Esztergomban bolgár kincsek
Soltész Miklós kiemelte: Magyarországon 150 évig tartott a török megszállás, Bulgáriában 500 évig. Mi tudjuk, mit jelent, hogy megpróbálják elpusztítani a vallásunkat, a nyelvünket és a kultúránkat. Mai világunkban is megjelennek pusztító erők, melyek nemzeteket ugrasztanak egymásnak - tette hozzá.
2023. október 19. 19:43

A magyar-bolgár barátság napja alkalmából nyílt, a rilai kolostort bemutató fotókiállítás a megnyitó napján az esztergomi Keresztény Múzeumban 2023. október 19-én. A kolostor Bulgária legnagyobb kolostora, itt őrzik Rilai Szent Iván ereklyéit. A tárlatot a Bolgár Kulturális Intézet szervezte. MTI/Bodnár Boglárka

A rilai kolostort mutatja be az a fotókiállítás, amely a magyar-bolgár barátság napja alkalmából az esztergomi Keresztény Múzeumban nyílt a Bolgár Kulturális Intézet szervezésében.

A barátsághoz az őszinteség is hozzátartozik, és őszintén tudtunk beszélni arról, miért más a mi gondolkodásunk, mint a tőlünk nyugatra élőknek - mondta köszöntőjében a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára.
   
Soltész Miklós kiemelte: Magyarországon 150 évig tartott a török megszállás, Bulgáriában 500 évig. Mi tudjuk, mit jelent, hogy megpróbálják elpusztítani a vallásunkat, a nyelvünket és a kultúránkat. Mai világunkban is megjelennek pusztító erők, melyek nemzeteket ugrasztanak egymásnak - tette hozzá.
   
Ilijana Jotova, a Bolgár Köztársaság alelnöke kiemelte, a két nép barátsága évszázadokra nyúlik vissza. Szólt attól, hogy Rilai Szent János napján, október 19-án Szófiában is ünnepelnek és emléktáblát lepleznek le Fehér Géza régész tiszteletére, aki 1922-től két évtizeden át vett részt bulgáriai régészeti ásatásokon. Magyar-bolgár-török történeti kapcsolatokkal foglalkozott, a Bolgár Tudományos Akadémia tagjává választotta - tette hozzá.
   
A találkozó résztvevői a megnyitó előtt megkoszorúzták a magyar-bolgár barátságnak emléket állító márványtáblát, mely az esztergomi bazilikában található. Rilai Szent János ereklyéit 1183 és 1187 között Esztergomban őrizték, majd visszakerültek Bulgáriába.
   
A rilai kolostor Bulgária legnagyobb kolostora, itt őrzik Rilai Szent Iván ereklyéit. Az épület legrégebbi számos, több száz éves freskót rejt, amelyek annyira értékesek, hogy üvegfalak védik őket.
   
Soltész Miklós az ünnepség után az MTI-nek elmondta, az alelnökkel beszéltek a gázszállítás tranzitdíjának felemeléséről, "annak a mai világpolitikai helyzetben való tarthatatlan voltáról".
 

MTI
  • Nobel-díjas írók nevetségessé tétele
    „A papírforma azért van, hogy felborítsuk, és mi ezt megtettük ezen a hétvégén. Úgy gondolom, talán egy kicsit lebecsültek minket az emberek. Nem sikerült túlságosan jól a legutóbbi világversenyünk, és mindenki abból indult ki, de mi jó csapat vagyunk, jó a csapategység, úgyhogy nagyon jól tudunk küzdeni – rögzítette Pásztor Noémi.
  • Bűnözők a törvényhozásban
    Sajnos a brüsszeli garnitúra is alvilági jegyeket mutat. Évekkel ezelőtt egy ciprusi politkusnőnek hatalmas összeg jelent meg a bankszámláján. Lebukott, de azóta is az Európai Bizottságban ül. Egy görög európai parlamenti tagot pedig a belga rendőrség hosszú ideig lakat alatt tartott, mert döbbenetesen nagy korrupciós botrányban lebukott. A felsőbb garnitúra elérte, hogy kiengedjék, visszament az Európai Parlamentbe, és szavazott is.
  • A KDNP 10 pontja
    EURÓPA BÉKÉS JÖVŐJÉÉRT címmel tömör programot tett közzé a Kereszténydemokrata Néppárt. A kormánypárt rámutat a nagy kockázatra: A szélsőbaloldali erők egyre nagyobb teret hódítanak a nemzetállami szabadsággal szemben.
  • A választás eldönti a háború és béke kérdését
    A mi dolgunk az az, hogy az erőszak mennyiségét a mindennapi életben és a háborús kockázatot a politikai életben korlátozni próbáljuk - jelentette ki a kormányfő.
  • Elindult a Székely Gyors és a Csíksomlyó Expressz
    A zarándokok szombaton részt vesznek a búcsúi misén a Mária-kegyhelyen. A szerelvények vasárnap továbbindulnak a történelmi Magyarország ezeréves határára, Gyimesbükkre, ahol a vonatos és helybeli zarándokok misén és egész napos ünnepségen vesznek részt, majd átadják a székely, csángó, erdélyi magyar gyermekek javára a vonaton gyűjtött adományokat.
MTI Hírfelhasználó