Időseket kifosztó „mérőóra-leolvasó" – 5 év börtön
2023. november 22. 16:23

Mérőóra-leolvasónak mondta magát az a börtönbüntetésre ítélt zalai férfi, aki többszörös visszaesőként idős embereket a lakásukban fosztott ki - közölte a Zalaegerszegi Törvényszék szóvivője szerdán az MTI-t.

Vándor Virág tájékoztatása szerint a vádlott márciusban megjelent egy 84 éves zalaegerszegi nő házánál, ahol villany- és gázóra-leolvasónak adta ki magát, ezért az asszony beengedte. A férfi elkérte a sértett iratait, valamint 2200 forintot a leolvasásért, és miközben a nő elővette a pénzt és az iratokat, a vádlott ellopta az erszényét a benne lévő 120 ezer forinttal és két bankkártyával együtt.
   
Időközben az asszonyt telefonon hívta a lánya, akinek gyanús lett a vádlott ott tartózkodása, ezért az édesanyja házához ment. Ekkor a férfi arra hivatkozva, hogy kimegy az autójához a visszajáróért, távozott a helyszínről.
   
A vádlott egy hónappal később ugyancsak a mérőórák leolvasásának ürügyével jutott be egy másik zalaegerszegi lakásba, ahol az idős sértett figyelmének elterelése érdekében lefényképezte a gázórát és a villanyórát. Ezután bement a lakás mindkét szobájába, és a fűtéscsövek "rossz állapotára" hivatkozva elterelte az asszony figyelmét, akitől ellopta a pénztárcáját a benne lévő 60 ezer forinttal és egy bankkártyával, majd sietve távozott.
   
Néhány héttel ezután a vádlott egy 84 éves férfihoz és feleségéhez jutott be megint azt állítva, hogy a mérőórákat jött leolvasni. A sértettek iratait is elkérte, de közben egy fiókból és az idős ember táskájából összesen 78 ezer forintot emelt el.
   
A Zalaegerszegi Járásbíróság a történteket és a bűnösségét is beismerő vádlottat - aki az előkészítő ülésen lemondott a tárgyaláshoz való jogáról - kifosztás, valamint a bankkártyával elkövetett csalás és visszaélés miatt mondta ki bűnösnek. A bíróság a férfit különös visszaesőként öt év börtönbüntetésre ítélte, illetve kötelezte az okozott kár megtérítésére.
   
Az ítélet ellen a vádlott és a védője fellebbezett, így az nem jogerős.

MTI
Címkék:
  • Nobel-díjas írók nevetségessé tétele
    „A papírforma azért van, hogy felborítsuk, és mi ezt megtettük ezen a hétvégén. Úgy gondolom, talán egy kicsit lebecsültek minket az emberek. Nem sikerült túlságosan jól a legutóbbi világversenyünk, és mindenki abból indult ki, de mi jó csapat vagyunk, jó a csapategység, úgyhogy nagyon jól tudunk küzdeni – rögzítette Pásztor Noémi.
  • Bűnözők a törvényhozásban
    Sajnos a brüsszeli garnitúra is alvilági jegyeket mutat. Évekkel ezelőtt egy ciprusi politkusnőnek hatalmas összeg jelent meg a bankszámláján. Lebukott, de azóta is az Európai Bizottságban ül. Egy görög európai parlamenti tagot pedig a belga rendőrség hosszú ideig lakat alatt tartott, mert döbbenetesen nagy korrupciós botrányban lebukott. A felsőbb garnitúra elérte, hogy kiengedjék, visszament az Európai Parlamentbe, és szavazott is.
  • Eva Wlaardingerbroek kockázatvállalása – Videó!
    Vlaardingerbroek kimondta azt az igazságot, amellyel a nyugati kormányok tisztában vannak, de nem beszélnek róla, nevezetesen azt, hogy szoros kapcsolat van a migráció és a bűnözés között. Kijelentette, hogy „új valóságunk Európában a gyakori nemi erőszakokból, késelésekből, gyilkosságokból, lövöldözésekből, sőt lefejezésekből áll”.
  • Fico állapota stabil, de továbbra is súlyos
    Kalinák elmondta: Robert Fico eszméleténél van, s ő egy rövid ideig már beszélt is vele, de mint mondta: a kommunikáció lehetőségei a sérülések súlyosságából adódóan korlátozottak.
  • Magyar zarándokvonat Sepsiszentgyörgyön
    Székjelyföldi magyarjaink fogadták a Belső-Magyarországról érkezett zarándokvonatot Sepszszentgyörgyön. A nemzet egységét fejezi ki a pünkösdi együtt ünneplés.
MTI Hírfelhasználó