Győztünk!
A mérkőzés legjobbja és legeredményesebbje Klujber Katrin lett 11 góllal, Győri-Lukács Viktória hatszor talált be, a csapatkapitány Böde-Bíró tíz, Janurik Kinga három japán kísérlet hárításával vette ki a részét a kvótaszerzésből.
Utoljára frissítve: 2024. április 14. 21:41
2024. április 14. 21:09

A magyar csapat ünnepel a női kézilabda olimpiai selejtezőtorna 3. fordulójában játszott Magyarország - Japán mérkőzés végén a debreceni Főnix Arénában 2024. április 14-én. A magyar válogatott kvótát szerzett a párizsi olimpiára, miután a selejtezőtorna zárómeccsén 37-28-ra legyőzte Japánt, így hibátlan teljesítménnyel a tabella élén végzett. MTI/Czeglédi Zsolt

A magyar női kézilabda-válogatott kvótát szerzett a párizsi olimpiára, miután a debreceni selejtezőtorna vasárnapi zárómeccsén 37-28-ra legyőzte Japánt, így hibátlan teljesítménnyel a tabella élén végzett.

A négyes másik párizsi repülőjegyét a világbajnoki negyedik helyezett svéd válogatott szerezte meg. Az ötkarikás csoportokat kedden 17.30-tól sorsolják a francia fővárosban.

    Eredmény, 3. (utolsó) forduló, 1. csoport

Magyarország-Japán 37-28 (18-11)
--------------------------------
Debrecen, Főnix Aréna, 4242 néző, v.: García, Paolantoni (argentinok)

    lövések/gólok: 52/37, illetve 47/28

    gólok hétméteresből: 2/2, illetve 5/5

    kiállítások: 6, illetve 2 perc

    Magyarország:
    ------------
Böde-Bíró - Győri-Lukács 6, Klujber 11, Vámos, Füzi-Tóvizi 1, Kuczora 3, Szöllősi-Schatzl 1, cserék: Papp 1, Simon 4, Márton 3, Bordás, Kácsor, Debreczeni-Klivinyi 4, Pásztor 2, Albek 1, Janurik

Golovin Vlagyimir szövetségi kapitány együttese annak tudatában lépett pályára a Főnix Arénában, hogy csupán négygólosnál nagyobb veresége esetén nem jut olimpiai kvótához. Ázsiai riválisát a nemzeti csapat eddigi 18 egymás elleni mérkőzésükön kivétel nélkül legyőzte, legutóbb 2019 márciusában egy siófoki barátságos mérkőzésen 33-21-re.
   
A távol-keletiek érkeztek hamarabb melegíteni - jellegzetes kiáltások közepette -, a csarnokban természetesen akkor robbant a hangorkán, amikor pályára érkezett a magyar együttes, amelyet "kitartás, elszántság" feliratú óriásmolinók köszöntöttek. A találkozón azok az argentin játékvezetők fújták a sípot, akik a tavalyi világbajnokság horvátok elleni, drámai végjátékot hozó találkozóján is, amelynek megnyerése tette lehetővé, hogy a magyar válogatott részt vehessen a selejtezőtornán.
   
A házigazda keretéből ezúttal a kapus Szemerey Zsófia, a jobbszélső Faluvégi Dorottya, illetve az előző két találkozót is kihagyó balátlövő, Juhász Gréta maradt ki. A Kisvárda japán jobbszélsője, Akijama Nacumi nem kapott lehetőséget.
   
Kiharcolt és értékesített magyar hétméteres, illetve Böde-Bíró Blanka védése adta meg az alaphangot, ám a meccs elején mindkét oldalon sok volt a hiba támadásban és kevés gól esett. Tíz perc után már létszámfölényben támadott Japán, a közönség szűnni nem akaró buzdítása mellett azonban állta rohamait a magyar védelem. Negyedóra elteltével 9-4-re vezetett a nemzeti csapat, a rivális pedig másodszor kért időt, ám ez sem zökkentette ki a házigazdát: a kezdősor kulcsjátékosai jól teljesítettek, labdaszerzések után érkeztek az üres kapus gólok, Böde-Bíró remekelt a kapuban, így a szünet előtt nem sokkal már kilenc gól is volt közte (17-8), végül hétgólos különbséggel vonulhattak pihenőre a felek.
   
Az elmúlt időszakban az együttesnek rendre nem túl erős periódusa volt a második félidő első tíz perce, és ezúttal is sok hibával tért vissza a csapat az öltözőből, miközben a bírók könyöklésért piros lappal kizárták Nagata Mikát a japán csapatból. Klujber Katrin és Győri-Lukács Viktória vezetésével aztán a pontatlanságok ellenére a 41. percben kialakult a tízgólos különbség (23-13), innentől pedig egy időre valóságos örömjáték vette kezdetét látványos megoldásokkal. A hajrára szinte teljes sorcserét hajtott végre Golovin, valamennyi játékosának lehetőséget adott, és bár a szigetországiak átmenetileg kicsit faragni tudtak lemaradásukból a friss erőkkel szemben, a magabiztos magyar sikert nem fenyegette veszély. Joggal hangzott fel az utolsó percben a nézőtérről: "szép volt, csajok!"
   
