A kormány kiáll Európa keresztény alapjai mellett
Varga Mihály kiemelte: miközben tőlünk nyugatra templomok tűnnek el, Magyarországon és a külhonban 3000 templom építését vagy felújítását támogatta a kormány az elmúlt évtizedben.
2024. április 28. 18:27

A miniszter - hirtv

Bármilyen nyomás is érjen bennünket, a magyar kormány kiáll Európa keresztény alapjai mellett - jelentette ki a pénzügyminiszter a Jász-Nagykun-Szolnok vármegyei Kunmadaras felújított református templomának hálaadó ünnepségén vasárnap.

Varga Mihály kiemelte: miközben tőlünk nyugatra templomok tűnnek el, Magyarországon és a külhonban 3000 templom építését vagy felújítását támogatta a kormány az elmúlt évtizedben.
   
A kunmadarasi templom felújításáról azt mondta: ez a hosszú és alapos építő munka "kilóg a mai trendekből", mert itt egy templom volt az építkezés tárgya. Rendhagyó jelenség ez egy olyan világban, ahol kirekesztőnek, sértőnek titulálva levetetik a hivatalok faláról a keresztet - közölte, megjegyezve: Németországban ez másfél éve megtörtént.
   
"Vagy ahol börtönnel fenyegetik azt, aki a Bibliából idéz, Finnország évek óta egy ilyen botrányos pertől hangos. Van ahol a meglévő templomokat lakóparkokká, éjszakai szórakozóhellyé, esetleg könyvtárrá vagy kultúrházzá alakítják, rosszabb esetben pedig egyszerűen lerombolják, ahogy ez számos templommal megtörtént Németországban, Franciaországban vagy akár Hollandiában" - sorolta.
   
Varga Mihály kiemelte: Magyarországon és a határon túli magyarlakta területeken 2010 és 2019 között háromezer templomot újítottak fel vagy építettek. Tőlünk nyugatra gyakori vélemény, hogy a templomoknak ma már nincs társadalmi hasznuk - mondta, hozzátéve: márpedig a templomok a közös szellemi építkezés legalapvetőbb helyszínei.
   
Hangsúlyozta: kiemelt célnak tekintik a vallási és egyházi helyszínek megújítását. Szólt arról, hogy Kunmadaras református többségű település, ezért itt a református templom felújításának kiemelt közösségi szerepe van. A templom az elmúlt évek során kormányzati támogatással 371 millió forintból újulhatott meg - jelezte. Nagy öröm, hogy a felújítás kívül-belül, a toronnyal és a külső környezettel együtt megtörtént, és ma ez az impozáns épület a település ékköve - fogalmazott.
   
A miniszter azt mondta, hogy a templomok a legkisebb faluban is tanújelei a keresztény kulturális gyökereknek, amelyek az európai nemzetállamokat évszázadokon át erősítették. Tanújelei továbbá annak is, hogy minden hosszú távon működésképes társadalom a helyi közösségein alapul.
   
Varga Mihály leszögezte: a magyar álláspont világos, kiállnak a közösségekre épülő társadalmak bevált gyakorlata mellett, és ezért támogatják a nemzetállamok szövetségeként működő Európát. Európának csak akkor van jövője, ha megőrzi az alapjait, amelyeken szervesen épült évszázadokon keresztül.
   
A legfontosabb közösségszervező erőt az európai kontinensen a kereszténység jelenti, "ezért bármilyen nyomásgyakorlás is érjen minket, kiállunk a keresztény értékek, Európa keresztény alapjai mellett", és megerősítjük azokat a helyszíneket, templomokat, ahol helyi közösségek fejlődhetnek - mondta. A tárcavezető arra is kitért, hogy a kormány a rombolás helyett a megújulás pártján áll, a háború helyett a békét támogatja.
   
