Örmény elnök a magyarok fővárosában
"Bízunk abban, hogy Magyarország a jövőben is segíteni tud az örmény kulturális örökség hírét vinni a világban" - hangsúlyozta Vahagn Hacsaturján.
2024. február 6. 18:56

Vahagn Hacsaturján örmény köztársasági elnök Novák Katalin köztársasági elnökkel közösen tartott sajtótájékoztatóján a Sándor-palotában 2024. február 6-án. MTI/Bruzák Noémi

Örményország arra törekszik, hogy szellemi és történelmi gazdagságát megmutassa, amiben segítséget nyújt a Pázmány Péter Katolikus Egyetem - mondta az örmény elnök kedden Budapesten.

Vahagn Hacsaturján, aki Novák Katalin államfő meghívására hivatalos látogatásra érkezett a magyar fővárosba, kedd délután a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen (PKKE) tett látogatást, ahol 2016 óta armenológiai tanszék működik.
 
Az örmény elnök kiemelte, a tanszék célja, hogy segítse minél ismertebbé tenni Örményország kultúráját és hagyományait.
   
Hozzátette: Örményországban és Magyarországban közös, hogy nagy figyelmet fordít a katolikus, keresztény hagyományok megőrzésére.
   
"Bízunk abban, hogy Magyarország a jövőben is segíteni tud az örmény kulturális örökség hírét vinni a világban" - hangsúlyozta Vahagn Hacsaturján.

Kuminetz Géza, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem rektora arról beszélt, hogy a két nép a történelme során nagy véráldozatokat volt kénytelen meghozni nemzeti megmaradása, kultúrája őrzése érdekében, miközben egyik sem vesztette el élni akarását.

   
"Mindkét nép hitte, hogy tud olyat adni, amelyre csak ő képes, amivel egyedülálló módon gazdagítani tudja a népek nagy családját" - fogalmazott.
   
A program kiemelt eseményeként Szrbuhi Rafik Gevorkján, az Örmény Állami Pedagógiai Egyetem rektora intézménye díszdoktori kitüntetését nyújtotta át Kovács Bálintnak, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Armenológiai tanszéke vezetőjének.
   
A történész, egyetemi docens 2016-tól angol nyelvű tanulmányi programot hozott létre a PKKE-n, hét tudományos konferenciát és három nemzetközi kiállítást szervezett.
   
Kovács Bálint elmondta, tanulmányi programjukban amerikai, londoni, grazi, berlini, lipcsei egyetemekről oktatnak kollégák.
   
"Az örmények mindig meg tudták újítani magukat, rekreálni tudták saját identitásukat. Ebben a kereszténység szerepe elvitathatatlan, ezért is nagy öröm, hogy katolikus egyetem adhat otthont Közép-Európa egyetlen örmény tanulmányi tanszékének" - tette hozzá.
   
A PKKE és az Örmény Állami Pedagógiai Egyetem most megújított együttműködési megállapodása a jereváni egyetemen létrejövő Magyar Történelem és Kultúra Központ működésének és szakmai irányításának követelményeit, valamint a PKKE kapcsolódó szerepét rögzíti.

MTI

 

Örmény poéta magyar kitüntetése javította a kapcsolatot

A magyar-örmény kapcsolat javításának – sok évi feszült szünet után – egy magyar alapítású nemzetközi irodalmi díj, a Balassi Bálint-emlékkard adott kezdő lökést. Ezt az elismerést 2020-ban a Balassi Kard Művészeti Alapítvány döntése értelmében Vahram Martiroszjan örmény poéta vehette át.

Különleges farsanggal búcsúztunk a téltől - Fővárosi Örmény Önkormányzat

Vahram Martiroszjan a Balassi-karddal a papi szeminárium dísztermében 2020 februárjában – Fővárosi Örmény Önkormányzat

A kiváló irodalmár magyarországi elismerése Örményországban nagy nyilvánosságot kapott, így társadalmi rokonszenv ébredt hazánk iránt az ősi keresztény országban. 

Gondola

MTI; Gondola
  • Nobel-díjas írók nevetségessé tétele
    „A papírforma azért van, hogy felborítsuk, és mi ezt megtettük ezen a hétvégén. Úgy gondolom, talán egy kicsit lebecsültek minket az emberek. Nem sikerült túlságosan jól a legutóbbi világversenyünk, és mindenki abból indult ki, de mi jó csapat vagyunk, jó a csapategység, úgyhogy nagyon jól tudunk küzdeni – rögzítette Pásztor Noémi.
  • Bűnözők a törvényhozásban
    Sajnos a brüsszeli garnitúra is alvilági jegyeket mutat. Évekkel ezelőtt egy ciprusi politkusnőnek hatalmas összeg jelent meg a bankszámláján. Lebukott, de azóta is az Európai Bizottságban ül. Egy görög európai parlamenti tagot pedig a belga rendőrség hosszú ideig lakat alatt tartott, mert döbbenetesen nagy korrupciós botrányban lebukott. A felsőbb garnitúra elérte, hogy kiengedjék, visszament az Európai Parlamentbe, és szavazott is.
  • Kritikus állapotban a szlovák kormányfő – Videók!
    A helyszínen három-négy lövés dördült, majd a Denník N hírportál helyszíni tudósítója azt látta, hogy a kormányfő testőrei felemelik Ficót a földről, autóba helyezik, majd elviszik. A Plus7Dní híroldal információi szerint Ficót a mellkasán és gyomrán érték a lövések.
  • Szlovák baloldali költő a merénylő
    Három versgyűjteményt írt - Sen rebela, Diptych, Osy. 2010-ben jelent meg Az áldozat üzenete című regénye, 2015-ben pedig könyve jelent meg a romákról - Efata. 2015-től a Szlovák Írók Szövetségének tagja.
  • Külföldi kampányfinanszírozás gyanúja: feljelentés
    Budai szerint: "Mravik Zsolt ebből a pénzből 75 millió forintot egy városházi dolgozón keresztül eljuttatott Perjés Gábornak, annak a Perjés Gábornak", aki a Mindenki Budapestért Egyesület vezetője. A kormánypárti politikus szerint ebből a pénzből finanszírozták Karácsony Gergely 2019-es főpolgármesteri kampányát.
MTI Hírfelhasználó