A Csoóri Sándor Program nemzetmegtartó erőforrás
Szentmártoni János ismertette: nyolc éve indult a program és éves szinten tartósan kétezer fölötti a pályázók száma. Tavaly 1785 nyertese volt a Csoóri Sándor Programnak, az elmúlt hét évben több mint 12 ezren pályáztak sikeresen.
2024. április 17. 15:43

Szentmártoni János – MTI/Czeglédi Zsolt

A népművészet közösségmegtartó, a közösségszervező ereje nagyon fontos: ezek a közösségek azok a szigetek, ahol a társadalmunk, a nemzetünk meg tudja vetni a lábát. A Csoóri Sándor Program nemzetmegtartó program - hangsúlyozta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) művészetért és közösségi művelődésért felelős helyettes államtitkára az M1 aktuális csatorna szerda reggeli műsorában.

Szentmártoni János ismertette: nyolc éve indult a program és éves szinten tartósan kétezer fölötti a pályázók száma. Tavaly 1785 nyertese volt a Csoóri Sándor Programnak, az elmúlt hét évben több mint 12 ezren pályáztak sikeresen.
   
Elmondása szerint többszázezer forinttól többmillió forintig lehet nyerni a pályázatokon, attól függően, hogy milyen programra pályázik az adott társulat vagy egyesület: néptánc, népzene vagy tárgyalkotó népművészet kategóriára. A program összkerete 2,5 milliárd forint - tudatta a helyettes államtitkár.
   
Kiemelte, hogy a tárgyalkotó kategóriának fontos eleme a mester-inas program, amely a tudás, az örökség átadását segíti.
   
Hangsúlyozta: nemcsak a magyar társulatok és egyesületek pályázhatnak, hanem nemzetiségi csoportok és határon túli magyar szervezetek is.
   
Szentmártoni János arról is beszélt, hogy az idei pályázatok benyújtására harminc nap áll rendelkezésre a Nemzeti Kulturális Támogatáskezelő EPER-felületén keresztül, az új pályázóknak regisztrálniuk kell. A pályázati időszak júniustól jövő év júliusáig tart. Arról is beszélt, hogy egy pályázó két kategóriában is pályázhat. A pályázók két és fél hónapon belül kapják meg a támogatást - hangsúlyozta a helyettes államtitkár.
   
Felidézte, hogy az elmúlt időszakban több néptáncfesztivált is megnyitott, ahol öröm volt látni azokat a fiatalokat, akik a népművészetben, a népzenében szocializálódtak. "Jellem, identitásformáló erővel bír a népművészet, az az alapja minden kultúrának" - hangsúlyozta Szentmártoni János.
   
A helyettes államtitkár elmondta azt is, hogy a néptánc a legnépszerűbb, mint mondta, a "zászlóshajója ennek a programnak", ezt követik a népzenei együttesek pályázatai, ugyanakkor a tárgyalkotó kategóriák iránt is egyre több fiatal érdeklődik: műhelyek és közösségek teremtődnek ezzel.
   
"Egyre jobban kapaszkodunk a gyökereinkbe és ehhez a népművészet a legtermészetesebb terepünk" - mondta Szentmártoni János a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában, hozzátéve, hogy a Csoóri Sándor Program ösztönző hatással van a magyar társadalomra és a népművészeinkre.
   
Mint mondta, a népművészeti értékek és hagyományok ápolása, átörökítése a sokszínűségét adja az európai gazdagságnak. Szentmártoni János hozzátette: Európa ereje a sokszínűségben rejlik.

MTI
  • Nobel-díjas írók nevetségessé tétele
    „A papírforma azért van, hogy felborítsuk, és mi ezt megtettük ezen a hétvégén. Úgy gondolom, talán egy kicsit lebecsültek minket az emberek. Nem sikerült túlságosan jól a legutóbbi világversenyünk, és mindenki abból indult ki, de mi jó csapat vagyunk, jó a csapategység, úgyhogy nagyon jól tudunk küzdeni – rögzítette Pásztor Noémi.
  • Bűnözők a törvényhozásban
    Sajnos a brüsszeli garnitúra is alvilági jegyeket mutat. Évekkel ezelőtt egy ciprusi politkusnőnek hatalmas összeg jelent meg a bankszámláján. Lebukott, de azóta is az Európai Bizottságban ül. Egy görög európai parlamenti tagot pedig a belga rendőrség hosszú ideig lakat alatt tartott, mert döbbenetesen nagy korrupciós botrányban lebukott. A felsőbb garnitúra elérte, hogy kiengedjék, visszament az Európai Parlamentbe, és szavazott is.
  • Az EU a kihívásokra elhibázott válaszokat adott
    "Európaiságunk mára magyar identitásunk szerves és elválaszthatatlan része: csak magyarként lehetünk európaiak, és magyarként csak az európai nemzetek közösségében találhatunk otthonra" – öntötte formába gondolatait Bóka János.
  • I can vagy I Kant
    Spengler, akinek híres műve, A Nyugat alkonya 1917-ben jelent meg, már a bevezetőben leszögezi, hogy „annyi világ van, ahány lény a világon”. Vagyis minden lény biztos lehet benne, hogy sem előtte nem volt és utána nem lesz senki, aki ugyanúgy és ugyanannak látná a világot, mint ő.
  • A lengyel pápa szentté avatása - magyar megemlékezés
    Karol Wojtyla alakját, második János Pál pápa, a lengyel egyházfő emlékét idézte fel az egyházi vezető szentté avatásának tizedik évfordulója alkalmából a magyar törvényhozásban Semjén Zsolt kereszténydemokrata miniszterelnök-helyettes.
MTI Hírfelhasználó