Digitális állampolgárság
2023. november 23. 09:31

A nemzeti digitális állampolgárság program megvalósítását célzó törvényjavaslatot tárgyalja csütörtöki ülésén az Országgyűlés.

A parlamenti honlapon olvasható napirend szerint az ülés 9 órakor a digitális államról és a digitális szolgáltatások nyújtásának egyes szabályairól szóló törvényjavaslat általános vitájával kezdődik. Az előterjesztés indoklása szerint 2024 végétől Magyarországon az igazolvány, az ügyintézés és az aláírás is mobilra költözik, ennek érdekében mobilalkalmazást hoznak létre, amely minden magyar állampolgár számára elérhető lesz. Az állampolgárok ennek az alkalmazásnak a segítségével igazolhatják majd a személyazonosságukat és egy gombnyomással rendezhetik fizetnivalóikat az állam felé.
   
Együttes általános vita lesz a nemzeti adatvagyon hasznosításának rendszeréről és az egyes szolgáltatásokról, továbbá az internetes közvetítő szolgáltatások egyes szabályairól szóló törvényjavaslatokról. Az adatvagyonnal kapcsolatos javaslat elsődleges célja, hogy biztosítsa az uniós adatkormányzási rendelet magyarországi alkalmazhatóságát. A jelenlegi széttagolt szabályozás helyett egységes keretben szabályozza az adatok további felhasználásának elősegítése érdekében a nemzeti adatvagyon meglévő újrahasznosítási szabályait.
   
Uniós jogharmonizáció a célja az internetes közvetítő szolgáltatásokról szóló előterjesztésnek. A vonatkozó uniós rendelet megalkotását az Európai Bizottság azzal a céllal kezdeményezte, hogy a jogszabály biztosítsa a belső piacon az innovatív digitális szolgáltatásnyújtás lehető legjobb feltételeit, hozzájáruljon az online biztonsághoz és az alapvető jogok védelméhez, valamint megbízható és tartós irányítási struktúrát hozzon létre a közvetítő szolgáltatók hatékony felügyeletére.
   
Az egyes agrártárgyú törvények módosításását kezdeményező javaslat több mint két tucat jogszabályon változtatna, célja egyebek mellett a jogalkalmazók részéről felmerült, illetve az elmúlt időszak tapasztalatai alapján szükségessé vált szakmai módosítások átvezetése.

MTI
Címkék:
  • Magyar győzelem a hazai futballban
    Íme, itt van a lehetőség a lengyel-svéd edző előtt. Jusson be a Konferencia-liga csoportkörébe, és vigye csapatát az egyenes kieséses szakaszban tovább. Már a jövő tavasszal telt ház lesz a Sóstói Stadionban, még Diósgyőrből is érkeznek nézők. Ezért kapja hatalmas fizetését a lengyel-svéd edző.
  • Nobel-díjas írók nevetségessé tétele
    „A papírforma azért van, hogy felborítsuk, és mi ezt megtettük ezen a hétvégén. Úgy gondolom, talán egy kicsit lebecsültek minket az emberek. Nem sikerült túlságosan jól a legutóbbi világversenyünk, és mindenki abból indult ki, de mi jó csapat vagyunk, jó a csapategység, úgyhogy nagyon jól tudunk küzdeni – rögzítette Pásztor Noémi.
  • Az Egri csillagok első filmváltozata
    A filmet száz évvel ezelőtt, nem sokkal Gárdonyi halála után kezdték forgatni az akkori politikai és szakmai szervezetek támogatásával. A belügyminiszter külön rendeletben engedélyezte, hogy az egész ország területén forgathassanak. A várostromot a Cseszneki várban vették fel, de forgattak a gellérthegyi Citadellánál, a Budai vár egyik bástyájánál és egy fennmaradt képkocka tanúsága szerint a Sümegi várnál is.
  • Megkerülhetetlen lesz a mesterséges intelligencia
    A magyarországi média- és hírközlési piacon a generatív MI-megoldások használata még csak kísérleti stádiumban van: a ChatGPT-t már mindenki kipróbálta, de egyelőre jellemzően inkább nehézségeket tapasztaltak vele, mintsem hatékonyságnövekedést.
  • Nyugat-Európa továbbra is az orosz gázt veszi
    A nyugat-európaiak büszkén hangoztatják, hogy mostanra megszabadultak az orosz forrásoktól, de ez nem igaz, csak harmadik államok, például India közbeiktatásával vásárolnak kőolajat, illetve a cseppfolyósított földgázt (LNG) fogadó terminálokban is az orosz részesedés a legmagasabb – leplezte le a hazudozókat a külügyminiszter.
MTI Hírfelhasználó