Folytatódott a csempészet a Gázai övezet és Egyiptom határán
2009. január 21. 18:54
Folytatódott a csempészet szerdán a Gázai övezet és Egyiptom határán tévéfelvételek tanúsága szerint, noha Izrael a néhány napja befejeződött gázai offenzívájában megsemmisítette az illegális tevékenységre használt föld alatti alagutak jó részét. Az amerikai AP hírügynökség televíziója bemutatta, ahogy palesztin csempészek feltöltik egy teherautó tartályát csempészett üzemanyaggal. A felvételeken látni lehetett azt is, ahogy megtisztítják az eltorlaszolt föld alatti járatokat. A munkában buldózereket is bevetettek. Többek között a Gázai övezetbe irányuló fegyvercsempészet megakadályozása szerepelt Cipi Livni izraeli külügyminiszter brüsszeli tárgyalásainak napirendjén. Izrael azt szeretné, ha a huszonhetek fegyveres erőt, hajókat és műszaki eszközöket bocsátanának rendelkezésre a csempészet megakadályozására. Az övezettel határos Egyiptom külügyminisztere közölte, Kairó nem fogja engedni, hogy külföldi hadihajók használják a területi vizeit erre a célra.
 
Mint kiszivárgott, Cipi Livni brüsszeli útja előtt a külügyminisztérium jogi szakértői utánajártak, hogy a tárcavezető számíthat-e kellemetlenségekre - akár egy esetleges büntetőeljárásra - az EU-intézményeknek helyt adó Belgiumban azok miatt a vádak miatt, amelyek szerint az izraeliek súlyos bűncselekményeket követtek el a gázai hadjárat alatt. A jogászok hírek szerint az utolsó pillanatban adtak zöld jelzést a külügyminiszternek, hogy elutazhat Belgiumba.
 
Közben a palesztin emberi jogi központ összesítette a 22 napos gázai övezeti harcok palesztin veszteségmérlegét. E szerint 1284-en vesztették életüket, több mint kétharmaduk civil, azon belül 280 fő 17 éven aluli. A sebesültek száma meghaladta a 4300-at.
 
A gázai Hamász-kormány közölte: elfogtak egy tucatnyi kollaboránst, akik értesülésekkel segítették Izraelt a gázai övezeti offenzíva alatt. A szűkszavú tájékoztatás nem tért ki sem az illetők elfogásának helyszínére, sem arra, hol tartják őket fogva, illetve milyen büntetés vár rájuk.
 
MTI
Címkék:
  • A Föld napja
    Az emberiség egész létmódjának kell megváltoznia, ha el akarjuk kerülni a katasztrófát.
  • A teraszok nyitása nem a járvány végét jelenti
    A teraszok nyitása nem a járvány végét jelenti, továbbra is fontos a védelmi és járványügyi intézkedések, valamint a higiénés rendszabályok betartása, a pincéreknek a teraszokon is kötelező lesz a maszkviselet, a vendégeknek csak akkor, ha belépnek a vendégtérbe - közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ járványügyi osztályvezetője a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs nevében a csütörtöki online sajtótájékoztatón.
  • Az ország szabadságát jelképezi a megújuló Citadella
    Elkezdődött a Citadella megújítása Budapesten. A hosszú évek óta elzárt és mára lepusztult erőd felújítása 2023-ig tart - közölte a Várkapitányság az MTI-vel csütörtökön.
MTI Hírfelhasználó