Holland rémlátomás
Egyértelmű, hogy Putyin súlyosat hibázott, amikor bedőlt a provokációknak. Véres háborút indítania semmiképpen sem lett volna szabad. Ezt már ő maga is világosan látja. Mai eszével már nem adna támadási parancsot generálisainak.
2024. január 3. 22:41

A generális – wikimedia

A holland hadseregnek és társadalomnak fel kell készülnie az Oroszországgal való háború lehetőségére – jelentette ki Martin Wijnen altábornagy, a holland hadsereg leköszönő parancsnoka a De Telegraaf napilapnak adott nyilatkozatában.

Egy holland generális bátran beleállt a rémhírterjesztésbe.

Miből gondolhatjuk, hogy nem paranoiás rohamról van szó, hanem az információs hadviselés új frontjának megnyitásáról? Valószínűleg abból, hogy mind az EU, mind a NATO csúcsvezetősége vérgőzösen dühöng a háború kezdete óta, és látszik: szeretnék kiradírozni Oroszországot a térképről.

Komolytalan, aki azt gondolja, hogy a Kreml nekiesne Nyugat-Európának.

Meglehetősen fájdalmas élmény érte az orosz vezetőséget az ukrajnai háború kimenetele miatt. Kijev ugyanis jóval nagyobb segítséget kapott a Nyugattól, mint amire Moszkva számított. Így az ellencsapásokban szörnyű veszteségek érték az orosz hadsereget, tengerészetet.

A következő évtizedekben nem indul orosz támadás nyugat felé.

Oroszország csak a robusztus fegyveres erő nyelvét érti – mondta a holland tábornok. A bődületes a memóriazavar, mely kitörölte emlékezetéből, hogy Oroszország évekig diplomáciai úton sürgette a Merkel által is szignált minszki megállapodások betartását, majd hadseregével hónapokig állt felsorakozva az ukrán határon, hogy még véres harc nélkül nyomatékot adjon biztonsági igényének.

A Nyugat azonban robusztus csökönyösséggel fenntartotta fenyegetést.

Nos ez a memóriazavar az európai társadalmakkal is elfelejtetheti-e a tényeket? Sajnos igen! A fősodor média ugyanis gondoskodik erről. Az atlanti sajtó azt sugallja: Putyin egy nap reggel rossz hangulatban ébredt fel, ezért nekiindította az orosz hadsereget Ukrajnának.

Azaz minden ok nélkül felbőgtek a tankok.

Ez nyilvánvalóan hamis kép, még akkor is, ha Stoltenberg NATO-főtitkár sulykolja: kiprovokálatlan háborút indított Oroszország. Nagyon is súlyos provokációk érték Moszkvát esztendőkön át: nemcsak Kijev, hanem a NATO részéről is. Mindamellett Putyinnak nem kellett volna bedőlnie, semmiképp sem lett volna szabad véres háborút indítania, még akkor sem, ha ő csak különleges hadműveletnek nevezi. Sem az orosz, sem az ukrán halottakat nem vigasztalja, hogy ők nem háborúban, hanem „csak” hadműveletben estek el

Vannak, akik fölvetik: Stoltenbergnek is ott kellene ülnie egy valamikori vádlottak padján.

Sőt némelyek szerint kérdéses, hogy az első számú vádlott Putyin vagy Stoltenberg lenne-e. Mert egyértelmű, hogy Putyin súlyosat hibázott, amikor bedőlt a provokációknak. Véres háborút indítania semmiképpen sem lett volna szabad. Ezt már ő maga is világosan látja. Mai eszével már nem adna támadási parancsot generálisainak.

Ugyanakkor Stoltenberg görcsössége is halálosan kártékonynak bizonyult.

Ez a politikus sajnos infantilis ahhoz, hogy nemzetközi katonai védelmi szervezetet irányítson. Kalibere legföljebb egy középvállalat vezetésére predesztinálná – ez sem kicsi, nem lebecsülendő feladatkör. Ám ő magasabbra tört, elborult aggyal akarta bizonyítani, hogy a NATÓ-ra szükség van. Az ő magas posztja és magas fizetése indokolt.

Igen, a NATÓ-ra szükség volt.

Nem akkorára, nem olyanra, amilyenre Stoltenberg fölhizlalta, pláne nem akkorára, amekkorára a háború miatt duzzadt. És sajnos, a meglévő NATO csalódást okozott azoknak is, akik lelkesen és büszkén megszavazták a magyar NATO-csatlakozást annak idején. Ők nemcsak katonai, hanem szellemi erőnek is remélték ezt a védelmi szervezetet. Ebben azonban csalódniuk kellett.

Nem fénylett, csak pislákolt az az agytröszt, amely a NATO-székházban pöffeszkedett.

És egyértelmű, hogy az Észak-Atlanti Védelmi Szerződés Szervezete tovább akar puffadni, dagadni, testesedni. Erre utal a holland tábornok rémhírterjesztése. Hiszen miért épp egy, az orosz határtól 1500 kilométerre katonáskodó, ráadásul pont leköszönő tábornokra bízták ezt a propagandafeladatot, holott például egy lengyel tábornoktól földrajzi és történelmi okokból is sokkal hihetőbb lenne a rettegés?

Már felpörgött a propagandagépezet, már Oroszországtól messze félelmet ébresztenek a társadalmakban, orosz harckocsik rémképével ijesztgetik az újságolvasókat.

Ennek a háborúnak az újévben nem lesz vége.

Molnár Pál

 

gondola
  • Nobel-díjas írók nevetségessé tétele
    „A papírforma azért van, hogy felborítsuk, és mi ezt megtettük ezen a hétvégén. Úgy gondolom, talán egy kicsit lebecsültek minket az emberek. Nem sikerült túlságosan jól a legutóbbi világversenyünk, és mindenki abból indult ki, de mi jó csapat vagyunk, jó a csapategység, úgyhogy nagyon jól tudunk küzdeni – rögzítette Pásztor Noémi.
  • Bűnözők a törvényhozásban
    Sajnos a brüsszeli garnitúra is alvilági jegyeket mutat. Évekkel ezelőtt egy ciprusi politkusnőnek hatalmas összeg jelent meg a bankszámláján. Lebukott, de azóta is az Európai Bizottságban ül. Egy görög európai parlamenti tagot pedig a belga rendőrség hosszú ideig lakat alatt tartott, mert döbbenetesen nagy korrupciós botrányban lebukott. A felsőbb garnitúra elérte, hogy kiengedjék, visszament az Európai Parlamentbe, és szavazott is.
  • Győztünk!
    A végén lehozta kapusát a szlovén gárda, Bálizs védett még egy hatalmasat lábbal, majd kezdődhetett az ünneplés, a mieink visszajutottak a legjobbak közé!
  • Brüsszel veszélyes az európai demokráciára
    Az a tény, hogy az EU testületei egy szuverén tagállam demokratikus választásán az eredmény befolyásolására is készek, minden európai fővárosban nagy aggodalomra adhat okot.
  • Moszkva körözést adott ki Zelenszkij ellen
    Zelenszkij elődje, Petro Porosenko volt ukrán államfő, az Európai Szolidaritás ellenzéki párt elnöke és Olekszandr Pavljuk, az ukrán szárazföldi erők parancsnoka ellen is körözés van érvényben az orosz belügyi adatbázis szerint.
MTI Hírfelhasználó