1956-ban fantasztikus dolog történt Magyarországon
Frank Füredi a történelmi emlékezet jelentőségéről szólva kijelentette: "az nem tart örökké, folyamatosan fel kell tölteni, mivel az emberek hajlamosak elfelejteni, milyen rossz is volt valójában".
2023. október 23. 16:03

Megemlékezők mécsest gyújtanak a Terror Háza Múzeum Hősök falánál az 1956-os forradalom és szabadságharc 67. évfordulóján, 2023. október 23-án. MTI/Balogh Zoltán

Magyarországon 1956. október 23-án valami fantasztikus dolog történt: a sztálinista diktatúrában élő emberek, akik korábban féltek, és csak halkan merték egymásnak elmondani, miben hisznek, aznap büszkén, és öntudatosan az utcára mentek, hogy fellázadjanak a rendszer ellen - mondta el brüsszeli ünnepi beszédében Frank Füredi, a Matthias Corvinus Collegium brüsszeli képzési központjának (MCC Brussels) igazgatója.

Az MCC Brussels által szervezett hétfő délelőtti megemlékezésen a magyar származású professzor személyes hangvételű beszédében kiemelte: e fantasztikus pillanat öröme egészen addig tartott, amíg a szovjet tankok visszatértek Magyarországra, annak ellenére, hogy a magyar emberek közben a Nyugat segítségét várták.
   
"Számomra ez egy döntő lecke volt, mert megtanultam, hogy a szabadságért folyó harcban senki mástól nem lehet segítséget várni. A küzdelemben az emberek csak saját magukra számíthatnak, ugyanakkor össze kell fogni más, a szabadságot szerető népekkel is" - emelte ki.
   
Frank Füredi a történelmi emlékezet jelentőségéről szólva kijelentette: "az nem tart örökké, folyamatosan fel kell tölteni, mivel az emberek hajlamosak elfelejteni, milyen rossz is volt valójában".
   
Arra is felhívta a figyelmet, hogy a szabadságot sem lehet természetesnek venni, mert az csak egy pillanatnyi mozzanat, "amit nagyon erősen meg kell ragadni, máskülönben tovaillan".
   
Véleménye szerint jelenleg Európában a szabadságot mindenféle erők üldözik és próbálják meg aláásni. "Ők úgy tekintenek a szabadságra mint valamire, amit szeretnének elvenni tőlünk. Azt hiszik, jobban tudják, mi az érdekünk, mint mi magunk" - fogalmazott az akadémikus.
 

MTI
  • Nobel-díjas írók nevetségessé tétele
    „A papírforma azért van, hogy felborítsuk, és mi ezt megtettük ezen a hétvégén. Úgy gondolom, talán egy kicsit lebecsültek minket az emberek. Nem sikerült túlságosan jól a legutóbbi világversenyünk, és mindenki abból indult ki, de mi jó csapat vagyunk, jó a csapategység, úgyhogy nagyon jól tudunk küzdeni – rögzítette Pásztor Noémi.
  • Bűnözők a törvényhozásban
    Sajnos a brüsszeli garnitúra is alvilági jegyeket mutat. Évekkel ezelőtt egy ciprusi politkusnőnek hatalmas összeg jelent meg a bankszámláján. Lebukott, de azóta is az Európai Bizottságban ül. Egy görög európai parlamenti tagot pedig a belga rendőrség hosszú ideig lakat alatt tartott, mert döbbenetesen nagy korrupciós botrányban lebukott. A felsőbb garnitúra elérte, hogy kiengedjék, visszament az Európai Parlamentbe, és szavazott is.
  • Brüsszel hamisít a migrációs paktum ügyében
    Azzal kapcsolatban, hogy egy friss statisztika szerint csupán minden ötödik kiutasítottat sikerült visszatoloncolni, figyelmeztetett: ezek csak azok a számok, amelyek dokumentáltak, nem tudni, mennyien vannak, akik bejutottak és "illegalitásba húzódtak".
  • Hazánk a térségben kulcsálammá váljon
    Orbán Balázs szólt arról is, hogy reményei szerint Magyarország a kínai befektetések által az európai elektromosautó-gyártás központja lesz.
  • Orbán Viktor országjáró kampánykörútja
    Amit ma az európai gazdaságban tapasztalunk, az csak a háborús vihar előszele. Már ez is romboló erejű, elég csak az inflációra gondolni. De ha Európa maga is fegyvert fog, akkor a vihar kellős közepében találjuk majd magunkat - fogalmazott a miniszterelnök
MTI Hírfelhasználó