Francia miniszter pere korrupciós vádak miatt
2023. november 27. 21:49

Megkezdődött hétfőn Párizsban Olivier Dussopt francia munkaügyi, foglalkoztatási és integrációs miniszter pere korrupciós gyanú miatt. Egy hónapon belül ő a második francia kormánytag, aki bíróság elé áll.

A tárcavezetőt azzal vádolta meg a korrupciós ügyekkel foglalkozó országos pénzügyi ügyészség, hogy 2009-2010-ben a közép-franciaországi Annonay település polgármestereként és országgyűlési képviselőjeként előnyben részesített egy vállalatot egy közbeszerzési pályázaton. Az ügyben a Saur vízgazdálkodási vállalatot és annak korábbi vezetőjét, Olivier Brousse-t is vád alá helyezték hivatali vesztegetés gyanújával.
   
"Remélem, hogy ez a tárgyalás lehetővé teszi számomra, hogy bizonyítsam jóhiszeműségemet" - jelentette ki a munkaügyi miniszter a párizsi büntetőbíróság előtt.
Az ügy tárgya egy 5,6 millió eurós értékű szerződéssel kapcsolatos beszerzési pályázatra vonatkozó bizalmas információk átadása. A gyanú szerint Olivier Dussopt módosíttatta a pályázat értékelési kritériumait annak érdekében, hogy a Saur, Franciaország harmadik legnagyobb vízgazdálkodási csoportja nyerjen.

A Médiapart tényfeltáró portál februárban adta hírül, hogy a miniszternél házkutatást tartottak a hatóságok, ennek során egy közbeszerzési pályázat körüli gyanús előnyszerzési ügyre derült fény. Akkor Élisabeth Borne miniszterelnök és Emmanuel Macron államfő is teljes támogatásáról biztosította a minisztert, aki a több százezres tüntetéseken vitatott nyugdíjreformért felelős kormánytagként a médiában az egyik legtöbbet szereplő politikus volt.

Évtizedeken át íratlan szabály volt, hogy egy miniszter távozik hivatalából, amikor eljárás indul ellene. Emmanuel Macron első ötéves hivatali idejének legelején, 2017-ben is ez az 1990-es években kialakult szabály volt érvényben, amely akkor három miniszter távozását idézte elő. A gyakorlat azóta azonban megváltozott, és most már a végrehajtó hatalom esetenként dönt arról, hogy egy gyanú esetén felment-e egy kormánytagot.

November 6-án Eric Dupond-Moretti francia igazságügyi miniszter pere kezdődött egy összeférhetetlenségi gyanú miatt, s az ítélethirdetésig ő is a hivatalában maradhat.

Ez volt az első alkalom, hogy hivatalban lévő francia kormánytagnak bíróság elé kellett állnia. Az ő ügyében szerdán hirdetnek ítéletet.
  

MTI
Címkék:
  • Lapáttal a demokráciában
    Az biztosra vehető, hogy Berlinben, Párizsban, Washintonban, New Yorkban politikusok szólaltak volna meg, s felpörgött volna a hisztériakeltés a világsajtóban. Most Brüsszelben kirobbant a csend.
  • Magyar győzelem a hazai futballban
    Íme, itt van a lehetőség a lengyel-svéd edző előtt. Jusson be a Konferencia-liga csoportkörébe, és vigye csapatát az egyenes kieséses szakaszban tovább. Már a jövő tavasszal telt ház lesz a Sóstói Stadionban, még Diósgyőrből is érkeznek nézők. Ezért kapja hatalmas fizetését a lengyel-svéd edző.
  • Az Európai Parlament ne legyen bűnözők menedéke
    2023. február 9. és 11. között öt támadást hajtott végre egy külföldi állampolgárságú tagokból álló társaság Magyarországon. Hátulról rontottak rá emberekre, Őket egy meg nem valósult rendezvény résztvevőinek vélték. Különféle eszközökkel, köztük viperával és gumiborítású kalapáccsal brutálisan bántalmazták őket. A megtámadott kilenc ember közül négyen súlyos, öten könnyű sérüléseket szenvedtek.
  • Isten hozott, Barna
    Az egész futballvilág szorított Varga Barnabásért, csatárunk sikeres műtéten esett át. Ma kijöhetett a kórházból, és hazarepülhetett a gólkirály.
  • Terrorizmusfinanszírozás
    Az MNB-szabályozás bővíti a fokozott ügyfél-átvilágítás alá esők körét, egyebek közt a magas terrorizmusfinanszírozási kockázatot hordozó nonprofit szervezetekkel, a magas proliferációs kockázatot hordozó szervezetekkel vagy a stróman kockázatot hordozó, ám az ügyfélismereti beszélgetésben együtt nem működő tényleges tulajdonosú ügyfelekkel.
MTI Hírfelhasználó