A kultúrharc új színtere
Ha így megyünk tovább, hogy az amerikai gyerekek 40 százaléka valamilyen terapeutát látott már, akkor annyira legyengül a társadalom, ami komoly problémákhoz vezethet – vélekedik a magyar tudós.
Utoljára frissítve: 2024. április 4. 18:19
2024. április 4. 12:10

A magyar tudós – magyarnemzet/mcc brussels

„Régóta szemlélem a folyamatokat, és azt vettem észre, hogy az elmúlt évben a különböző diagnózisok számai nőnek és nőnek. (...) Minél több pszichológus van, annál több beteg ember van” – fogalmazott a Magyar Nemzetnek Frank Füredi, az MCC Brussels igazgatója, a 2001-ben megjelent Therapy Culture [Gyógyító kultúra] könyv szerzője.

Therapy Culture:Cultivating Vu: Cultivating Vulnerability in an Uncertain  Age: Furedi, Frank: 9780415321594: Amazon.com: Books

amazon.com

A professzor azt a jelenséget azonosította nyilatkozatában, hogy a pszichológia átvette a vallás és a filozófia helyét a társadalomban. Ezzel az egzisztenciális problémák pszichológiai problémákká lettek keresztelve.

Ez épp olyan nagy probléma, mint a woke politika, és Magyarországon a jobboldal még nem érti ennek a hatását – mondta.

Az ismert szociológus szerint a túlpszichologizált társadalom olyan tüneteket szül, mint például ha egy gyerekben még nem alakult ki a magabiztosság, és fél vagy feszeng, mielőtt egy társaságban meg kell szólalnia, akkor megkapja a stigmát/diagnózist, hogy „társadalmi fóbiában” szenved. Füredi úgy véli, hogy ennek következményeképp lassan az emberek elveszítik azt a képességüket, hogy együtt éljenek problémákkal és túl tudjanak azokon lépni.

Az MCC Brussels igazgatója az új szemléletmódot kifejezetten a gyerekekre tartja veszélyesnek. A túlsegítéssel, a bukásoktól való elzárással – ami az iskolában is zajlik, amikor nyugaton több helyen is népszerű az az oktatás szemlélet, ami megtagadja a diákok negatív értékelését – olyan világot biztosítunk a gyerekeink számára, amiben nem tudnak majd megállni a saját lábukon, mert nem lettek felkészítve arra, amikor az élet kihívásokat állít eléjük.

Nyilatkozatában felidézte, hogy korábban még a depresszióról úgy vélekedtek, hogy az nem érinti a gyerekeket. Ezzel szemben az elmúlt negyven évben, különösen az angol–amerikai világban és Észak-Európában évről évre egy több pénzt pénzt fordítanak pszichológiás terápiás kezelésekre – húzta alá, hozzátéve, hogy ezzel együtt nő az olyan emberek száma is, akik úgy gondolják, hogy nem tudnak normálisan élni, dolgozni mert valamilyen depresszióban szenvednek.

Nekem az a fő kitételem, hogy ha így megyünk tovább, hogy az amerikai gyerekek 40 százaléka valamilyen terapeutát látott már, akkor annyira legyengül a társadalom, ami komoly problémákhoz vezethet. Tudom, hogy sokan azt gondolják, hogy ez nagyon jó, hogy tudunk a személyes problémáinkról beszélni és nem vagyunk olyan sztoisták, mint régebben, de valójában az emberek legyengülnek és nem tudnak komolyan dolgozni és viselkedni. A huszonéves fiatalok sokszor ezért még mindig gyerekesen viselkednek – emelte ki a professzor.

Szerinte ez nem a fiatalok hibája, hisz ők ezt kapják ma örökül az oktatóiktól és a szüleiktől, akiket a kultúra vezérel. „Hogyha a kultúra azt mondja, hogy egy jó szülő az, aki mindig mosolyog a gyerekre, aki nem kiabál a gyerekkel, aki nem mondja a gyereknek, hogy ezt rosszul csináltad, akkor mindenki ebbe az irányba fog menni” – magyarázta a jelenséget.

Frank Füredi azt reméli, hogy Magyarországon még ki tud alakulni egy vita erről az új szemléletmódtól, mert tapasztalatai szerint Budapesten a szülők kezdenek egyre hasonlóbban viselkedni, mint a nyugat-európai társadalmakban. „Félnek attól, hogy a gyerekeik nem fogják szeretni őket, ha például felküldik őket a szobájukba” – mondta sarkosan.

A „borzalom” a brüsszeli agytröszt vezetője szerint az, hogy senkinek nincs rossz szándéka ebben a folyamatban, esetleg csak annak az iparágnak, ami rátelepedett.

Az egész tendenciát vizsgálva azt a következtetést vonta le, hogy bár ez főleg a liberális baloldalnak fontos, de a jobboldal sem érti még, hogy mi történik ezen a területen. 

magyarnemzet.hu
  • Nobel-díjas írók nevetségessé tétele
    „A papírforma azért van, hogy felborítsuk, és mi ezt megtettük ezen a hétvégén. Úgy gondolom, talán egy kicsit lebecsültek minket az emberek. Nem sikerült túlságosan jól a legutóbbi világversenyünk, és mindenki abból indult ki, de mi jó csapat vagyunk, jó a csapategység, úgyhogy nagyon jól tudunk küzdeni – rögzítette Pásztor Noémi.
  • Bűnözők a törvényhozásban
    Sajnos a brüsszeli garnitúra is alvilági jegyeket mutat. Évekkel ezelőtt egy ciprusi politkusnőnek hatalmas összeg jelent meg a bankszámláján. Lebukott, de azóta is az Európai Bizottságban ül. Egy görög európai parlamenti tagot pedig a belga rendőrség hosszú ideig lakat alatt tartott, mert döbbenetesen nagy korrupciós botrányban lebukott. A felsőbb garnitúra elérte, hogy kiengedjék, visszament az Európai Parlamentbe, és szavazott is.
  • Választás – a háború vagy a béke között
    Brüsszel támogatja a háborút. De a többség minden háborúban szenved. És ha ez a többség most Európa-szerte felemeli a szavát, akkor még elkerülhető a legrosszabb. Ez június 9-e tétje. Ez a választás döntő hatással lesz a háború vagy béke kérdésére - foglalta össze Orbán Viktor.
  • Megújult a csurgói Csokonai Közösségi Ház
    Latorcai Csaba közölte, a választás legfontosabb tétje, hogy béke, vagy háború lesz a kontinensen, a migrációpárti, vagy a bevándorlásellenes erők kerülnek többségbe, illetve az, hogy "megvédjük családjainkat és gyermekeinket a káros, identitászavaros és tudománytalan genderideológiától, annak erőszakos terjesztőitől".
  • Az MNB telefonszámait is klónozzák a kibercsalók
    A csalók az állítólagos „támadás” elhárítására állításuk szerint biztonságba helyeznék az áldozatok pénzét. Ehhez bizalmas banki adatait kérik el (például: bankkártyaszám, lejárat, cvc kód, PIN kód; internet- vagy mobilbanki jelszavak és megerősítő kódok); vagy megpróbálják rávenni az áldozatot, hogy utalja át „biztonságos” – valójában a csalók által kezelt – számlára a pénzét.
MTI Hírfelhasználó