Hajlékony kijelzőkön jelenhet meg az új félvezető tinta
2009. január 22. 10:14
Egy lépéssel közelebb visz a hajlítható képernyők és az olcsó áruházi érzékelő címkék előállításához egy új típusú félvezető tinta, amelyet amerikai kutatók fejlesztettek ki. Az új anyag egy oldható félvezető tinta, amely negatív elektromos töltést hordoz. A hagyományos szilícium-világban a félvezetőknek két alaptípusa van: a P-típusú, amely pozitív, valamint az N-típusú, amely negatív elektromos töltéssel bír. Antonio Facchetti fejlesztőmérnök elmondta, hogy egy elektronhiányos molekulát találtak, amely így a negatív töltés jó szállítójává vált. A keresés fontos szempontja volt, hogy oldható legyen az új anyag, ezáltal tintát készíthessenek belőle. A legtöbb eddig kifejlesztett félvezető tinta csak pozitív töltés szállítására képes - mondta Philippe Inagaki, az Illinois állambeli Polyera fejlesztőcég vezetője. "Ha mindkét fajta rendelkezésre áll, gyorsabb, megbízhatóbb, energiahatékonyabb chipek és áramkörök állíthatók elő" - magyarázta Inagaki.
 
Az új félvezető tintával módosított tintasugaras nyomtatókban olyan hajlékony anyagokra nyomtathatnak, mint a vékony műanyagfilmek vagy akár papírok. "Amit igazán érdemes lenne: úgy nyomtatni vele, mint az újságokat. Ez az igazán gyors és igazán olcsó" - tette hozzá a kutató.
 
Az új tintával olcsó rádiófrekvenciás azonosítócímkéket, úgynevezett RFID címkéket készíthetnek, melyek várhatóan kiszorítják a vonalkódos azonosítást. A chipből és kis antennából álló RFID címke rádiójelekkel automatikusan küldi el az azonosításhoz szükséges adatokat a közelébe kerülő leolvasókészülékeknek. Az RFID címke óriási előnye, hogy a rajta tárolt információ bármikor megváltoztatható, újraírható. Az új tinta másik nagy jelentőségű felhasználási területe a hajlékony kijelzőkre való nyomtatás.
 
MTI
Címkék:
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • Irányváltásra van szükség az európai politikában
  Teljesen egyértelmű, hogy az energetikai szankciók tönkreteszik az unió gazdaságát - mondta a nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár szerda reggel a kormány Facebook-oldalán megosztott videóban.
 • Karácsonyék kirúgással fenyegetik a sztrájkolókat
  Amit kifogásolnak, hogy a cég felvett ellenőröket, jórészt nyugdíjas rendőröket, akiknek az a dolguk, hogy kocsival mennek a szemétszállító autó után, ellenőrizve, hogy kapnak-e pénzt a kukások, avagy sem, be van-e jelentve az a kuka, amit kiürítenek, avagy sem. Az ellenőrök viszont 100-150 ezerrel többet keresnek, mint maguk a kukások.
 • A tudomány alapjait vizsgálták a díjazott kvantumfizikusok
  A kvantumfizikai véletlen szerepének pontosításában végeztek döntő fontosságú kísérleteket a fizikai Nobel-díjjal kitüntetett tudósok, akiknek az eredményei alapvető jelentőségűek a kvantuminformatika fejlődésében és a kvantumtitkosításban is - mondta Csanád Máté fizikus, az ELTE Természettudományi Kar Fizikai Intézet Atomfizikai Tanszékének egyetemi tanára az MTI-nek.
MTI Hírfelhasználó