Hadseregünk tovább erősödik
Nagykanizsán egy év alatt immár másodszor kerül sor katonai eskütételre. Nem véletlen, hiszen a település neve az elmúlt évszázadokban összeforrt a honvédelemmel, a hazaszeretettel és az áldozatvállalással, a kanizsai végvár harcos őrzőivel, vagy Thury György várkapitánnyal.
2024. április 25. 08:36

honvedelem

A kormánynak az a célja, hogy korszerű, modern eszközökkel ellátott, erős honvédségünk legyen - jelentette ki Kutnyánszky Zsolt, a Honvédelmi Minisztérium államtitkára egy katonai eskütételen, szerdán Nagykanizsán.

A szomszédban dúló háború megmutatta, hogy Magyarország békéjét és biztonságát csak úgy garantálhatjuk, ha megerősítjük az ország védelmi képességeit - közölte Kutnyánszky Zsolt.
   
A nehéz időkben kemény emberekre van szükség, olyanokra akik esküvel fogadták, hogy Magyarországot híven szolgálják, hűséges honvédei lesznek a hazának - tette hozzá.
   
A politikus úgy fogalmazott: "a Magyar Honvédségben, egy összetartó közösség tagjaként, önök nem csupán a hazájukat fogják védeni, hanem családjukat, az álmaikat és valójában több millió magyar szabadságát is".
   
Emlékeztetett arra: az új módszerű alapkiképzés miatt egymás mellett állnak az eskütételen a februárban és márciusban bevonultak. Ez az eddigi nyolc hét helyett tíz hetes időtartamú, ám az alapkiképzés egyik legfontosabb eleme nem változott, mégpedig az, hogy az alapkiképzést együtt teljesíti a hivatásos, szerződéses és tartalékos állomány.
   
Emlékeztetett arra is, hogy az eskütételre felsorakozottak az ország különböző területeit képviselik. Győrben, Várpalotán, Hajdúhadházán, Nagykanizsán és Szolnokon kaptak alapkiképzést és az eskütétel után a szolgálati útjuk is elágazhat. Maradhatnak területvédelmi tartalékosok vagy műveleti katonaszervezeteknél folytathatják a pályafutásukat.
   
Mégis, akárhonnan jöttek és akármerre tartanak, a feladatuk immár közös: erőt kell mutatniuk és kiállni a magyar érdekek, értékeink mentén. "Első számú érdekünk pedig az ország békéjének és biztonságának a megőrzése. Ezt várjuk önöktől" - hangsúlyozta.
   
"Azt kérem önöktől, hogy a szolgálatteljesítésük során legyenek elhivatottak, Magyarországhoz hű katonák" - fűzte hozzá.
   
Arról is szólt, hogy Nagykanizsán egy év alatt immár másodszor kerül sor katonai eskütételre. Nem véletlen, hiszen a település neve az elmúlt évszázadokban összeforrt a honvédelemmel, a hazaszeretettel és az áldozatvállalással, a kanizsai végvár harcos őrzőivel, vagy Thury György várkapitánnyal.
   
Azt is felidézte: Kanizsán építették meg a Monarchia egyik legimpozánsabb kaszárnyáját, a XX. század második felében pedig öt laktanya működött a városban. Ezek ugyan sorra bezártak, viszont a honvédség szellemisége a városban maradt, tovább éltették a volt honvédségi dolgozók által alapított civil szervezetek.
   
Mára a város és a térség példát ad abból, hogy miként lehet Magyarországot a XXI. században elkötelezetten, hazafias érzülettel szolgálni - mondta beszédében Kutnyánszky Zsolt.

MTI
Címkék:
  • Nobel-díjas írók nevetségessé tétele
    „A papírforma azért van, hogy felborítsuk, és mi ezt megtettük ezen a hétvégén. Úgy gondolom, talán egy kicsit lebecsültek minket az emberek. Nem sikerült túlságosan jól a legutóbbi világversenyünk, és mindenki abból indult ki, de mi jó csapat vagyunk, jó a csapategység, úgyhogy nagyon jól tudunk küzdeni – rögzítette Pásztor Noémi.
  • Bűnözők a törvényhozásban
    Sajnos a brüsszeli garnitúra is alvilági jegyeket mutat. Évekkel ezelőtt egy ciprusi politkusnőnek hatalmas összeg jelent meg a bankszámláján. Lebukott, de azóta is az Európai Bizottságban ül. Egy görög európai parlamenti tagot pedig a belga rendőrség hosszú ideig lakat alatt tartott, mert döbbenetesen nagy korrupciós botrányban lebukott. A felsőbb garnitúra elérte, hogy kiengedjék, visszament az Európai Parlamentbe, és szavazott is.
  • Győztünk!
    Következett a hirtelen halál, ebben Bálizs fejjel védett, majd Erdély Csanád lövése csattant a kapuvason, végül pedig ismét Bálizs pillanatai következtek. A záró támadásnál Hári szolgálta ki Varga Balázst, aki közelről nem hibázott.
  • Csempészhálózat felszámolását sürgeti a főtanácsadó
    Az embercsempészet nem magányos tevékenység, vannak felderítők, pihentetők, okmányhamisítók, járműbeszerzők és futárok is, de akik az egésznek a hasznát lefölözik, azok soha nem mennek a határ közelébe. Az ENSZ egyik jelentése szerint Európában az embercsempészek és a migránsok nagy része afgán.
  • 125 éves a Ferencvárosi Torna Club
    "Dr. Springer Ferenc 1899. május 3-án alapította meg az FTC-t. Az első elnök volt, aki a legnehezebb, egyben legszebb feladatot vállalta, az újonnan megalapított egyesületet arra a pályára állítani, amely fennmaradását biztosítja.
MTI Hírfelhasználó