Nemkívánatosnak minősítették a CEU-t Oroszországban
2023. október 16. 22:02

Oroszországban nemkívánatosnak nyilvánították a Soros György alapította Közép-európai Egyetemet (CEU) - közölte az orosz főügyészség sajtószolgálat hétfőn a TASZSZ hírügynökséggel.

"A főügyészség a hozzá beérkezett anyagok tanulmányozása alapján úgy határozott, hogy az úgynevezett oktatási célú nemkormányzati szervezet, a Central European University (Ausztria) tevékenységét Oroszországban nemkívánatosnak nyilvánítja" - hangzott az indoklás.
   
A főügyészség szerint a CEU hivatalosan deklarált céljai között szerepel a "nyílt társadalom és a demokrácia" értékeinek előmozdítása Közép- és Kelet-Európa országaiban, valamint a volt Szovjetunió köztársaságaiban, ám valóságban "erőfeszítései jelenleg az Oroszországi Föderáció különleges hadműveletének és politikai vezetésének lejáratására összpontosulnak".
   
A hatóság kifogásolta, hogy az egyetem számos olyan oktatási programot indított, "amely szándékosan leértékeli és eltorzítja az orosz állam történelmét, lekicsinyli a kiemelkedő orosz tudósok, írók, kulturális személyiségek érdemeit, és hamis állításokat hirdet, amelyek szerint Oroszország bűnös a világ összes kataklizmájában, ami nyilvánvalóan nem felel meg a valóságnak".
   
Az indoklás értelmében ezekből a programokból kizárják az olyan szakértőket, akik bármilyen orosz állami intézménnyel kapcsolatban állnak, vagy akik a "különleges hadműveletet" támogatják. A képzési programok középpontjában Oroszország állítólagos ukrajnai "háborús bűneire", az "orosz propagandára" és a különleges hadműveletet támogató orosz állampolgárok "másodrendűségére" vonatkozó kijelentések állnak. A főügyészség azt állította, hogy a CEU kádereket toboroz a globális oroszellenes médiakampányhoz.
   
Az orosz igazságügyi minisztérium az EastCham Finland, a Hudson Institute és az Egyesült Államokban bejegyzett Szabad Burjátföld Alapítvány nemkormányzati szervezetet is felvette a nemkívánatos szervezetek nyilvántartásába.

MTI
Címkék:
  • Nobel-díjas írók nevetségessé tétele
    „A papírforma azért van, hogy felborítsuk, és mi ezt megtettük ezen a hétvégén. Úgy gondolom, talán egy kicsit lebecsültek minket az emberek. Nem sikerült túlságosan jól a legutóbbi világversenyünk, és mindenki abból indult ki, de mi jó csapat vagyunk, jó a csapategység, úgyhogy nagyon jól tudunk küzdeni – rögzítette Pásztor Noémi.
  • Bűnözők a törvényhozásban
    Sajnos a brüsszeli garnitúra is alvilági jegyeket mutat. Évekkel ezelőtt egy ciprusi politkusnőnek hatalmas összeg jelent meg a bankszámláján. Lebukott, de azóta is az Európai Bizottságban ül. Egy görög európai parlamenti tagot pedig a belga rendőrség hosszú ideig lakat alatt tartott, mert döbbenetesen nagy korrupciós botrányban lebukott. A felsőbb garnitúra elérte, hogy kiengedjék, visszament az Európai Parlamentbe, és szavazott is.
  • Magyar zarándokvonat Sepsiszentgyörgyön
    Székjelyföldi magyarjaink fogadták a Belső-Magyarországról érkezett zarándokvonatot Sepszszentgyörgyön. A nemzet egységét fejezi ki a pünkösdi együtt ünneplés.
  • Kadétokból tartalékosok
    A Than Károly Ököiskola és Technikummal együtt összesen százötven intézményben folyik kadétképzés, melynek keretében több mint 9500 középiskolás tanulja a honvédelmi alapismeretek tárgyat. A cél az, hogy a most szerződést kötött, augusztusban bevonuló fiatalok példáját minél több kadét kövesse.
  • Rossi körbetekerné a Balatont, ha...
    Rossi arról beszélt, hogy a magyarok többsége imádja a futballt, a válogatottat pedig különösen. Kiemelte, a szurkolók olyan hangulatot teremtenek, mint sehol másutt. Szerinte ez a pozitív értelemben vett nacionalizmusnak köszönhető, mert a drukkerek jobban szeretik az országukat, mint bármi mást.
MTI Hírfelhasználó