Székely Tamás: a rák elleni küzdelemben a megelőzés a legfontosabb
2009. február 4. 15:04
A rák ellenes küzdelemben a megelőzés a legfontosabb, de egyben a legnehezebb feladat a gyógyítás és a korai felismerés mellett - hangsúlyozta Székely Tamás egészségügyi miniszter a rák ellenes küzdelem világnapján tartott konferencián. A világon évente 11-12 millió új rákos megbetegedést fedeznek fel, s több mint 7 millióan halnak meg emiatt. A statisztikai adatok szerint Magyarországon az összes haláleset egynegyedét okozzák a daganatos betegségek, a vezető daganatos halálok a tüdőrák, ezt követi a vastagbél- a végbélrák. Évente mintegy 70 ezer új daganatos megbetegedést diagnosztizálnak hazánkban, s 33-34 ezren halnak meg valamilyen rákos elváltozás következtében. A Magyar Rákellenes Liga által szervezett Füstmentes gyermekkort! A ma gyermekei, a holnap világa! című rendezvényen a miniszter a felnőttek személyes példamutatásának fontosságát emelte ki, mondván "ezzel tudunk a legtöbbet elérni". Rámutatott arra, hogy a gyógyítás terén sikerült eddig a legjelentősebb eredményeket elérni, ami érthető, hiszen a gyógyszerezés, a kezelés fejlett Magyarországon. A korai felismerés terén a szűrőprogramok indítása és az ezeken való részvételre való ösztönzés segít abban, hogy mielőbb megkezdődhessen a gyógyítás - mondta.
 
Hangsúlyozta, hogy a megelőzésben kell előre lépni, mert így lehet érdemben csökkenteni a rákbetegségek előfordulását, illetve a rák-halálozást.
 
Simon Tamás professzor a konferencia moderátora arról beszélt, hogy a rák világnapjának legfőbb üzenete: "hogyha egészségesen élsz, nem leszel rákos beteg".
 
Február 4. annak emlékére lett a rákellenes küzdelem világnapja, hogy az első rákellenes világkongresszus résztvevői 2000-ben Párizsban ezen a napon írták alá a kór elleni összefogásra felszólító dokumentumot.
 

 
MTI
Címkék:
  • Pluralizmus Ismét Működésben – PIM
    Ez itt a kérdés – Otthonosabbá tenni a magyar világot. Ezzel a címmel készített negyvenperces beszélgetést az M5-ös művelődési köztelevízió a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatójával, Demeter Szilárd székelyföldi íróval, költővel, filozófussal.
  • A Demokrácia Védvonal
    A mintegy 175 kilométer hosszú, 4 méter magasra tervezett létesítmény nem csupán műszaki jelentőségű.
MTI Hírfelhasználó