Mint mondta: Magyarország azóta fejlődik ismét, mióta a 2010-ben felállt nemzeti kormány a saját szuverén megoldásait alkalmazza. Varga Mihály úgy fogalmazott: az elmúlt évtizedben megtaláltuk a helyi módjait a munkaerőpiac megerősítésének, a családok védelmének, támogatásának, az államháztartás rendbetételének, a magyar vidék felzárkóztatásának - ezzel Magyarország a világban is tényezővé vált, még ha a méretünk ennek határokat is szab. Európának vissza kell térnie a saját gyökereihez, a saját keresztény identitásához - hangoztatta.
   
F. Kovács Sándor, a térség fideszes országgyűlési képviselője arról beszélt, hogy a templom régi fényében tündököl és hirdeti azt az erőt, amelyet Kunmadarason nemcsak a templom, hanem az önkormányzat épülete, az iskola is hirdet: ebben a térségben, ebben a településben nagyobb erő van, mint sokan gondolták.
   
Hubai Imre, a Jász-Nagykun-Szolnok vármegyei közgyűlés elnöke azt hangoztatta, hogy a vármegye "egyik legerősebb tájegysége", a Nagykunság egyik legszebb temploma újult meg. Hozzátette: nem csupán a gyülekezet és a település, hanem az egész térség gazdagodott a megújult templommal.
   
Balogh Marianna, a mintegy ötezer lakosú Kunmadaras polgármestere (Új Esélyt Kunmadarasnak Egyesület) megköszönte a kormány támogatását. Elmondta, hogy a templom mellett megújult, kibővült a helyi iskola is.
   
Fazakas László református lelkész ismertette: a templom felújítása 2014-ben kezdődött és a környezetének rendbetételével tavaly ősszel ért véget, abban az egyházközség mellett részt vett a helyi önkormányzat is. A templom kívül-belül korszerűsödött, Magyarország kormányának köszönhetően a templomtorony is megújult 2021-2022-ben.
   
A hálaadó ünnepségen részt vett Koncz Tibor, a Nagykunsági Református Egyházmegye esperese is.

MTI
Címkék:
  • Nobel-díjas írók nevetségessé tétele
    „A papírforma azért van, hogy felborítsuk, és mi ezt megtettük ezen a hétvégén. Úgy gondolom, talán egy kicsit lebecsültek minket az emberek. Nem sikerült túlságosan jól a legutóbbi világversenyünk, és mindenki abból indult ki, de mi jó csapat vagyunk, jó a csapategység, úgyhogy nagyon jól tudunk küzdeni – rögzítette Pásztor Noémi.
  • Bűnözők a törvényhozásban
    Sajnos a brüsszeli garnitúra is alvilági jegyeket mutat. Évekkel ezelőtt egy ciprusi politkusnőnek hatalmas összeg jelent meg a bankszámláján. Lebukott, de azóta is az Európai Bizottságban ül. Egy görög európai parlamenti tagot pedig a belga rendőrség hosszú ideig lakat alatt tartott, mert döbbenetesen nagy korrupciós botrányban lebukott. A felsőbb garnitúra elérte, hogy kiengedjék, visszament az Európai Parlamentbe, és szavazott is.
  • Templomépítő nemzet Európában a magyarság
    „Isten nélkül a haza és a szabadság tulajdon torzképükké válnak, ezért van az is, hogy ahol Soros-szervezetek, külföldi spekulánsok játékszerévé válnak ezek a szavak, ott az ember rögtön érzi, hogy az ilyen, általuk kínált szabadság valójában szolgaság, és az ilyen haza legfeljebb csak tartózkodási hely" - hangoztatta az államtitkár.
  • Putyin menesztené Sojgut
    Belouszov kinevezése "semmiképpen sem változtatja meg a jelenlegi koordinátarendszert" a "katonai komponensben" – fogalmazott Peszkov.
  • Kettős magyar siker a királyszámban
    Kopasz ezzel duplázott, miután szombaton 500 egyesben is nyerni tudott. „Nagyon örülök, hogy a mai napon ilyen szuper formát tudtam hozni, idén még nem eveztem egyszer sem 3:24-et. A tegnapi 500 méter után tudtam regenerálódni és a szélviszonyok is kedveztek nekem" - nyilatkozott az M4 Sportnak a győriek 26 éves kajakosa.
MTI Hírfelhasználó