Ferenc pápa békepolitikája erősödött hazánkban
Nyilvánvalóan ez elsősorban egy apostoli út volt, aminek a hitéleti része töltötte ki a legtöbb időt, de az állami vezetőkkel való találkozása arra késztette az egyházfőt, hogy nagyon nagy erővel, nagy nyilvánosság előtt állást foglaljon a béke mellet, amit röviden úgy lehet jellemezni, hogy tűzszünet, tárgyalások, béke - mondta Szomráky Béla.
2023. május 4. 12:47

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (b) fogadja Ferenc pápát Novák Katalin köztársasági elnök jelenlétében a Karmelita kolostorban 2023. április 28-án. Ferenc pápa baloldalán Szomráky Béla. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Ferenc pápa magyarországi látogatása elsősorban apostoli út volt, de az egyházfőt állami vezetőkkel való tárgyalásai arra késztették, hogy nagyon nagy erővel, a nagy nyilvánosság előtt állást foglaljon az orosz-ukrán háború kapcsán a béke mellett - fogalmazott Szomráky Béla az M1 aktuális csatornán csütörtök reggel, amikor a pápalátogatás három napjáról kérdezték.

A Szentatya gesztusaiból nyitottság, derű, koncentrált figyelem és óriási jóindulat sugárzott - mondta az Olaszország-szakértő. Ferenc pápa sugárzó jóindulata és a derűje jóízű nevetésben, mosolyban nyilvánult meg, olyan volt, mint aki hazatért tette hozzá.
   
A szakértő, aki jelen volt a Szentatya fogadásán a Sándor-palotában is, a vendég gesztusait olyannak érezte, mint, aki régóta itt van, aki hazatért.
   
Nyilvánvalóan ez elsősorban egy apostoli út volt, aminek a hitéleti része töltötte ki a legtöbb időt, de az állami vezetőkkel való találkozása arra késztette az egyházfőt, hogy nagyon nagy erővel, nagy nyilvánosság előtt állást foglaljon a béke mellet, amit röviden úgy lehet jellemezni, hogy tűzszünet, tárgyalások, béke - mondta.
   
A pápa magyarokról megfogalmazott üzeneteinek lényegét a szakértő úgy látja, hogy Magyarország egy keresztény ország, amelynek megközelítése a politikában az, hogy mindenképpen érvényre kell juttatni a jézusi üzeneteket: dicsőség mennyben az Istennek és békesség a Földön a jóakaratú embereknek.
   
Ennek az üzenetnek el kell jutnia mindenkihez, még akkor is, ha a fősodratú nyugati média igyekezett homályban tartani ezeket az üzeneteket, ahogy azt az üzenetet is, hogy bölcsőkre van szükség, nem sírokra - mondta Szomráky Béla
   
Az olasz püspöki kar lapjában megjelentek ezek az üzenetek, míg mások inkább a menekültek befogadásának szükségességét emelték ki, amit úgy állítottak be, mintha ez egy Magyarországnak szánt szigorú intelem lett volna. De nem nézték meg a következő mondatot, ami szerint ez egy nagyon komplex probléma, amelyben közös erőfeszítésre van szükség. Egész Európának újfajta megközelítés kell. Ez nem nekünk szólt, hanem azoknak, akiket a pápa félreérthetetlenül a háború szólistáinak nevezett - hangzott el.
   
A szakértő szerint Ferenc pápa nyilván azért jött hozzánk, mert Magyarország az egyetlen, a Vatikánnal együtt, amelyik azt mondja, hogy mindenféleképpen béke kell: egyezzenek meg az asztalnál a harcoló felek.
   
Szomráky Béla megemlítette azt is, hogy a pápa szerdai nagy audienciáján dicséretben részesítette Magyarországot az ukrajnai menekültek befogadása miatt.
   
A háromnapos pápalátogatással kapcsolatban Járai Judit a Kossuth rádió vezető szerkesztője is vendége volt az M1-nek, és egyike volt a pápát hazaszállító gépen utazó nemzetközi újságírói csapatnak. Vatikáni tapasztalatait összegezve elmondta, hogy rendkívül jó visszhangja volt a magyarországi látogatásnak.
   
A Szentatya szerdán külön megköszönte azt a szeretetet, amit a magyar emberektől kapott. A Vatikánban átérzik azt, hogy a több évtizedes kommunista hatalom után sokkal élőbb a hit, amit Ferenc pápa is észlelt. Járai Judit szerint ez is hozzájárult ahhoz, hogy a pápa újra ide látogatott.

Az, hogy másodszor látogatott hozzánk, azt jelzi, hogy kiemelt szerepet tulajdonítanak Magyarországnak. Elsősorban a magyar családpolitikának - emelte ki az újságíró. A figyelemre méltó magyar családpolitikát még amerikai papok is kiemelték a Vatikánban most készített interjúkban. Úgy tekintik, hogy ez Európának "nemcsak modellt kínál, hanem megmentheti Európát" - idézte Járai Judit, akinek interjúit az elkövetkező napokban közvetíti a Kossuth Rádió.
   
A vasárnap reggel sugárzott Új világ című műsor teljes egészében erről szól majd - hangzott el.
 

MTI
  • Nobel-díjas írók nevetségessé tétele
    „A papírforma azért van, hogy felborítsuk, és mi ezt megtettük ezen a hétvégén. Úgy gondolom, talán egy kicsit lebecsültek minket az emberek. Nem sikerült túlságosan jól a legutóbbi világversenyünk, és mindenki abból indult ki, de mi jó csapat vagyunk, jó a csapategység, úgyhogy nagyon jól tudunk küzdeni – rögzítette Pásztor Noémi.
  • Bűnözők a törvényhozásban
    Sajnos a brüsszeli garnitúra is alvilági jegyeket mutat. Évekkel ezelőtt egy ciprusi politkusnőnek hatalmas összeg jelent meg a bankszámláján. Lebukott, de azóta is az Európai Bizottságban ül. Egy görög európai parlamenti tagot pedig a belga rendőrség hosszú ideig lakat alatt tartott, mert döbbenetesen nagy korrupciós botrányban lebukott. A felsőbb garnitúra elérte, hogy kiengedjék, visszament az Európai Parlamentbe, és szavazott is.
  • A KDNP 10 pontja
    EURÓPA BÉKÉS JÖVŐJÉÉRT címmel tömör programot tett közzé a Kereszténydemokrata Néppárt. A kormánypárt rámutat a nagy kockázatra: A szélsőbaloldali erők egyre nagyobb teret hódítanak a nemzetállami szabadsággal szemben.
  • A szentlélek eljövetelét ünnepeljük vasárnap
    Az apostolok, miután a Szentlélek eltöltötte őket, mindenkinek a saját nyelvén hirdették az evangéliumot. Isten a nyelvek csodájával mutatta meg azt az egységet, amely a közös hit megvallásával összekapcsolja a különböző nyelven beszélő embereket. Így született meg az első pünkösdkor az egyház.
  • A választás eldönti a háború és béke kérdését
    A mi dolgunk az az, hogy az erőszak mennyiségét a mindennapi életben és a háborús kockázatot a politikai életben korlátozni próbáljuk - jelentette ki a kormányfő.
MTI Hírfelhasználó