Kiskorú bűnözők a kolozsvári Szent Mihály-templomban
2023. április 18. 19:40

Azonosította a román rendőrség a kolozsvári Szent Mihály-templomban húsvéthétfőn randalírozó és a keresztelőmedence rézfedelével távozó kiskorúakat - tájékoztatta az MTI-t kedden este László Attila főesperes, plébános.

A rendőrségi vizsgálat során kiderült: három, 11 és 12 év közötti gyerek randalírozott a Kolozsvár jelképének számító, az elmúlt években teljesen felújított és restaurált főtéri római katolikus templomban - írta közleményében a Szent Mihály-plébánia vezetősége. Mivel kiskorúak, életkoruk miatt nem büntethetők, és a plébánia közlése szerint a szülőket sem lehet érdemben felelősségre vonni, a körülményeik nem teszik lehetővé.
   
A rendőrök a keresztelőmedence rézfedelét is megtalálták, melyet elvittek a templomból a gyerekek, miután megmosdottak a szentelt vízben és a templomban rohangáltak. Ezt a hulladékgyűjtő ponton, összetörve találták meg, és visszaszolgáltatták a plébániának. A kiskorú tolvajok mindössze pár lejt kaptak a tárgyért, ellenben annál több "bosszúságot és keserű órát" okoztak - írta a plébánia vezetősége.
   
"Maradunk a reménnyel, hogy megőrizhetjük hatékonyan értékeinket, bemutatva csodálatra az érdeklődőknek, megóvva a romboló szándékú emberektől" - zárták a közleményt.
   
László Attila főesperes az eset után az MTI-nek úgy nyilatkozott, hogy szigorítják a frissen restaurált főtéri templom láthatóságát az ismétlődő lopások és a látogatók nem megfelelő viselkedése miatt. Elmondta: terveik szerint a templom és a tornya délelőtt és délután lesz látogatható néhány órára, a szentmisék alatt és ebédidőben bezárják a turisták előtt.
   
Az Európai Unió, valamint a magyar és a román állam támogatásával felújított Szent Mihály-plébániatemplomot tavaly augusztus 13-án szentelték meg. Két hétre rá ismeretlenek betörtek és elvittek egy perselyt, másnap szintén betörési szándékkal vasrúddal megrongálták az egyik festett üvegablakot.
   
A gótikus templom építése a 14. század második felében kezdődött, és a 15. század első felében fejeződött be. Jelenlegi, neogótikus tornya 1837 és 1859 között épült, ez a legmagasabb templomtorony Erdélyben.

MTI
Címkék:
  • Nobel-díjas írók nevetségessé tétele
    „A papírforma azért van, hogy felborítsuk, és mi ezt megtettük ezen a hétvégén. Úgy gondolom, talán egy kicsit lebecsültek minket az emberek. Nem sikerült túlságosan jól a legutóbbi világversenyünk, és mindenki abból indult ki, de mi jó csapat vagyunk, jó a csapategység, úgyhogy nagyon jól tudunk küzdeni – rögzítette Pásztor Noémi.
  • Bűnözők a törvényhozásban
    Sajnos a brüsszeli garnitúra is alvilági jegyeket mutat. Évekkel ezelőtt egy ciprusi politkusnőnek hatalmas összeg jelent meg a bankszámláján. Lebukott, de azóta is az Európai Bizottságban ül. Egy görög európai parlamenti tagot pedig a belga rendőrség hosszú ideig lakat alatt tartott, mert döbbenetesen nagy korrupciós botrányban lebukott. A felsőbb garnitúra elérte, hogy kiengedjék, visszament az Európai Parlamentbe, és szavazott is.
  • Ünnepi szentmise az esztergomi bazilikában
    A magyar Sion – a középkorban így is nevezték Esztergomot. A magyar katolikusság központja a pünkösdi ünneplésben is kisugárzó hatású.
  • Sok patrióta harcosra van szükségünk Európában
    "Nagy közös csata előtt állunk, Brüsszel tömeges illegális migrációt szabadít ránk, genderpropagandával mérgezi a gyermekeinket, sorsára hagyja a vidéket és rombolja a hagyományos családokat, és ezt mi nem hagyhatjuk" - fogalmazott a kormányfő.
  • Hatalmas magyar siker Amerikában
    Maya Ajmera, a Society for Science elnök-vezérigazgatója a díjátadó ceremónián büszkén vallotta, hogy az ISEF után Los Angelest elhagyva biztos benne, hogy a világ jó kezekben van. A tudomány átformálja a világot, a jelen lévő fiatal tudósok, kutatók pedig ennek a folyamatnak az elengedhetetlen mozgatórugói.
MTI Hírfelhasználó