Az ENSZ az összes gázai övezeti határátkelő megnyitását szeretné
2009. január 21. 08:00
Az ENSZ azt szeretné, ha az összes gázai övezeti határátkelő megnyílna és Izrael nem csupán élelmiszert és gyógyszert, hanem építőanyag-szállítmányokat is beengedne a palesztin területre - közölte John Holmes. Az ENSZ-főtitkár humanitárius ügyekkel foglalkozó helyettese kedden New Yorkban létfontosságúnak mondta, hogy Izrael beengedje a cementet, csővezetékeket és egyéb építőanyagokat szállító járműveket az övezetbe, hogy a zsidó állam nagy pusztítást okozó offenzívája után megkezdhessék az újjáépítést. Holmes, aki szerdán várhatóan Izraelbe érkezik, azt is fel kívánja vetni izraeli vezetőknek, hogy tegyék lehetővé a nemzetközi szervezetek segélymunkásainak beutazását az övezetbe. Izrael december 27-én indította meg huszonkét napig tartó hadműveleteit a Hamász palesztin radikális iszlamista mozgalom által uralt terület ellen, hogy véget vessen a zsidó állam ellen évek óta indított palesztin rakétatámadásoknak, és az övezetbe vezető csempészalagutak lerombolásával elvágja a Hamász fegyverutánpótlási útvonalát. A harcoknak a szembenálló felek által vasárnap külön-külön életbe léptetett tűzszünet vetett véget, Izrael kedd estig katonái zömét kivonta a területről, de a határátkelők megnyitásáról még nem született döntés.
 
Izrael azóta nem enged be építőanyag-szállítmányokat a sűrűn lakott, másfél millió embernek otthont adó Gázai övezetbe, hogy a Hamász 2007-ben fegyveres úton kiűzte az ottani hatalomból a Mahmúd Abbász palesztin elnök vezette Fatah mérsékelt világi mozgalom híveit. Abbász hatalma a másik palesztin területre, Ciszjordániára korlátozódik.
 
MTI
Címkék:
  • A Föld napja
    Az emberiség egész létmódjának kell megváltoznia, ha el akarjuk kerülni a katasztrófát.
  • A teraszok nyitása nem a járvány végét jelenti
    A teraszok nyitása nem a járvány végét jelenti, továbbra is fontos a védelmi és járványügyi intézkedések, valamint a higiénés rendszabályok betartása, a pincéreknek a teraszokon is kötelező lesz a maszkviselet, a vendégeknek csak akkor, ha belépnek a vendégtérbe - közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ járványügyi osztályvezetője a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs nevében a csütörtöki online sajtótájékoztatón.
  • Az ország szabadságát jelképezi a megújuló Citadella
    Elkezdődött a Citadella megújítása Budapesten. A hosszú évek óta elzárt és mára lepusztult erőd felújítása 2023-ig tart - közölte a Várkapitányság az MTI-vel csütörtökön.
MTI Hírfelhasználó