Van elég férőhely a hajléktalanok számára
2023. október 12. 18:45

Van elegendő szabad férőhely a hajléktalanok számára, a hajléktalanellátásban részt vevő szervezetek felkészültek arra, hogy a hideg beköszöntével el tudják látni feladataikat - hangsúlyozta Fülöp Attila, a Belügyminisztérium (BM) gondoskodáspolitikáért felelős államtitkára csütörtöki sajtótájékoztatóján Budapesten.

A politikus elmondta, hogy a hajléktalanok téli ellátásának megszervezéséről széles körű egyeztetést folytattak, amelybe a rendőrséget, a mentőszolgálatot, a fővárosi önkormányzatot, a megyei jogú városok képviselőit, valamint a hajléktalanellátásban tevékenykedő szervezetek képviselőit is bevonták.
   
"A hajléktalanellátásban az együttműködés a legfontosabb" - jelentette ki az államtitkár, hozzátéve: Magyarországon jelenleg 240 szervezet felel a hajléktalanok ellátásáért, és a feladatok elvégzéséhez rendelkezésre állnak a szükséges források a költségvetésben.
   
Közlése szerint országosan 78 százalékos a férőhelyek kihasználtsága, Budapesten pedig 77 százalékos, "tehát van elég férőhely, igénybe lehet venni az ellátórendszer szolgáltatásait." Felidézte azt is, hogy az elmúlt öt évben sosem érte el a kihasználtság országosan a 100 százalékot.
   
Fülöp Attila beszámolója szerint a rendelkezésre álló bentlakásos férőhelyek száma évek óta meghaladja a 12 ezret. A "hirtelen helyzetek megoldására" szolgáló éjjeli menedékhelyeken ugyancsak 70-80 százalék között mozog a kihasználtság aránya - jegyezte meg.
   
Az államtitkár hangsúlyozta: mindenkit arra kérnek, hogy amikor a hideg eljön, vegye igénybe a szolgáltatásokat, mert "a hidegben kint tartózkodni nemcsak méltatlan, de életveszélyes is."
   
A budapesti hajléktalanellátás kapcsán "egyetlen kérdőjel maradt" az egyeztetések során - mondta Fülöp Attila. Szavai szerint a Magyar Evangéliumi Testvérközösség és az Oltalom Karitatív Egyesület által fenntartott hajléktalanellátó hely feladatellátásában jelentkeztek nehézségek.
   
"Azt gondolom, hogy a rászorulókra és a kiszolgáltatott emberekre hivatkozva kötelezettséget nem teljesíteni rút dolog" - kommentálta az ügyet az államtitkár, megjegyezve: a Magyar Evangéliumi Testvérközösség adótartozást halmozott fel, emiatt von le a szervezettől pénzt a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV). Hozzátette: a szervezetnek ebben a helyzetben is teljesítenie kell a kötelességeit, "ahogy azt az országban másik 30-40 intézmény is megteszi, amelyik ugyanilyen normatívát kap."
   
Közölte továbbá: a Magyar Evangéliumi Testvérközösség az elmúlt 13 évben 8,6 milliárd forint támogatást kapott. A szervezet Budapesten az ellátás 5 százalékáért felel, országszerte körülbelül ezer emberről gondoskodik. "Abban bízunk, valóban azt tartják szem előtt, hogy a rájuk bízott emberekről gondoskodjanak, pláne, ha kezdődik a téli időszak" - jegyezte meg az államtitkár.

mti
Címkék:
  • Nobel-díjas írók nevetségessé tétele
    „A papírforma azért van, hogy felborítsuk, és mi ezt megtettük ezen a hétvégén. Úgy gondolom, talán egy kicsit lebecsültek minket az emberek. Nem sikerült túlságosan jól a legutóbbi világversenyünk, és mindenki abból indult ki, de mi jó csapat vagyunk, jó a csapategység, úgyhogy nagyon jól tudunk küzdeni – rögzítette Pásztor Noémi.
  • Bűnözők a törvényhozásban
    Sajnos a brüsszeli garnitúra is alvilági jegyeket mutat. Évekkel ezelőtt egy ciprusi politkusnőnek hatalmas összeg jelent meg a bankszámláján. Lebukott, de azóta is az Európai Bizottságban ül. Egy görög európai parlamenti tagot pedig a belga rendőrség hosszú ideig lakat alatt tartott, mert döbbenetesen nagy korrupciós botrányban lebukott. A felsőbb garnitúra elérte, hogy kiengedjék, visszament az Európai Parlamentbe, és szavazott is.
  • Orbán Viktor országjáró kampánykörútja
    Amit ma az európai gazdaságban tapasztalunk, az csak a háborús vihar előszele. Már ez is romboló erejű, elég csak az inflációra gondolni. De ha Európa maga is fegyvert fog, akkor a vihar kellős közepében találjuk majd magunkat - fogalmazott a miniszterelnök
  • A Fidesz-KDNP választási fóruma Barcson
    Szászfalvi László (KDNP), a térség országgyűlési képviselője arról szólt, hogy a választás a kistelepülések megmaradása, fejlődése, programjaik folytatása miatt is fontos. Ezek között említette a családi otthonteremtési kedvezményt, a Magyar Falu programot, az útfelújításokat, az ipari parkok fejlesztését és a munkahelyteremtést.
  • Pintér Sándorral egyeztetett Szentkirályi Alexandra
    Karácsony Gergely nem gondoskodik a hajléktalanhelyzet megoldásáról. Emiatt egyre több helyen használhatatlanná válnak a közterek, a járművek, az aluljárók azért, mert mások életvitelszerűen ott tartózkodnak – leplezte le a jelenlegi városvezetőt Szentkirályi Alexandra.
MTI Hírfelhasználó