110 ezer iraki halt meg erőszakcselekményekben az amerikai invázió óta
2009. április 23. 21:10
Legalább 87 215 iraki halt meg erőszakcselekmények következtében 2005 óta, és több mint 110 ezer az amerikai invázió kezdete, 2003 tavasza óta. Az előbbi adatot az iraki egészségügyi minisztérium nyilvántartása alapján ismertette csütörtökön az amerikai AP hírügynökség, az utóbbit pedig kórházi források közlései, médiajelentések, egy brit társadalmi szervezet adatgyűjtése és az említett minisztériumi nyilvántartás adatai alapján összegezte. A minisztérium nyilvántartásának adata nem foglalja magába a nyomtalanul eltűntek ezreit, és csakis azokat a haláleseteket veszi számításba, amelyeket közvetlenül valamilyen erőszakcselekmény - például lövöldözés, robbantás vagy aknavetős támadás - okozott, de mellőzi az erőszak közvetett áldozatait, tehát például azokat, akik az infrastruktúra szétrombolása miatt nem juthattak időben orvosi kezeléshez.
 
2003-ra és 2004-re vonatkozóan egyáltalán nincsenek hiteles, mérvadó nyilvántartások. Egy brit társadalmi szervezet azonban a háború kezdetétől számlálta a civil halottakat médiajelentések és szemtanúk beszámolói alapján. Ennek adatait is beépítette összegzésébe az amerikai hírügynökség.
 
MTI
Címkék:
  • „Tudományos” látásmód
    Ilyen körülmények között lefordíthatjuk-e Lenint magyar pénzből angolra?
  • Eltüsszentett forradalom
    Tényleg feltámadt a baloldali ellenzék, legalábbis sok éves tespedését felszámolva mintegy varázsütésre in concreto a tettek mezejére lépett.
MTI Hírfelhasználó