyunk", Palesztina nincs egyedül" - ilyen feliratok voltak olvashatók a transzparenseken.
 
Bejrútban palesztin és libanoni tüntetők az amerikai nagykövetség közelében összecsaptak a rendfenntartó erőkkel, és legkevesebb hat ember megsebesült. A tiltakozók amerikai és izraeli zászlókat gyújtottak lángra, George Bush távozó és Barack Obama most hivatalba lépő amerikai elnök képeit égették el. A rendőrség könnygázt is bevetett.
 
A pakisztáni Karacsiban iszlamisták tízezrei özönlöttek az utcákra a gázai események miatt, dzsihádra, szent háborúra hívva a zsidó állam ellen. "Le Izraellel", "Le Amerikával" - kántálták a felvonulók, elítélve a 22 napos offenzívát, amelyben a különböző adatok szerint 1200-1300 palesztin vesztette életét.
 
MTI
Címkék:
  • A Föld napja
    Az emberiség egész létmódjának kell megváltoznia, ha el akarjuk kerülni a katasztrófát.
  • A teraszok nyitása nem a járvány végét jelenti
    A teraszok nyitása nem a járvány végét jelenti, továbbra is fontos a védelmi és járványügyi intézkedések, valamint a higiénés rendszabályok betartása, a pincéreknek a teraszokon is kötelező lesz a maszkviselet, a vendégeknek csak akkor, ha belépnek a vendégtérbe - közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ járványügyi osztályvezetője a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs nevében a csütörtöki online sajtótájékoztatón.
  • Az ország szabadságát jelképezi a megújuló Citadella
    Elkezdődött a Citadella megújítása Budapesten. A hosszú évek óta elzárt és mára lepusztult erőd felújítása 2023-ig tart - közölte a Várkapitányság az MTI-vel csütörtökön.
MTI Hírfelhasználó