A mérkőzés legjobbja és legeredményesebbje Klujber Katrin lett 11 góllal, Győri-Lukács Viktória hatszor talált be, a csapatkapitány Böde-Bíró tíz, Janurik Kinga három japán kísérlet hárításával vette ki a részét a kvótaszerzésből.
   
1976, 1980 és 2004 után negyedszer fordul elő, hogy a magyar férfi és női kézilabda-válogatott is olimpiai résztvevő. A férfiak márciusban, Tatabányán szerezték meg a párizsi repülőjegyet. A nők nyolcadszor lesznek tagjai az ötkarikás torna mezőnyének, legjobb eredményük a 2000-es ezüstérem, legutóbb a tokiói játékokon a negyeddöntőben búcsúzva hetedikként zártak.
 

    korábban:

Svédország - Nagy-Britannia 52-8 (26-6)

    A végeredmény: 1. MAGYARORSZÁG 6 pont, 2. Svédország 4, 3. Japán 2, 4. Nagy-Britannia 0

    A párizsi olimpia női kézilabdatornájának mezőnye:

Franciaország (rendező, világbajnok), Dánia, Koreai Köztársaság, Angola, Brazília, Norvégia, MAGYARORSZÁG, Svédország, Hollandia, Spanyolország, Németország, Szlovénia

 

A norvégokkal azonos kalapban a magyar női kézilabda-válogatott

A magyar női kézilabda-válogatott biztosan nem játszik az Európa-bajnoki címvédő Norvégiával a nyári, párizsi olimpia csoportkörében, mert azonos sorsolási kalapban szerepel vele.

A kalapokat a nemzetközi szövetség honlapján hozták nyilvánosságra vasárnap este, mivel utolsóként a magyar válogatott is megszerezte a kvótát Japán 37-28-as legyőzésével Debrecenben. A csoportkör sorsolására kedden 17.30-tól kerül sor Párizsban.

    A női kézilabdatorna sorsolási kalapjai:

1. Norvégia, MAGYARORSZÁG
2. Hollandia, Németország
3. Szlovénia, Spanyolország
4. Svédország, Franciaország
5. Dánia, Brazília
6. Angola, Koreai Köztársaság

    A férfi kézilabdatorna sorsolási kalapjai:

1. Dánia, Spanyolország
2. Horvátország, Norvégia,
3. MAGYARORSZÁG, Németország
4. Szlovénia, Franciaország
5. Svédország, Egyiptom
6. Argentína, Japán

    A csoportok első négy-négy helyezettje jut tovább.
 

MTI
Címkék:
  • Nobel-díjas írók nevetségessé tétele
    „A papírforma azért van, hogy felborítsuk, és mi ezt megtettük ezen a hétvégén. Úgy gondolom, talán egy kicsit lebecsültek minket az emberek. Nem sikerült túlságosan jól a legutóbbi világversenyünk, és mindenki abból indult ki, de mi jó csapat vagyunk, jó a csapategység, úgyhogy nagyon jól tudunk küzdeni – rögzítette Pásztor Noémi.
  • Bűnözők a törvényhozásban
    Sajnos a brüsszeli garnitúra is alvilági jegyeket mutat. Évekkel ezelőtt egy ciprusi politkusnőnek hatalmas összeg jelent meg a bankszámláján. Lebukott, de azóta is az Európai Bizottságban ül. Egy görög európai parlamenti tagot pedig a belga rendőrség hosszú ideig lakat alatt tartott, mert döbbenetesen nagy korrupciós botrányban lebukott. A felsőbb garnitúra elérte, hogy kiengedjék, visszament az Európai Parlamentbe, és szavazott is.
  • Győztünk!
    A végén lehozta kapusát a szlovén gárda, Bálizs védett még egy hatalmasat lábbal, majd kezdődhetett az ünneplés, a mieink visszajutottak a legjobbak közé!
  • Brüsszel veszélyes az európai demokráciára
    Az a tény, hogy az EU testületei egy szuverén tagállam demokratikus választásán az eredmény befolyásolására is készek, minden európai fővárosban nagy aggodalomra adhat okot.
  • Moszkva körözést adott ki Zelenszkij ellen
    Zelenszkij elődje, Petro Porosenko volt ukrán államfő, az Európai Szolidaritás ellenzéki párt elnöke és Olekszandr Pavljuk, az ukrán szárazföldi erők parancsnoka ellen is körözés van érvényben az orosz belügyi adatbázis szerint.
MTI Hírfelhasználó