Több mint 20 ezer háztartásnak nyújt majd segítséget az új otthonfelújítási program
Péntektől lehet véleményezni az új otthonfelújítási program feltételeit. A részletszabályok közé több fontos újdonság is bekerülhet, így például az, hogy épületnek ne kelljen a vezetékes földgázhálózatra csatlakoznia. A program a tervek szerint júniusban indul.
2024. április 29. 13:34

Tele van tervekkel a jövőre nézve Veresné Tóth Mónika. Öt éve vásárolták gyermekeiknek egy takaros kis tornácos 1990 előtt épült házat, amit most fel akarnak újítani. A Gávavencsellőn élő asszony azt mondja: az energetikai korszerűsítéshez az új otthonfelújítási támogatást is szeretnék igénybe venni. „Szeretnénk pályázni. A gyermekeim laknak ebben a lakásban, és úgy gondoltuk, hogy ezzel segítenénk őket. Nyílászáró cserével, hőszigeteléssel, mert fontos a környezetünk számunkra” – magyarázta Veresné Tóth Mónika.

Országszerte egyre többen vágnak bele otthonaikban korszerűsítésbe azért, hogy minél többet tudjanak spórolni a rezsiköltségeiken. A kormány által meghirdetett új otthonfelújítási program legfőbb célja is a családi házak energiahatékonyságának javítása. Az Energiaügyi és Nemzetgazdasági Minisztérium közleménye szerint a támogatott háztartások a jelentős energiamegtakarítást eredményező beruházásoknak köszönhetően könnyebben tarthatják majd fogyasztásukat a rezsivédett sávhatár alatt.

A tervek szerint 108 milliárd forintra pályázhatnak az 1990 előtt épült családi házak tulajdonosai otthonuk energetikai korszerűsítésére. Egy beruházás maximum 7 millió forint lehet, amihez 6 millió forint támogatás igényelhető, ennek egy része visszatérítendő kedvezményes, kamatmentes hitel, a másik része pedig vissza nem térítendő támogatás, aminek mértéke 2,5–3,5 millió forint lehet. Elvárás a 30 százalékos energiamegtakarítás.

„Azok, akik negyven százaléknál magasabb energiahatékonyság-növekedést érnek el, még több vissza nem térítendő támogatásra számíthatnak” – magyarázta Hortay Olivér, a Századvég Konjunktúrakutató Zrt. energia- és klímapolitika üzletágvezetője. Péntektől május 6-ig véleményezhető az otthonfelújítási program felhívástervezete, amely több fontos újdonságot is tartalmaz az M1-nek nyilatkozó szakértő szerint. Egyebek mellett azt, hogy az épületnek nem kell a vezetékes földgázhálózatra csatlakoznia, így jelentősen bővül a pályázók köre.

De fontos változás az új tervezetben az is, hogy a vissza nem térítendő támogatás arányát nemcsak a járások átlagjövedelme, hanem a pályázó jövedelme is meghatározza. „Egy alacsonyabb jövedelmű, de magasabb jövedelmű járásban élő pályázó magasabb vissza nem térítendő támogatásra, egy magasabb jövedelmű pályázó, aki alacsonyabb jövedelmű járásba lakik pedig alacsonyabb vissza nem térítendő támogatás arányra pályázhat” – részletezte Hortay Olivér.

A program a tervek szerint június 3-án indul,és 2025 év végéig lehet majd pályázni. A kormány úgy számol, hogy a támogatás több mint 20 ezer háztartásnak nyújt majd segítséget, miközben hozzájárul az építőipar élénkítéséhez és a gazdasági növekedéshez. Az alacsonyabb energiafelhasználás pedig erősíti Magyarország energiafüggetlenséget is.

MTI
  • Nobel-díjas írók nevetségessé tétele
    „A papírforma azért van, hogy felborítsuk, és mi ezt megtettük ezen a hétvégén. Úgy gondolom, talán egy kicsit lebecsültek minket az emberek. Nem sikerült túlságosan jól a legutóbbi világversenyünk, és mindenki abból indult ki, de mi jó csapat vagyunk, jó a csapategység, úgyhogy nagyon jól tudunk küzdeni – rögzítette Pásztor Noémi.
  • Bűnözők a törvényhozásban
    Sajnos a brüsszeli garnitúra is alvilági jegyeket mutat. Évekkel ezelőtt egy ciprusi politkusnőnek hatalmas összeg jelent meg a bankszámláján. Lebukott, de azóta is az Európai Bizottságban ül. Egy görög európai parlamenti tagot pedig a belga rendőrség hosszú ideig lakat alatt tartott, mert döbbenetesen nagy korrupciós botrányban lebukott. A felsőbb garnitúra elérte, hogy kiengedjék, visszament az Európai Parlamentbe, és szavazott is.
  • Kritikus állapotban a szlovák kormányfő – Videók!
    A helyszínen három-négy lövés dördült, majd a Denník N hírportál helyszíni tudósítója azt látta, hogy a kormányfő testőrei felemelik Ficót a földről, autóba helyezik, majd elviszik. A Plus7Dní híroldal információi szerint Ficót a mellkasán és gyomrán érték a lövések.
  • Szlovák baloldali költő a merénylő
    Három versgyűjteményt írt - Sen rebela, Diptych, Osy. 2010-ben jelent meg Az áldozat üzenete című regénye, 2015-ben pedig könyve jelent meg a romákról - Efata. 2015-től a Szlovák Írók Szövetségének tagja.
  • Külföldi kampányfinanszírozás gyanúja: feljelentés
    Budai szerint: "Mravik Zsolt ebből a pénzből 75 millió forintot egy városházi dolgozón keresztül eljuttatott Perjés Gábornak, annak a Perjés Gábornak", aki a Mindenki Budapestért Egyesület vezetője. A kormánypárti politikus szerint ebből a pénzből finanszírozták Karácsony Gergely 2019-es főpolgármesteri kampányát.
MTI Hírfelhasználó