Fidesz: A felelőtlen brüsszeli politikusok leváltása a feladat
Illés Boglárka (Fidesz) a Napirend előtti felszólalásokban azt mondta, az illegális migráció jelentette kihívás 2015 óta sem csillapodott, hiszen az EU elhibázott migrációs politikája szívóhatást fejt ki.
2024. március 25. 15:31

Illés Boglárka jelezte, múlt héten az európai ügyek bizottságával Görögországban járt, ahol tapasztalatai szerint már szembenéztek azzal, hogy az illegális bevándorlás nem lehetőség, hanem veszély. Hozzátette: Magyarország is azt tapasztalta, hogy a fizikai és jogi határzár kiépítésével 2015 óta több mint egymillió illegális határátlépési kísérletet sikerül megakadályozni. Még mindig vannak azonban olyan európai vezetők, akik szerint a Frontex nem határvédelmi, hanem kutató-mentő szervezet – jegyezte meg. A közelgő EP-választáson a feladat nem lehet más, mint a korrupt brüsszeli bürokraták és a felelőtlen brüsszeli politikusok leváltása – közölte.

Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára válaszában arra figyelmeztetett, hogy Brüsszelben még mindig igen erős migrációpárti erők vannak. A brüsszeli hatalmi elit és a magyar baloldal egyaránt Soros György kitartottja – fűzte hozzá. Felidézte, hogy számos magyar ellenzéki politikus, mint Dobrev Klára, Gyurcsány Ferenc, Karácsony Gergely, Kunhalmi Ágnes és Tordai Bence is felszólalt a határkerítés ellen. A DK a kötelező betelepítési kvóták mellett gyűjtött aláírásokat, a magyar baloldal pedig a migrációs paktumot is megszavazta az Európai Parlamentben. „Azt látjuk, hogy Brüsszelben eszeveszett kapuzárási pánik van, félnek az EP-választásoktól, hogy a migrációpárti erők meggyengülhetnek” – mondta.

KDNP: Magyarországnak béke kell, nem háború

Hollik István (KDNP) kiemelte: a múlt héten nemhogy távolodás, inkább közeledés történt a harmadik világháború felé. Európa vezetői háborús pszichózisba kerültek, nem képesek belátni, hogy a szomszédunkban zajló háborúnak nincs katonai megoldása, és az általuk kezdeményezett válaszlépések, a fegyverküldés, a szankciós rezsimek semmilyen hatást nem értek el – jelentette ki. A szankciók fordítva sültek el, és Európát találták el – értékelt, hozzátéve: nyugati szakértők Oroszország GDP-jének idei növekedését három százalékra teszik, miközben az unióé az egy százalékot sem éri el. Kitért arra is, hogy a háború folytatásának eredményeként újabb százak és ezrek vesznek oda.

Megemlítette azt az Európai Bizottság által elfogadott javaslatot, amely bizonyos döntéseknél – így a külpolitikában – megszüntetné az egyhangúság követelményét. Ez azt jelentené, hogy a jövőben a háború kérdésében Brüsszel könnyen kikerülhetné a magyar békepárti álláspontot. A nyugati világ vezetői nem a békéért, hanem a háborúért dolgoznak – mondta Hollik István. Azt mondta: „a dollárbaloldalt a finanszírozói” és európai szövetségesei a háború támogatására kérik, de ezzel szembe fordulnak a nemzeti érdekekkel. Magyarországnak béke kell és nem háború – jelentette ki. Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára azt mondta: az előttünk álló időszak nagy kérdése, hogy lesz-e háborús eszkaláció. Sokan kimondottan szeretnék, ha ez megtörténne – értékelt, és idézte európai vezetők ilyen irányú nyilatkozatait. Kitért arra is, hogy folyamatosak a fegyverszállítások Ukrajnába.

Az Európai Unió 2022 óta 88 milliárd eurós támogatást adott Ukrajnának, aminek nagy része fegyverre ment. Ez 35 ezer milliárd forint, amit lehetett volna másra is fordítani – mondta. Hozzátette, a helyzet súlyos: az uniós vezetők sokkal inkább belemennének, a háborúba minthogy béketárgyalásokat szorgalmaznának.

MTI
  • Nobel-díjas írók nevetségessé tétele
    „A papírforma azért van, hogy felborítsuk, és mi ezt megtettük ezen a hétvégén. Úgy gondolom, talán egy kicsit lebecsültek minket az emberek. Nem sikerült túlságosan jól a legutóbbi világversenyünk, és mindenki abból indult ki, de mi jó csapat vagyunk, jó a csapategység, úgyhogy nagyon jól tudunk küzdeni – rögzítette Pásztor Noémi.
  • Bűnözők a törvényhozásban
    Sajnos a brüsszeli garnitúra is alvilági jegyeket mutat. Évekkel ezelőtt egy ciprusi politkusnőnek hatalmas összeg jelent meg a bankszámláján. Lebukott, de azóta is az Európai Bizottságban ül. Egy görög európai parlamenti tagot pedig a belga rendőrség hosszú ideig lakat alatt tartott, mert döbbenetesen nagy korrupciós botrányban lebukott. A felsőbb garnitúra elérte, hogy kiengedjék, visszament az Európai Parlamentbe, és szavazott is.
MTI Hírfelhasználó